Sobotka s Dolínkem spali?

29. 06. 2017 20:41:13
V dnešních dnech velmi poutá velmi silnou pozornost veřejnosti prodej střechy nad hlavou (několika set bývalých bytů ČEZ) několika stům občanů v Praze Písnici, kde došlo k prodeji těchto bytů firmě CIB Rent Písnice.

Upozorňoval jsem na tuto situaci již před mnoha měsíci a poskytl jsem i návod, jak tuto situaci řešit. Premiér Sobotka, který mohl zasáhnout, ale i náměstek pražské primátorky Dolínek, lídři sociální demokracie ve dvou krajích, ale spali jako Šípkové Růženky.

Zcela správně nyní celou záležitost otevřel L. Zaorálek, nový celostátní lídr sociální demokracie pro volby do sněmovny. Zda se mu to podaří či nepodaří, je ovšem ve hvězdách. A zavinění v této věci nese jak bývalý ministr financí Babiš (jeho nástupce Pilného L. Zaorálek na tiskové konferenci vyzval, aby se bytům v Písnici začal věnovat), tak premiér, ale například také náměstek primátorky, který nekonal a své spolustraníky na tento problém vůbec neupozornil. Teď už je, i přes Zaorálkovu snahu, zřejmě pozdě bycha honit...

Přikládám proto svůj článek z 12. prosince loňského, kdy jsem na celou věc upozorňoval a uváděl, jak by se mohla a měla řešit:

Jak s byty ČEZ v Písnici?

V roce 2008 jsem se, tehdy jako poslanec ČSSD za Ústecký kraj a předseda nejsilnější politické strany v zemi, obrátil na vedení energetické společnosti ČEZ ve věci prodeje bytů náležejících této společnosti v Kadani a Klášterci nad Ohří jejich nájemníkům. Jednalo se o cca 2000 bytů.

Tehdy, kolem krajských voleb v roce 2008 se projevovalo mezi občany, kterých se to týkalo, velmi silné znepokojení, že ČEZ chce tyto dříve vlastně podnikové byty prodat "v jednom balíku" nějakému investorovi či nějaké realitní firmě.

Docházelo k pozdvižení občanů, kterému se nelze vůbec divit. Byty již ostatně nebyly v nejlepším technickém stavu, takže se předpokládalo, že jejich noví majitelé de facto převezmou vysoké budoucí náklady na údržbu.

Vedení ČEZu si nechalo v této věci zpracovat několik právních posudků, na jejichž základě bylo zjištěno, jaké jsou možnosti a za jakou cenu bude eventuálně možné tyto byty prodat.

A tyto byty byly skutečně v roce 2009 nabídnuty k prodeji nájemníkům, a to za cenu 1180 korun za m2. (Původně ČEZ pracoval s cenou 5000 korun za m2.)

Pokud dnes premiér Sobotka říká, že nejde zajistit prodej těchto bytů za rozumnou cenu jejich nájemníkům, mýlí se. A měl by přehodnotit tento svůj postoj. Jsem ochoten mu celou dokumentaci o této záležitosti z let 2008-2009 zapůjčit.

Chápu zoufalství obyvatel bytů ČEZu v Písnici, jejichž byty se stanou, pokud nedojde k zásahu ze strany státu, součástí majetku nějaké realitní firmy, a to samozřejmě zvýší jenom pocit nejistoty lidí, kteří v těchto bytech bydlí...

Jejich situace je v mnohém velmi podobná jako situace tehdejších obyvatel bytů ČEZu v Kadani a Klášterci nad Ohří. Také tehdy původní tvrzení ČEZu bylo, že jako řádný hospodář zkrátka musí byty prodávat s cílem maximalizace zisku. Tato teze je samozřejmě lichá. Pokud by se tehdy tomuto prodeji nikdo nevěnoval, což je současný případ bytů v Písnici, tehdejší nájemníci bytů ČEZu v Kadani a Klášterci nad Ohří by o své bydlení mohli rovněž přijít.

Zástupci ČEZu dnes hovoří o tom, že se nájemci bytů nemusejí bát zvýšení nájmů, protože v soutěži jsou zahrnuta i sociální kritéria. Mezi těmi je i závazek nezvyšovat nebo jen mírně zvyšovat (!!) po dobu příštích pěti let nájemné. Jedním z kritérií je i závazek kupujícího, že do tří let učiní kroky k rozdělení bytového fondu na jednotky a ty přednostně nabídne k odkupu jejich nájemcům za cenu nepřesahující 29 000 korun/m2. „V případě, že se sejdou dvě cenově podobné nabídky, mohou i tato kritéria rozhodnout,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Jednak podobný příslib o prodeji bytů nájemníkům udělal při privatizaci minoritního podílu OKD také Z. Bakala (a víme, jak to s bývalými hornickými byty na Ostravsku nakonec dopadlo), a jednak je i z vyjádření mluvčího ČEZu zřejmé, že zmíněná kritéria, která mají chránit nájemníky „před novým majitelem“, jsou pochopitelně jen kritérii pomocnými...

Požadavek sdružení „Moje Písnice“, aby ČEZ prodal byty přímo či nepřímo jejich nájemníkům, a to za nižší, než nyní uváděnou cenu, stejně, jako se to zhruba před osmi lety stalo na severu Čech, je zcela opodstatněný. Pokud se do celé situace vloží stát, stále ještě zde, i vzhledem k precedentu prodeje bytů ČEZu jejich nájemníkům v Kadani a Klášterci nad Ohří v roce 2009, existuje reálná možnost, že nájemníci své byty od ČEZu získají, a to za rozumnou cenu...

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 29.6.2017 20:41 | karma článku: 17.40 | přečteno: 987x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 620 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.53 | Přečteno: 440 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.96 | Přečteno: 1300 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 446 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.97 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...