Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Upřímný pozdrav sjezdu ČSSD!

Nebudu se vůbec zabývat otázkou, kdo by měl být anebo kdo bude v čele sociální demokracie. Ostatně by to mělo být jenom na rok. 

To sice zdánlivě  není dlouhá doba, ale za určitých okolností to může být pro sociální demokracii doba, kdy se strana propadne z dnešní  kritické situace do situace beznadějné.

Establishment strany je v poslední době posedlý po funkcích, a to ve všech  jeho údech. Od okresních organizací, po úroveň ústřední hoří funkcionáři  touhou získávat vedoucí funkce ve straně. A to často  aniž by za nimi byly vidět nějaké konkrétní výsledky. 

 To nejzákladnější ovšem u každého stranického lídra  musí být schopnost oslovovat běžné voliče sociální demokracie. Řada funkcionářů v Sobotkově vedení strany ovšem hovořila zvláštním ptydepe, tedy nesrozumitelným funkcionářským  jazykem, kterému rozuměli snad jen oni sami. Veřejná vystoupení premiéra Sobotky se dala tisknout a pro svou nezajímavost a nudnost se mohla také ihned archivovat. Prostě, v sociální demokracii, její noví lídři musí být schopni hovořit s lidmi, se svými voliči i nevoliči srozumitelně, jejich jazykem. Bez úděsných a nic neříkajících frází.  Chápat jejich problémy. A ukazovat, že jsou schopni jejich problémy žít. Získání funkce ve vedení ČSSD není sinekurní záležitostí, ale mělo  by být jen prostředkem k tomu, dělat politiku pro lidi. Před zahájením sjezdu, který nepochybně bude pokračovat, neboť za půl dne se mnoho stihnout nedá, kandiduje do funkcí ve vedení strany přes čtyřicet kandidátů (na sjezdu mohou ještě přibýt i další). 

Chci proto formulovat několik bodů, pro těch několik desítek kandidátů, kteří chtějí straně a občanům prospět, aby si uvědomili, jaké vlastnosti by měli mít. Tedy, aby jejich vedení bylo úspěšné. To znamená  natolik úspěšné, aby stranu ještě do podzimních voleb dostalo na nějakých 10 – 15% podpory veřejnosti. Pokud to nové vedení strany nedokáže, strana tragicky propadne ve volbách komunálních a zejména senátních.

 

Tím prvním bodemje, že budoucí předseda i místopředsedové strany musí býtkrizoví manažeři. Musí si uvědomit, že strana je v nejsložitější fázi své stočtyřicetileté historie a že pokud nebudou ve své práci úspěšní, strana může zmizet v propadlišti dějin.

 

Tím druhým bodemje, že budoucí šéfové strany musí být schopni strategického uvažování. Musí být schopni vidět u každého svého rozhodnutí  alespoň na tři až čtyři kroky dopředu. Rutinní přístup je důležitý ve správě země i strany,  ale  je potřeba mít základní vizi, představu kam při řešení  určité otázky směřuji.

 

Třetím bodem je, že budoucí vedení strany musí byt programově schopné. Přijít  s novými programovými cíli, které osloví nové voličské skupiny a vrstvy a upevní vazbu  těch  dosavadních. (Těch, které zbývají, již ale pohříchu  moc není). Strana může rozšířit záběr svého působení na další voličské skupiny, ale musí je umět oslovit. Zabývat se donekonečna např.  minimální mzdou je neužitečné.

 

Čtvrtou vlastností,kterou musí mít budoucí člen vedení, je schopnost finančního managementu. Pokud odvolací soud rozhodne o tom, že dědici advokáta Altnera si zaslouží nějakou sumu, jako odměnu za údajné Altnerovy služby pro stranu, stane se finanční situace ČSSD úděsně  fatální. Nemluvě o případném dalším úbytku mandátů při volbách  do senátu.   V čele strany tak musí být lidé, kterým nedělá problém finanční řízení, které má vyšší parametry, nežli je malá a velká násobilka. Kromě toho by ve vedení měly být takové atraktivní osobnosti, které dokážou získat od potenciálních dárců finanční dary na činnost ČSSD.

