Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlas rozumu od Pirátů

Piráti jsou zvláštní stranou. Někteří analytici o nich hovoří jako o moderní levici. Já bych spíše řekl, že se jedná o stranu příležitostné levice, a to především v sociálních otázkách.

Na druhé straně je to partaj svého druhu, která organizuje výlety svých čelných funkcionářů  na Tchaj-wan, přičemž tito dávají najevo, že jsou, de facto, proti vládní politice jedné Číny. Jen tak mimochodem, tuto politiku, tedy politiku jediné Číny, zastával i idol Pirátské strany Václav Havel...  Pirátský primátor Prahy Hřib se někde dozvěděl, že problematiku Smart Cities řeší skvěle právě na Tchaj-wanu. No, nic proti tomu, ale v Číně tuhle problematiku má vyřešenou vlastně každé město nad milion obyvatel, kterých je v Číně jako máku. Smart Cities znamená inteligentní řešení  městské dopravy (v dopravním chaosu, který v Praze panuje, by to bylo potřeba), inteligentní řešení boje proti kriminalitě ve městě  atd. Všechno to ovšem vyžaduje mít co největší část města a jeho komunikací pokrytou kamerami. Tak, aby například dopravní odborníci nebo policisté mohli usměrňovat dopravu, či zakročit rychle proti zločincům. Ale dobře, Pirátům se zachtělo zajet si na výlet na Tchaj-wan. Jeden z nich, jak jsme se dozvěděli z médií, tam přiletěl oklikou ze Spojených států. 

Ale vrátím se k problému, který Piráti zvedli velmi dobře. Říkají, že 2% HDP na armádu je příliš a že pak nebude peněz na mnohem potřebnější oblasti. Tedy na školství, zdravotnictví, sociální oblast, růst důchodů  atd. Za daných okolností bych řekl, že je to hlas rozumu, protože zejména pravicová opozice, ale také premiér Babiš (zřejmě bez dohledu svých marketérů) Piráty školí, že jsou populisté, naivisté a vůbec blbci. Já si to ovšem  vůbec nemyslím. Čísla jsou jasná. Jen tak mimochodem, vrcholem výdajů na obranu byly v letech samostatné České republiky, tedy od roku 1993 až do roku 2017, léta 2005 a 2006, kdy jsem byl českým premiérem. V roce 2005 byl armádní rozpočet na úrovni 2% HDP, což absolutně znamenalo částku 58,4 mld. Kč a v roce 2006 55,3 mld. Kč a tedy 1,72% HDP. K razantnímu snížení výdajů na obranu došlo počínaje rokem 2008. A zejména pak v období let 2010 – 2014, kdy výdaje na obranu v některých letech nepřevýšily ani jedno celé procento HDP. Pohybovaly se vesměs mezi 40 – 45 mld. Kč. Bylo to tedy v době, kdy státní rozpočet byl zpracováván a prosazován pravicovými vládami.... Je pravdou, že od roku 2009 se země, z velké  části vinou pravicové vlády, potácela v hospodářské recesi. Přitom v letech 2011 – 2013 to bylo zcela jednoznačně zaviněním špatné  hospodářské politiky (politiky rozpočtových škrtů) vlády pravice. Takže dnešní školení Pirátů  ze strany pravice o tom, že by se měla  na obranu čerpat 2% HDP, chápu jako pozdní lítost nad tím, že v letech své vlády se pravice prakticky nikdy k takovémuto rozpočtovému  výkonu nepropracovala. Zvýšit ovšem čerpání výdajů na obranu na úroveň 2% HDP by znamenalo, při předpokládaných nárůstech HDP v příštích letech, někdy v roce 2023, kdy by dvouprocentní závazek měl být naplněn, že by český  rozpočet na obranu byl někde mezi 130 až  140 mld. Kč.

V roce 2018 činil rozpočet na obranu částku 59,7 mld. Kč a v roce 2019 již to bylo o 7 mld. Kč více a tedy 66,7 mld. Kč. To jsou 1,2% HDP.

Věřím, že se Piráti širokou frontou těch, kteří jsou připraveni marnotratně a rozmařile utrácet peníze na obranu, nenechají zastrašit. Se záměry zbrojařských koncernů (a nejedná se vůbec o české zbrojaře) souzní také většina českých médií. Jen okrajové servery a tzv. proruské servery, projevují jiný názor. 

Čekal bych ovšem, že kritika záměrů čerpat 2% z HDP přijde především od komunistů a v určité podobě také i od jedné  vládní strany – sociálních demokratů. Řeknu to zcela bez obalu. Levicoví  voliči viděli vydávání peněz na obranu, tedy vesměs na nákup zbraní, vždy  jako rozmařilost. Očekávají tedy od svých politických reprezentantů, že budou uvažovat podobně.

Piráti se dokonce velmi dobře vyjádřili také v tom směru, že by se část ohromných vojenských výdajů, které mají státy NATO i státy ostatní, měla dát na řešení závažných problémů třetího světa (infrastruktura, sucho, boj s chudobou atd.). To jsou všechno rozumné úvahy, které bych ovšem čekal především  od stran klasické levice. Ale nesporně je to i dobré předvolební  téma, na které by mohla slyšet celá řada voličů tradiční levice...

 

Jiří Paroubek

 

Autor: Jiří Paroubek | středa 10.4.2019 14:49 | karma článku: 15,84 | přečteno: 775x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 3,37 | Přečteno: 70x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 18,61 | Přečteno: 406x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,29
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik