Jiří Paroubek

Předsjezdová nervozita v ČSSD

8. 03. 2017 8:18:32
Je potřeba říci, že předsjezdová nervozita v ČSSD je zcela oprávněná. Vlastně nikdo v této straně moc neví, co bude.

Volby nejvyšších funkcionářů strany jsou tajné a nálada delegátů sjezdu bude, i přes mnohokrát veřejně deklarovanou loajalitu vůči předsedovi Sobotkovi, na bodu mrazu. V tajné volbě je možné úplně všechno, a zejména takové volební výsledky, které při volbě aklamací prostě možné nejsou.

Poslední průzkum veřejného mínění, který se objevil v pondělí a který zpracovala agentura Medea Research, jež měla nejpřesnější výsledky v průzkumech např. před sněmovními volbami v roce 2010, je pro sociální demokracii alarmující. Její zatím hlavní soupeř, hnutí ANO, poskočil od posledního měření v lednu t.r. z 28 % na 32,5 %, a ČSSD naopak oproti lednovým 14,6 % poklesla na 14,1 %. Je to samozřejmě rozdíl titěrný, ale tento soustavný trend poklesu volebních preferencí vůbec nelze podceňovat. Obě dvě zatím nejsilnější politické formace mají v průzkumech o něco silnější výsledky, nežli by byly ty v reálných volbách. Můžeme tak usuzovat, že ČSSD by měla ve volbách výsledek někde mezi 12-13 % hlasů.

Průzkum Medea Research přináší také poměrně zajímavá čísla o vývoji podpory KDU-ČSL a STAN. Zatím jsou v průzkumu obě dvě tyto politické formace vedeny zvlášť, ale v souhrnu mají podle agentury 14 % volebních preferencí. To je vlastně totéž číslo, jakým se nyní může vykázat ČSSD. Zdá se tedy, že o druhé místo se ve volbách do sněmovny utkají sociální demokraté právě s lidovci vyztuženými Starosty a nezávislými.

Peloton dalších stran je vcelku málo zajímavý a zdá se, že zejména preference TOP 09 jsou v tomto průzkumu poněkud přehnané. Nicméně pro sociální demokracii je to pár dní před jejím sjezdem nepříjemný signál, který k optimistické náladě delegáty jistě nepovzbudí.

Velmi pravděpodobně bude na sjezdu zvolen staronový předseda Sobotka, který po třech zcela špatných volebních výsledcích přistupuje jako volební lídr ke svému velmi pravděpodobně poslednímu volebnímu zápasu. Delegáti sjezdu mají dilema. Nevolit Sobotku, a dál tak oslabit jeho již tak vratkou politickou pozici a pozici celé strany. Anebo volit Sobotku a mít spoluodpovědnost za budoucí volební neúspěch. Nezávidím jim jejich rozhodování.....

Pokud jde o další funkcionáře kandidující do vedení ČSSD, domnívám se, že nejtvrdší souboj se svede o pozici prvního místopředsedy ČSSD. Proti ministru Chovancovi bude kandidovat poslanec Tejc. A skoro si myslím, že delegáti sjezdu, ne z nějaké potřeby naschválu, ale z potřeby hledat alternativu i vůči Sobotkovi a dosavadní politice celého vedení, by mohli dát v tajné volbě přednost právě poslanci Tejcovi. Chovanec by se tak stal jen jedním z řadových místopředsedů. Velmi pravděpodobně jím bude zvolen také Jan Birke a Michaela Marksová Tominová. Dalším místopředsedou se může stát náměstek pražské primátorky Dolínek, který dostal od pražské stranické organizace přednost v nominaci a podpoře před prakticky neviditelnou dosavadní místopředsedkyní strany Teskou Arnoštovou.

Sociální demokracie bude na sjezdu schvalovat dlouhodobý program. Nemyslím si, že právě dlouhodobý program je to, co by ji mohlo ve volbách spasit. Měla by zpracovat akční program maximálně patnácti až dvaceti základních volebních cílů. A z nich se v nadcházejícím volebním zápase, počínaje tímto sjezdem, soustředit na 4-5 stěžejních cílů, které vycházejí jako rozhodující pro volební výsledek podle zpracovaných sociologických analýz.

Vedení sociální demokracie zcela obchází taková témata jako je hrozba umístění americké vojenské základny na našem území, odpovědnost za slabou korunu (předseda Sobotka, bohužel, několikrát vedení ČNB podpořil v jeho chybné politice slabé koruny), a atomovou energetiku, která je v těch nejvyspělejších zemích Západu trochu demodé, boj proti daňovým rájům a tak dále...

Vlastně jediné téma, které vedení ČSSD zatím dokázalo rozpracovat, byly daně. Ale ukázalo se, že přístup vedení ČSSD není zrovna šťastný. Ohlas ve veřejnosti zatím nebyl nijak pozitivní a silný. Ale hlavně je potřeba mít pro volby nikoli jedno, ale skutečně tak čtyři až pět témat a z nich vyextrahovat silné volební slogany.

Zdá se, že noví američtí poradci sociální demokracie se zatím jen aklimatizují a po počátečních chybách, kdy vedoucím činitelům ČSSD poradili použít až vulgárního slovníku („ojebávání“ ze strany Babiše apod.), na které čeští občané prostě nejsou zvyklí, viditelně ubrali plyn. Jejich výsledky zatím ale vůbec nejsou vidět. Naproti tomu Babišovo marketingové zázemí ve spojení s jeho mediálním impériem funguje bezvadně.

Zdá se, že ČSSD zatím přes deklarované snahy řady vedoucích funkcionářů není schopna převzít strategickou iniciativu a začít intenzivně dohánět náskok hnutí ANO ve volebních preferencích. Chtělo by to ve vedení strany prostě takový personální manévr, který se povedl německým sociálním demokratům v osobě Martina Schulze. Ten se před pár týdny stal volebním lídrem strany pro zářijové volby do Bundestagu, a preference strany hned poskočily o 10 - 12 %. A z německé SPD se tak rázem stal hlavní favorit voleb do Bundestagu.

Takovou odvahu ovšem vedoucí činitelé české sociální demokracie nemají, a ostatně v řadách ČSSD ani není na výběr nikdo tohoto formátu. Není tam žádný takto vyzrálý člověk s mezinárodní reputací, který by byl voličstvem bez problému.ba s jásotem přijat. A proto je možné očekávat, že stranu i po volbách povede politicky dále oslabený B. Sobotka. A povede ji do propasti.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | karma: 19.97 | přečteno: 711 ×
Poslední články autora