 

Pátým bodem,který  uvádím, je schopnost řízení účinného marketingu strany. Tedy ne toho „sobotkovsko-špidlovského“, ale skutečně účinného, kdy se strana opět vrátí  k druhdy úspěšné  metodě strategické iniciativy. To znamená, aby byla schopná přicházet do společenského diskursu s novými tématy. A získávat tak nové voliče.  To by se samozřejmě dělalo mnohem snáze, pokud by strana byla součástí vlády a měla jako své  ministry lidi, kteří dokáží účinně marketingově pracovat.

 

Šestou důležitou vlastností vůdců ČSSD je schopnost stmelovat, velkorysost, která vylučuje mstivost. Za léta Sobotkova vedení se vytvořily mezi členy, respektive funkcionáři strany, nenávistné animozity a hluboké příkopy, které je potřeba zasypat. Pokud příští vedoucí činitelé ČSSD budou malicherní a stranu hermeticky uzavřou, (respektive budou pokračovat v praxi, kterou bych nazval „rezervace indiánů“!), bude to špatné. Stejně tak, pokud se předseda strany - podle smutného Sobotkova vzoru - bude obávat konkurence a bude politicky likvidovat své potenciální i skutečné konkurenty.

 

A sedmým  rysem vedoucí osobnosti ČSSD by měla být schopnost inovativně přicházet s novými metodami práce akcelerujícími vývoj ve straně.  Cílem musí být zjednodušení stanov, což by vedlo k debyrokratizaci a demokratizaci strany a také k posílení  imunity strany proti kmotrům a klientelismu. Vedení strany by mělo být schopno zformulovat, po osmi letech, další, novou etapu modernizace ČSSD. Cílem by mělo být posílit vliv místních organizací a jejich členů na rozhodování v klíčových politických  otázkách.

Strana získala v říjnových volbách do sněmovny trapných 7,2 %hlasů voličů. Pokud chce, aby vývoj voličské podpory šel opačným směrem nežli v posledních sedmi letech, musí být schopna prosadit ve všech parametrech své činnosti  „změnu“. Změnu vedoucích osobností, změnu politiky, změnu působení na veřejnost. Prostě změnu. A ti, kdo kandidují do vedoucích funkcí ČSSD, si musí sami pro sebe říci, zda tu změnu opravdu reprezentují.

 

Vedl jsem ČSSD v době, která nebyla snadná. Když jsem za stranu převzal odpovědnost, jako předseda vlády v dubnu 2005 byla na 10 % volebních preferencí.  Za třináct měsíců, ve sněmovních volbách, získala téměř třetinu hlasů  voličů. Nic není nemožné, pokud ti, kdo vedou, jsou schopní, akční, věří v sebe, jsou odhodlaní a pracovití. Připomínám také grandiózní úspěch sociální demokracie v listopadu 2008, kdy famózním způsobem vyhrála krajské volby (ovládla všech třináct krajů, ve kterých stavěla hejtmany) a volby do senátu (Získala dvacet tři senátorů z dvaceti sedmi volebních obvodů). Koneckonců i volební výsledek, ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009, je z dnešního pohledu nedosažitelný. Sedm mandátů, oproti dnešním čtyřem, je výsledek ze světa politické čtvrté dimenze. A koneckonců také  volby do sněmovny, v roce 2010, skončily pro ČSSD  s 22,2 % volebním výsledkem, který se od té doby nepodařilo již  straně zopakovat.

 

Když jsem po vítězných volbách v roce 2010 odcházel z vedení ČSSD, domníval jsem se, že to může být impulzem k tomu, aby jiní funkcionáři, kteří stranu převzali, vedli stranu směrem vzhůru. Nestalo se tak. Je to pro mě hluboké zklamání. Ale vše je řešitelné a po prohrách můžou přicházet výhry. Ale předtím  musí nastat velká  změna.

 

Jiří Paroubek 

 

Autor: Jiří Paroubek | pátek 16.2.2018 16:27 | karma článku: 15,35 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 23,83 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,31 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,05 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,44 | Přečteno: 412x | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma: 29,84 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma: 28,24 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma: 35,60 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma: 27,61 | Přečteno: 745x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Naše kletba, současný premiér taky do vězení?

V českých médiích jsem minulý týden narazil na zajímavá fakta. Od začátku 20. století, tedy významného přelomu v dějinách našich i evropských, bylo vězněno 10 čs. či českých premiérů.

29.2.2024 v 10:02 | Karma: 27,60 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Podle slovenského premiéra jde do tuhého…

I mě včera premiér Robert Fico překvapil jasným a tvrdým vyjádřením ke konfliktu na východě Ukrajiny. Nebudu se zabývat všemi aspekty jeho vyjádření. Důležité podle mě jsou některá jeho tvrzení, se kterými se plně ztotožňuji.

26.2.2024 v 14:56 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

69% pro rychlé ukončení války na Ukrajině

Podle průzkumu agentury Stem si 69% českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

23.2.2024 v 19:11 | Karma: 31,91 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Trapná nervozita vlády – traktory v Praze…

Včera ráno jsem jel, tak jako většina Pražanů, do práce městskou hromadnou dopravou (MHD). Bylo to pohodlné a lidí v metru bylo více nežli obvykle.

20.2.2024 v 9:41 | Karma: 31,46 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Analýza volebních preferencí agentury Kantar CZ za leden 2024

Spíše by bylo přesnější, kdybychom napsali za listopad minulého a leden roku tohoto. Ve stranických preferencích dochází podle agentury Kantar CZ jen k menším posunům, a to souhrnně ve prospěch stran dnešní vládní koalice.

13.2.2024 v 12:30 | Karma: 24,47 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Revolta či revoluce farmářů?

Zemědělství je strategická část ekonomiky a spolu s energetikou tvoří základ každé společnosti pro přežití. Bez dostatečné výroby potravin je každý stát snadno vydíratelný. Kdo bude riskovat hladomor?

12.2.2024 v 14:52 | Karma: 27,90 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Slon v porcelánu v zahraniční politice…

...aneb „nepouštět na saka“. Pro mladší generaci čtenářů jen připomenu, co výrok „nepouštět na saka“ znamená.

9.2.2024 v 14:16 | Karma: 35,01 | Přečteno: 958x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Průzkum Medianu – volební model, volební jádra a potenciál stran (prosinec 2023)

Před pár dny jsem se zabýval porovnáním volebního modelu agentury Median s volebními modely, či volebními preferencemi dvou dalších agentur pro výzkum veřejného mínění.

8.2.2024 v 17:45 | Karma: 18,28 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zoufalá vládní politika nicnedělání…

Mám tím na mysli nicnedělání v oblasti ekonomiky. Vláda na přelomu roku udělala vše pro to, aby několika triky dokázala udržet schodek státního rozpočtu pod plánovanou výší.

1.2.2024 v 10:59 | Karma: 33,82 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Eskalace konfliktu v Západní Asii (na Středním východě) na spadnutí?

Ve světě existuje dnes několik válečných ohnisek, která by rozumní političtí vůdci měli spíše utlumovat. Před pár dny došlo k dronovému útoku na americkou základnu, která je umístěna v Jordánsku, prakticky na hranicích Sýrie.

31.1.2024 v 11:41 | Karma: 23,23 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Lekce z reálné politiky od D. Trumpa juniora (jr.)…

...aneb co čekat od Donalda Trumpa, pokud bude zvolen prezidentem Spojených států. Zdá se, že evropské politické elity, včetně těch českých, by měly být čím dál více připraveny na tuto eventualitu.

29.1.2024 v 16:41 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Rozhovor slovenského premiéra v rozhlasu - trpká pravda

Robert Fico v rozhlasovém rozhovoru vysvětlil svůj postoj k válce na Ukrajině. V tomto týdnu se R. Fico setká s ukrajinským premiérem D. Šmyhalem a předá mu seznam humanitární pomoci, kterou může Slovensko Ukrajině poskytnout.

22.1.2024 v 16:12 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 836
  • Celková karma 29,19
  • Průměrná čtenost 1922x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik