Jiří Paroubek

ČSSD se vydala cestou sprosťáctví

7. 02. 2017 10:19:43
Politika jistě není nedělní škola. Ale od časů, kdy M. Zeman opustil vedení ČSSD, se lídři sociální demokracie, co se týče tvrdostí výrazových prostředků, drželi zpět. A nemuselo to nutně znamenat velkou nudu.

Zejména tehdy, když měli české veřejnosti co sdělit, tedy programově i jinak. V minulém týdnu ukázali dva „mužové budoucnosti“, chtělo by se dodat "světlé" budoucnosti sociální demokracie, Sobotka a známý právní kutil Chvojka, že umí přitvrdit.

Nejprve se premiér Sobotka v souvislosti s Babišovým nákupem nezdaněných akcií vyjádřil, že: „Babiš důkladně ojebal český stát". A jeho alter ego ministr Chvojka, který donedávna ve své "rozsáhlé" právní praxi počítal hlavně zlomené nohy, ukradenou drůbež a podobné jednotlivosti, se na adresu A. Babiše vyjádřil ještě udatněji: „Ojeb je jeho druhé jméno.“

Je zřejmé, že příslušné sloveso „jebat“, nemá v češtině tentýž hrubě vulgární význam jako ve slovenštině. Tak jako například kokoty v češtině neznamenají vulgární výraz pro pánské přirození, ale v zásadě archaický výraz pro prodejné dámy. Nicméně slova odvozená od tohoto slovesa je třeba považovat za vulgární, a tak ostatně byla i míněna. Aby hrubě urazila...

Pokud je takovýto slovník produktem a radou nové marketingové firmy ČSSD – amerického konzultanta pro volební kampaň ČSSD – bylo by snad dobré s touto firmou okamžitě ukončit smluvní vztah, a toż ještě dříve, než začal. V tomto případě již chápu, proč H. Clintonová, vysoce favorizovaná v prezidentské volbě, prohrála v této volbě se svým protějškem D. Trumpem. A my si dnes musíme užívat plodů prezidentství tohoto muže. Prostě, prokazovat silnými slovy své svaly, může jen hlupák.

Babiš, bojovník proti jaderné energetice

Když jsem nedávno, tedy před pár měsíci, doporučoval ČSSD, aby se její vedení „zmocnilo“ tématu boje proti dalšímu rozvoji jaderné energetiky a dostavby superdrahých jaderných bloků ve stávajících jaderných elektrárnách, cítil jsem, že je to velmi silné téma. Zejména pro mladší a vzdělanější voliče z měst i venkova.

Poté, co americká firma Westinghouse dala najevo, že už o toto téma, tedy o dostavbu jaderných elektráren u nás nemá zájem, vjel do A. Babiše život a stal se z něj bojovník proti jaderné energetice.

Určitě to není z přesvědčení, ale jde o pragmatickou úvahu. A je to tak politicky zcela správně. A vedení ČSSD zase ostrouhalo. Kolik těch velkých témat Sobotka ještě Babišovi před volbami přenechá?

Štěch proti Zemanovi

S každým dalším vystoupením vedoucích činitelů ČSSD, čím dál víc chápu, že oni prostě nerozumí dění v politice a své řemeslo tedy neumí dělat. Škodí své straně i svým voličům.

Vystoupení M. Štěcha, předsedy senátu a jednoho z lídrů ČSSD, v závěru týdne na téma Drahošovy prezidentské kandidatury, je neslýchaně stupidní. Umožní M. Zemanovi, pokud by se Štěchovi podařilo přesvědčit i jeho kolegy ve vedení ČSSD k podpoře tohoto kandidáta pravicových stran, vydat voliče ČSSD ve sněmovních volbách A. Babišovi. Tedy, pochopitelně pokud bude kandidovat na prezidentský úřad podruhé také M. Zeman, a to v politickém spojenectví s A. Babišem.

Obě dvě volební kampaně, prezidentská i sněmovní, se totiž budou prolínat, což bude ve svých důsledcích znamenat, že nepodpora M. Zemana v prezidentské kampani ze strany ČSSD by jen podpořila u jeho voličů ve sněmovních volbách toho, kdo naopak bude podporovat jeho kandidaturu.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | karma: 33.99 | přečteno: 4640 ×
Poslední články autora