Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopadne ČSSD stejně jako ODS?

V poslední době se objevují různé více nebo méně fantaskní úvahy o tom, že se vlastně politický osud ČSSD velmi podobá politickému osudu ODS. 

Argumentuje se tím, že ODS zažila v roce 2013 svůj hluboký propad až do politické bezvýznamnosti a poté se z něj zvolna dostává s tím, že ji teď čeká už jen slunná a vítězná budoucnost. Nechci se příliš pouštět do analýzy politiky současné ODS, nejsem jejím příznivcem. Přiznám se ale, že mě někdy popuzují některé osoby ve vedení této strany i zjevná myšlenková rigidita, okázalé „Hurá antievropanství“ v některých okrajových otázkách a bezhlavá kritika premiéra Babiše. A to i ve věcech, kde premiér  postupuje dobře a užitečně, alespoň tedy podle chápání voličů. Vadí mi pochopitelně také plačtivost tónu  ve vystoupeních představitelů ODS, kteří se tváří, jako by bylo nespravedlivé, že voliči neocení jejich radikálního  antibabišovského ducha. J v tom jakési reziduum netolerantního chování z doby bývalého režimu. Představitelé ODS mluví často a rádi  o bývalých estébácích, polokomunistické vládě a jiné obstarožní nesmysly, které budou zajímat čím dál menší část české společnosti. 

Na druhou stranu má ze sociologického hlediska ODS  oproti ČSSD ohromnou výhodu. Je prostě napravo od středu ve změti politických stran nebo spíše straniček, nejsilnější. Je tedy přirozeným gravitačním polem pro pravicové voliče. A pokud se hnutí ANO posunulo v zásadě do levého středu politického spektra svou praktickou politikou, pravicoví voliči hledají někoho, kdo bude jasně reprezentovat a artikulovat jejich zájmy. TOP 09 je slabá a balancuje již dnes pod hranicí 5%, která by zajišťovala její zvolení do příští poslanecké sněmovny. Podobně jsou na tom Starostové, kteří se pokusí po nevýrazném a vlastně zkompromitovaném Gazdíkovi, oživit svou pozici ve veřejnosti v čele s novým lídrem. A jsou zde ještě  lidovci, jejichž budoucnost není po odchodu P. Bělobrádka vlastně vůbec jasná. Jediná opravdu silná figura této strany, kontroverzní hejtman a senátor Jiří Čunek, bude možná pro delegáty volebního sjezdu KDU-ČSL příliš nestravitelná varianta pro volbu předsedy strany. Není příliš odvážné tvrdit, že pokud se do čela lidovců postaví někdo jiný nežli Čunek, nedostanou se v příštích volbách do sněmovny nejspíš přes hranici volitelnosti 5%. Takže ODS se stává přirozeným gravitačním polem pro hlasy pravicových voličů, kteří budou již v příštích a zejména v těch dalších následujících volbách do sněmovny opouštět menší pravostředové strany. Také elektorát Pirátů není vůbec stabilní a definitivně osazený. První vystoupení pirátského pražského primátora Hřiba v médiích jsou charakteristická zjevnou nezralostí a neschopností jasně sdělit nejzávažnější cíle pražské radnice pro nejbližší dobu. Pokud bude tato jeho bezradnost pokračovat, začne to nutně ovlivňovat i celostátní volební preference této strany. Prostě ukázaná platí. A pokud nebudou praktické  výsledky práce  Pirátů v Praze vidět anebo budou špatné, nebudou ani voliči této strany. Případná eroze elektorátu Pirátů by mohla nejvíce napomoci právě preferencím ODS, ale také hnutí ANO.

Sociální demokracie je nyní  v jiné situaci nežli ODS v roce 2013. Pokud si představíme volební preference ODS, respektive jejich průběh, lze je přirovnat k jakési U-rampě, když v roce 2013 preference této strany byly v nejnižším bodě této  U-rampy. Sociální demokracie zatím zjevně nenabrala kurz dostat se z nejnižšího bodu U-rampy nahoru. Naopak může dojít ještě k většímu propadu volebních preferencí a volebního výsledku v evropských volbách letos v květnu. Sociální demokracii chybí pro evropské volby viditelný volební lídr. Tím není ani europoslanec Poc, ani europoslankyně Sehnalová. Jejich solidní práci v Evropském parlamentu lidé neznají. Kromě toho voliči sociální demokracie dosud nikdy nějak  zvlášť netoužili po tom, zajistit na pět let dobré bydlo několika europoslanců s příjmy kolem 200 000Kč měsíčně v Bruselu a ve Štrasburku. Ani v mimořádně úspěšném roce eurovoleb 2009, kdy ČSSD získala historicky největší počet sedmi europoslanců, nebyl výsledek této strany procentuálně nijak úžasný. Nechci psát své číselné odhady volebního výsledku, ale obávám se, že ČSSD bude tímto výsledkem velmi zklamaná. Pokud jde o volebního lídra, je tu jedna zajímavá osobnost, která stojí za úvahu a se kterou by se dalo za jistých okolností překročit 5% hranice hlasů. Tou osobou je europoslanec Pavel Telička, t. č. nezávislý, již dříve odpadlý od hnutí ANO, který by mohl přinést zájem i potřebnou kvalitu a tedy i hlasy voličů.

Já chci ale sdělit něco jiného. Je zřejmé, že pod pragmatickým vedením A. Babiše, se vcelku bezprogramové hnutí ANO v koalici se sociálními demokraty a s parlamentní podporou komunistů Babišova strana-nestrana stala nejsilnějším levostředovým politickým subjektem v zemi. Nejzávažnější rozhodnutí Babišovy vlády v oblastí sociální politiky (navýšení důchodů, navýšení mezd státních zaměstnancům atd.) jsou  voliči vesměs  přičítány hnutí ANO. To získalo v průběhu času  do svého elektorátu podstatnou část dřívějších voličů  ČSSD: důchodce a státní zaměstnance.

