Reálná mzda v Česku – pokles o 15 procent

Vláda a koneckonců i část opozice, která se za to cítí spoluodpovědná, a také česká ekonomická fronta, jásají nad nízkou úrovní nezaměstnanosti v Česku. Tento okázalý jásot jaksi zakrývá dvě fakta:

- podle právě vydané studie OECD reálná mzda v Česku oproti předkrizovému období, tedy ve srovnání s dobou téměř před deseti lety, poklesla o téměř neuvěřitelných 15 procent.

- velmi významným způsobem také poklesla oproti předkrizovému období produktivita práce. Česko spolu se Slovinskem a Estonskem zaznamenalo ve východním bloku největší snížení produktivity práce.

Kapitáni českého průmyslu, prezident Hospodářské komory i další významné persony českého hospodářství se stále dožadují přísunu nových, levných pracovních sil z východní Evropy. Za situace, kdy české hospodářství ve srovnání se Západem má výrazně nižší produktivitu práce a kdy český průmysl zatím jen okrajově zasáhla technologická revoluce a robotizace, by příliv pracovních sil s nižší nebo nízkou kvalifikací, nebyl dobrým řešením.

Tím správným řešením jsou investice do budoucnosti, do nejmodernějších technologií a robotů. Ale proč investovat draze, když na východě Evropy chtějí získat pracovní síly za hubičku. Zkrátka, vláda, podnikatelský sektor i ekonomická fronta atd. by se měli seznámit s nejnovější studií OECD a vyvodit z ní správné závěry.

Jiří Paroubek

 

Autor: Jiří Paroubek | pátek 7.7.2017 9:10 | karma článku: 25,96 | přečteno: 1323x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Revolta či revoluce farmářů?

12.2.2024 v 14:52 | Karma: 27,90
  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,26
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik