Podal jsem přihlášku na předsedu ČSSD?

19. 06. 2017 14:54:45
Špičky sociální demokracie zareagovaly po programové konferenci této strany, která proběhla v sobotu, velmi hystericky na oznámení předsedy Místní organizace ČSSD v Cerhenicích Semráda, že vstupuji v této organizaci do ČSSD.

Místopředseda strany Dolínek se v reportáži Českého rozhlasu úplně zajíkal, když mluvil o mé osobě. Pana místopředsedy se podle všeho velmi dotklo, že můj vstup do ČSSD dostává v médiích větší publicitu nežli celá programová konference ČSSD. Hovořil proto o naschválech a o tom, jak jsem se k tomu mohl propůjčit a další nesmysly. Když jsem ho slyšel, říkal jsem si pouze: „Jak se „tohle“ mohlo stát s místopředsedou ČSSD?“

Pražská doprava úpí, neboť on je na pražské radnici radním, který ji má na starosti. A to by ještě nebylo tak nejhorší. Panu Dolínkovi bylo hned v sobotu jasné, jak rozhodne o mém vstupu pražská městská organizace. Prý bude proti němu. Jak to, sakra, může pan Dolínek vědět tak jistě, když se ještě v této věci žádný orgán ČSSD nesešel? Kde je nějaká vnitrostranická demokracie? Ale legrace stranou, pan Dolínek je opravdu pro legraci. Nicméně, nikoli v legraci, ale zcela vážně před pár dny prohlásil, že ČSSD hodlá v nastávajících parlamentních volbách získat 20 % všech v Praze odevzdaných hlasů. Jsem zvědavý, jaké osobní a politické závěry vyvodí místopředseda Dolínek, až ČSSD v Praze získá 8 – 10 %, anebo ještě méně hlasů.

V neděli jsem v ČT 24 viděl, kterak se asistent olomoucké univerzity Šaradín propůjčil ke zvláštní šarádě. Na otázku, jakým přínosem by byl můj vstup pro ČSSD, řekl, že vlastně velmi záporný, pokud tedy jeho vyjádření mohu shrnout. Že jsem prý v roce 2006 dosáhl ve volbách slušného volebního výsledku (bylo to tehdy téměř 33 % odevzdaných hlasů, a to 13 měsíců poté, co strana v průzkumech preferencí měla jen 10 %). Pan Šaradín pochopitelně přešel fenomenální výsledek v krajských (téměř 36 %) a senátních volbách (23 mandátů) v roce 2008. A pak uvedl, že po mnoha chybách, kterých jsem se dopustil, se strana dopracovala ve sněmovních volbách 2010 k 20 % odevzdaných hlasů.

Ale to přece není pravda. ČSSD tehdy měla ve volbách 22,2 % hlasů a byla vítěznou stranou. Co by za to dnešní vedení ČSSD dalo, kdyby mělo alespoň přibližně stejné volební preference... Dnes, pokud by proběhly volby, by ČSSD obdržela pravděpodobně, soudě podle jejích současných preferencí, maximálně 8 – 10 % hlasů.

Mluví-li Sobotka o tom, že jsem ČSSD poškozoval vytvořením konkurenčního projektu národních socialistů. Záměrně to přehání. Vytvořil jsem tento projekt proto, abych mohl dál prosazovat program ČSSD, za který jsem byl v roce 2010 zvolen do sněmovny a který vedení ČSSD zvolna opouštělo.

Národní socialisté (LEV21), měli být podle mých představ nejbližším koaličním partnerem ČSSD, tak jako tomu bylo s národními socialisty a sociálními demokraty za první Československé republiky. A že se to nepovedlo? Upřímně, nebyly peníze a byl jsem důsledně blokován médii, tedy nebylo divu, že volební výsledky tohoto uskupení nebyly valné...

Takže v čem jsem vlastně ČSSD poškodil? Poškodili ji spíš jiní. Ti, kteří sedm let po mém odchodu z funkce předsedy ČSSD trvale snižovali volební výsledky sociální demokracie a propadali se hlouběji a hlouběji ve volebních preferencích. Ve mně by opravdu nepřímého viníka své neschopnosti hledat neměli.

Řekněme si to otevřeně, reakce vedoucích činitelů ČSSD na můj vstup je tak hysterická, že zcela odpovídá jejich vlastnímu nízkému sebevědomí. Vedoucí činitelé této strany předpokládají, že po volbách do sněmovny, o jejichž výsledku zřejmě žádné optimistické představy nemají, bych měl zájem se zapojit do mocenských her v ČSSD.

Tento zájem opravdu nemám. V tuto chvíli chci pouze morálně podpořit ČSSD svým členstvím v nastalé situaci, která hrozí vyústit v nejtěžší krizi ČSSD v jejích 140letých dějinách. Vedení ČSSD dnes bohužel prostoupila snaha žádnou možnou konkurenci jakéhokoli člověka z venku nepřipustit.

Moje přihláška do ČSSD se bude projednávat v Místní organizaci v Cerhenicích nejspíše v září, tedy pár týdnů před volbami do sněmovny. myslím, že pro voliče bude dobrou informací, jak velkoryse a slušně jsou vedoucí osobnosti ČSSD, včetně těch pražských, schopny se chovat k výsledkově nejúspěšnějšímu předsedovi ČSSD, který se chce vrátit do strany, jíž v roce 1989 – 1990 pomáhal vytvářet...

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 19.6.2017 14:54 | karma článku: 27.48 | přečteno: 1959x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 628 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...