Konec neřízené střely, Šlachty?

10. 06. 2016 9:13:45
Celá věc se zdá být jasná. Ten, kdo významně a veřejně lobbuje za šéfa ÚOOZ, je A. Babiš. Jeho ministr spravedlnosti Pelikán dokonce „vyhrožuje“ demisí.

Asi by se ale velká škoda nestala, kdyby pan Pelikán v čele ministerstva spravedlnosti skončil.

Je sice jako ministr o něco lepší nežli jeho předchůdkyně z hnutí ANO, H. Válková, ale celkově je jeho výkon tristní. A hlavně je tristní výkon a stav české justice, za nějž by on měl jako ministr nést odpovědnost, kterou si však pochopitelně nepřipouští. A bohužel vážný stav, ve kterém česká justice dnes je, vůbec nevidí.

Zdá se, že republika před časem začala rotovat kolem mocenské osy, kterou neformálně vytvořili Babiš, Nadační fond proti korupci a šéf ÚOOZ, Šlachta.

Byl jsem vždycky politickým protivníkem Nečasovy vlády. Neviděl jsem na ní a dodneška nevidím nic dobrého. Byla snad ještě horší nežli její předchůdkyně, Topolánkova vláda. Ale teatrální konec této vlády, policejní šťára na Úřadu vlády jako v peleši lotrovské, byla kontinentální ostudou, která na ČR vrhla naprosto děsuplné světlo. Je za ni plně odpovědný Šlachta a olomoucké Vrchní státní zastupitelství a tedy i nejvyšší státní zástupce Zeman, který monstrózní akci přikryl.

Proto, pokud dnes nejvyšší státní žalobce Zeman kvíká znepokojením, že by snad Šlachta měl skončit a jaká by to byla tragédie, bylo by dobré, přibalit do kornoutu i jeho samotného. To je totiž stejná zájmová skupina lidí, kteří byli proškoleni v USA a kteří ctí zájmy největší světové velmoci, ostatně našeho největšího spojence, více nežli zájmy České republiky.

To, že se ministr vnitra Chovanec pustil do zápasu s touto zájmovou skupinou, svědčí o tom, že v něm možná je i něco dobrého, čeho jsem si dosud příliš nevšiml. V každém případě projevil politickou odvahu a to se cení. Pro ČSSD i pro další tradiční demokratické politické strany je to v zásadě existenční zápas. Pokud Šlachta zůstane a posílí svou pozici, můžeme se ještě před krajskými volbami těšit na zopakování účelových šarád typu té olomoucké.

V kauze Vidkum ÚOOZ zabalil do jednoho balíku lidi, o jejichž lumpárnách nikdo nepochybuje, ale také třeba olomouckého hejtmana Rozbořila, na kterého nebylo za více než půl roku možné vytáhnout ani oblíbený trumf české policie a státního zastupitelství, kterým bývají odposlechy. Na hejtmana Rozbořila prostě nikdo nic nemá. Kdyby to měl, tak to jistě v průběhu času vytáhne. Hejtman Rozbořil byl až do svého obvinění policií nejzajímavějším lídrem ČSSD na Moravě, který bránil v rozletu politickým zájmům hnutí ANO. Přitom zejména na Olomoucku má hnutí ANO ve svých řadách zvláště neschopnou partu hlupáků, kteří, pokud budou po volbách vládnout kraji, pro něj budou naprostým neštěstím...

Případ kabelkové Jany

Zoufalá snaha policie a státního zastupitelství najít na kabelkovou Janu ještě něco jiného, nežli jsou darované kabelky a různé šmuky, je naprosto podezřelá. Zdůvodnit blamáž ÚOOZ z června 2013, v důsledku které došlo k pádu naprosto neschopné a špatné Nečasovy vlády, jak se o to v minulých dnech pokusil ministr Pelikán, je jen ubohou politickou eskamotáží. Vláda by měla padat po standardní parlamentní proceduře, a nikoli policejním zákrokem.

Ani odposlechy nechutně zveřejňované v českých médiích nesvědčí o tom, že by Nagyová cokoli podstatnějšího či podstatného někomu z Rittigovy skupiny o zprávách tajné služby BIS sdělila. Pokud bychom žili v jiné zemi, s normálně fungujícími soudy, byla by Nagyová s jistotou zbavena obvinění a soudní řízení by bylo zastaveno.

Je zřejmé, že pokud má Šlachta politické krytí v Pelikánovi a Babišovi, už to samo o sobě vytváří na soud značný tlak. A jde zřejmě také o to vydržet s touto záležitostí u soudu až do podzimních voleb, a zlikvidovat tak zbývající šance ODS na jakýkoli významnější úspěch v těchto krajských a senátních volbách. Babiš a spol. jsou důslední.

Šlachta by měl skončit, když už ne úplně u policie, tak v čele nějakého významného policejního útvaru. Dnešní policejní organizační struktura, kdy jsou vedle sebe dva někdy si konkurující, a někdy dokonce protichůdně pracující policejní útvary, je špatná. Myšlenka na vytvoření jednotného útvaru, který by policii řídil a současně jako bonus přinesl ukončení trápení Šlachty (a nás všech, s výjimkou lídrů ANO) v čele ÚOOZ, je správná.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 10.6.2016 9:13 | karma článku: 39.75 | přečteno: 9659x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 538 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...