Tedy,  ze sociologického hlediska je role dnešní sociální demokracie při obnově svého volebního elektorátu mnohem složitější, nežli tomu bylo a je u ODS. ČSSD nesoupeří jako ODS o hlasy voličů s menšími a oslabujícími stranami pravice, ale s mohutným hnutím miliardáře, který disponuje  prakticky neomezenými finančními prostředky a podporou ohromného mediálního impéria. ČSSD by potřebovala ve svém čele zajímavé a barvité  figury,  a to nejen ve svém vedení, ale hlavně na ministerstvech, se kterými by se veřejnost mohla ztotožnit.

Mladí funkcionáři a představitelé ČSSD by měli přestat blouznit o budoucnosti své strany jako o moderní straně západoevropského střihu. Možná by se také   mohli podívat do té západní Evropy, která vlastně z těch západoevropských socialistických a sociálních demokratických stran  je v současné době tak úžasná, že zasluhuje následování. Práci na programu strany by neměly nahrazovat fráze o modernitě a modernizaci. 

V posledních dvou letech jsem zveřejnil postupně zhruba dvacet programových okruhů, na které by se ČSSD, pokud chce zmodernizovat svůj program, měla zaměřit. A z těchto okruhů  pak vybrat tři až čtyři nosná témata  a ty v každodenní politice strany rozvíjet a kultivovat. Výběr těchto prioritních témat by pochopitelně neměl být předmětem geniálního vnuknutí vůdců strany typu „jízdné v MHD zdarma“, ale na základě velmi seriózních sociologických průzkumů reálných nálad veřejnosti. 

ČSSD ztratila v letech Sobotkova a Chovancova vedení důvěryhodnost. Získat ji zpět je úkol mimořádně  obtížný, ale není úplně  nemožný.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 8.1.2019 13:40 | karma článku: 18,90 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,38 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 552x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,69 | Přečteno: 414x | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma: 29,92 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma: 28,34 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma: 27,77 | Přečteno: 745x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Naše kletba, současný premiér taky do vězení?

V českých médiích jsem minulý týden narazil na zajímavá fakta. Od začátku 20. století, tedy významného přelomu v dějinách našich i evropských, bylo vězněno 10 čs. či českých premiérů.

29.2.2024 v 10:02 | Karma: 27,61 | Přečteno: 809x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Podle slovenského premiéra jde do tuhého…

I mě včera premiér Robert Fico překvapil jasným a tvrdým vyjádřením ke konfliktu na východě Ukrajiny. Nebudu se zabývat všemi aspekty jeho vyjádření. Důležité podle mě jsou některá jeho tvrzení, se kterými se plně ztotožňuji.

26.2.2024 v 14:56 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

69% pro rychlé ukončení války na Ukrajině

Podle průzkumu agentury Stem si 69% českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

23.2.2024 v 19:11 | Karma: 31,91 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Trapná nervozita vlády – traktory v Praze…

Včera ráno jsem jel, tak jako většina Pražanů, do práce městskou hromadnou dopravou (MHD). Bylo to pohodlné a lidí v metru bylo více nežli obvykle.

20.2.2024 v 9:41 | Karma: 31,46 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Analýza volebních preferencí agentury Kantar CZ za leden 2024

Spíše by bylo přesnější, kdybychom napsali za listopad minulého a leden roku tohoto. Ve stranických preferencích dochází podle agentury Kantar CZ jen k menším posunům, a to souhrnně ve prospěch stran dnešní vládní koalice.

13.2.2024 v 12:30 | Karma: 24,47 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Revolta či revoluce farmářů?

Zemědělství je strategická část ekonomiky a spolu s energetikou tvoří základ každé společnosti pro přežití. Bez dostatečné výroby potravin je každý stát snadno vydíratelný. Kdo bude riskovat hladomor?

12.2.2024 v 14:52 | Karma: 27,90 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Slon v porcelánu v zahraniční politice…

...aneb „nepouštět na saka“. Pro mladší generaci čtenářů jen připomenu, co výrok „nepouštět na saka“ znamená.

9.2.2024 v 14:16 | Karma: 35,10 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Průzkum Medianu – volební model, volební jádra a potenciál stran (prosinec 2023)

Před pár dny jsem se zabýval porovnáním volebního modelu agentury Median s volebními modely, či volebními preferencemi dvou dalších agentur pro výzkum veřejného mínění.

8.2.2024 v 17:45 | Karma: 18,28 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zoufalá vládní politika nicnedělání…

Mám tím na mysli nicnedělání v oblasti ekonomiky. Vláda na přelomu roku udělala vše pro to, aby několika triky dokázala udržet schodek státního rozpočtu pod plánovanou výší.

1.2.2024 v 10:59 | Karma: 33,82 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Eskalace konfliktu v Západní Asii (na Středním východě) na spadnutí?

Ve světě existuje dnes několik válečných ohnisek, která by rozumní političtí vůdci měli spíše utlumovat. Před pár dny došlo k dronovému útoku na americkou základnu, která je umístěna v Jordánsku, prakticky na hranicích Sýrie.

31.1.2024 v 11:41 | Karma: 23,23 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Lekce z reálné politiky od D. Trumpa juniora (jr.)…

...aneb co čekat od Donalda Trumpa, pokud bude zvolen prezidentem Spojených států. Zdá se, že evropské politické elity, včetně těch českých, by měly být čím dál více připraveny na tuto eventualitu.

29.1.2024 v 16:41 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,26
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik