Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidový dům v problémech

Podle rozhodnutí městského soudu v Praze má ČSSD prakticky neprodleně poté, co obdrží rozsudek, zaplatit advokátu Dr. Altnerovi 18,5 milionů korun honorář a k tomu ještě cca 320 milionů korun příslušenství. 

Je to samozřejmě další kuriózní a skandální rozhodnutí české justice, které ve svých důsledcích dokonce ohrožuje stabilitu českého politického systému.

Přestože se předáci ČSSD tváří statečně, 340 milionů korun, pokud je strana zaplatí, znamenají pro ČSSD velký existenční problém. V každém případě to bude znamenat, že ČSSD bude muset zredukovat výdaje jak na vedení volební kampaně na podzim v krajských a senátních  volbách, tak ve sněmovních volbách v roce následujícím  a samozřejmě zredukovat razantně i běžné výdaje strany.

Předáci ČSSD se tváří, že je to vlastně jen taková lapálie. Ale je otázkou, zda vůbec chápou vážnost celé  situace, do které se dostali. Velkým problémem současné ČSSD je, že nikdo z jejího vedení vlastně nebyl v praktickém životě. Nikdo si nedokáže představit praktické důsledky toho, když se zastaví kohouty financí  a když budou obstaveny běžné účty ČSSD a strana nebude moci čerpat peníze na běžnou činnost, což  reálně hrozí.

Včerejší reakce členů vedení ČSSD mi připomínaly statečné reakce orchestru na Titaniku, který se potápí. Je dobré nechtít vzbudit paniku, ale takto dochází jen k odkladu paniky o několik dní, maximálně týdnů. Do té doby, než bude vyhotoven a oběma stranám předán rozsudek.

Clara pacta, boni amici (Jasné smlouvy, dobří přátelé)

Smlouvu o spolupráci s advokátem Altnerem, kterou v roce 1997 uzavřel M. Zeman, jsem považoval za špatný vtip od okamžiku, kdy jsem se s jejím obsahem v roce 2006 jako tehdejší předseda ČSSD seznámil. Pokud dnes echo prezidenta Ovčáček, pokud jde o zavinění Zemana, celou věc bagatelizuje, je to nechutné. M. Zeman by měl jako první ze svého prezidentského platu každý měsíc ČSSD posílat určitou částku, aby alespoň zmírnil dopad té obrovské chyby, které se dopustil. Jeho politická a morální odpovědnost v této věci je zcela jednoznačná.

Pokud dnes prezident dělá, že se ho to netýká, že po něm přišli jiní, kteří to měli vyřešit, nemá pravdu. Smlouva byla totiž  špatná od samého počátku. Byla to smlouva typu koloniálních smluv Zanzibar – Velká Británie, kde sociální demokracie byla tím pomyslným Zanzibarem a Altner zase pomyslnou Velkou Británií.

Samozřejmě, že smlouvu s takovouto jednostrannou výhodou pro jednu ze smluvních stran je vlastně nemožné upravit.  K tangu, jak známo, je vždy potřeba dvou. A ten druhý tanečník v tangu, advokát Altner, prostě trval na svých stamilionech a miliardách. V červnu 2006, tedy těsně po mém odchodu z funkce, podal Altner další žalobu, která byla tentokrát úspěšná.

Nechápu, proč vedení ČSSD změnilo právní konsilium, které velmi úspěšně vybojovalo v době mého působení celou řadu právních sporů ČSSD vůči advokátu Altnerovi, a proč se zbavilo například advokátní kanceláře Dr. Smutného. Stará anglická sportovní zásada zní: Never change a winning team, což se ale v tomto případě stalo. Asi chtěli šetřit… Opravdu na pravém místě. 

Vedení ČSSD, a to zejména místopředseda strany, známý neumětel  Starec, jako vždy podcenilo závažnost celé věci. Nyní bude místopředseda Starec řešit důsledky své neschopnosti. Obávám se, že pokud je dnes ČSSD ve vážných existenčních problémech, tento zcela neschopný člověk může stranu přivést až k jejímu  naprostému pádu. 

Starec by měl v tuto chvíli alespoň rezignovat na svou funkci a předat celou agendu někomu schopnějšímu. Pravda je, že v současném vedení ČSSD je někoho takového těžké hledat. Ale horší už to být prostě nemůže.

Fiat iustitia, pereat mundus (Ať zhyne celý svět, jen když zvítězí spravedlnost)

Česká justice v posledních pěti, šesti letech vyplodila několik opravdu velmi kuriózních a skandálních rozsudků. Tento patří mezi ně.

Jak může být odsouzen k zaplacení příslušenství právní subjekt, který byl zjevně ochoten platit advokátovo palmáre, ale stát, resp. soudy celou věc řešily snad devatenáct let. Pokud by měl někdo platit příslušenství, mělo by to být ministerstvo spravedlnosti.

Rozsudek, který může zničit jednu z významných českých politických stran a který vede k tomu, že advokát dostane své palmáre a současně obdrží jaksi vydržené peníze za neschopnost ministerstva spravedlnosti, respektive soudů včasně celou věc vyřešit, je neuvěřitelný. A také to, že příslušenství je více než patnáctkrát vyšší než souzené palmáre. Další ze série mnoha neuvěřitelných rozhodnutí českého soudu. Počínaje protiústavním zrušením ústavního zákona, kterým se otevřely dveře k předčasným volbám rozhodnutím Ústavního soudu  v září 2009, přes různé vysoké tresty vězení udělované lidem s vážnými psychickými problémy (Dr. prase) až po odsouzení k vysokým trestům vězení údajného vraha bez jediného přímého důkazu.

A pokud bychom zřídili facebookový účet, kam by občané mohli psát příklady nespravedlivých verdiktů soudu, bylo by jich během několika dní popsáno na desítky.

Česká justice je ve velmi vážné situaci, v mnohem horší situaci než před deseti či patnácti let. Tomu nasvědčuje i zrušení osvobozujícího rozsudku paní Nagyové, o jejíž duševní dostatečnosti sice pochybuji a jejích mravních kvalitách rovněž, ale soudit někoho na základě takto chatrných důkazů je prostě možné jen v Česku.

Jaké jsou pro ČSSD  možnosti řešení?

Až se vedení ČSSD probere z šoku, a to by mělo být během několika dní, kdy bude dělat, že se vlastně nic nestalo, mělo by se obrátit otevřeně  na českou veřejnost. Vytvořit například nadaci či veřejně prospěšnou společnost (je potřeba, aby tuto věc pečlivě posoudili právníci), kam by občané mohli zasílat peněžité dary, tak aby tato strana moha vůbec ještě v příštích měsících existovat a aby mohla vést alespoň přiměřenou volební kampaň. Jsem ochoten ze svého příjmu  okamžitě poslat na účet takto zřízené organizace jistou vysokou finanční částku a po kratším čase další, a případně se v takové organizaci i osobně  (a samozřejmě zdarma) angažovat. 

Domnívám se, že podobný přístup mohou zvolit stovky lidí. A tisíce či desetitisíce  lidí mohou přispívat drobnými peněžními  dary. Mezi prvními dárci bych očekával toho, kdo celou věc zavinil, tedy současného prezidenta Zemana, a také celé vedení ČSSD, v čele s B. Sobotkou.

Jiří Paroubek

 

Autor: Jiří Paroubek | pátek 1.4.2016 13:52 | karma článku: 35,08 | přečteno: 7326x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 212x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 18,66 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1306x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,64
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik