Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kubera na Tchaj-wan, k čemu?

Z hlediska Čínské lidové republiky, která je již několik let strategickým partnerem České republiky, je Tchaj-wan vzbouřeneckou provincií.

Část politické elity, která v současnosti na Tchaj-wanu vládne,  je vlastně separatistická. Sní o tom, udělat z Tchaj-wanu nezávislý stát. Jiná část tchaj-wanské politické elity, představovaná stranou Kuomintang (to je strana, která prohrála v roce 1949 občanskou válku s Maovými komunisty)  si naopak přeje spojení s pevninskou Čínou. Tato strana má velmi korektní vztahy s čínskou vládou, a pokud se například v příštích volbách stane opět vládní stranou, může své představy na sjednocení  začít uskutečňovat. A to podle zásady jedna země, dva systémy. Tchaj-wan je v tuto chvíli třetím největším investorem v ČR z Asie a to za Japonskem a Jižní Koreou. Ekonomické, kulturní i další vztahy mezi Českou republikou a touto provincií Číny probíhají bezproblémově. Není proto potřeba tyto vztahy nějakým způsobem politicky fortifikovat návštěvou druhého ústavního činitele země, tedy šéfa Senátu Kubery. Tchaj-wan není samostatným státem a diplomatické vztahy s ním udržuje jen několik málo států. V zahraniční politice platí, pokud chceme udržovat korektní vztahy s nějakým státem (a zejména pokud je tento stát velmocí a stálým členem Rady bezpečnosti), že se vyhýbáme věcem, které by jej mohly urazit. Je to podobné, jako bychom chtěli udržovat výtečné vztahy se Spojenými státy a jeden z nejvyšších ústavních činitelů země by se chtěl sejít, při příležitosti nějakého policejního přehmatu, když tu a tam americká policie přežene nějaký svůj zákrok (a že těchto policejních přehmatů, včetně zabití i řádných občanů policisty bylo v posledních letech dost a dost), s organizátory protestů k vyjádření  své podpory. Asi by se také nelíbilo americkému velvyslanci, pokud by např.  šéf českého Senátu odjel do USA a setkal se s demonstranty proti policejní zvůli. Prostě v mezinárodních vztazích existuje kategorie, které se říká vzájemný respekt.

 Pokud se někdo zachová   jako nezkušený amatér, což byl nedávno případ pražského primátora Hřiba a pražských radních, a chová se v mezinárodních vztazích jako mamut v porcelánu, je možné takový lapsus ještě přehlédnout. Těžko ale očekávat, že by Čína mohla přehlédnout návštěvu druhého nejvyššího ústavního činitele státu a jeho setkání například s prezidentkou Tchaj-wanu, která tu a tam dává najevo separatistické choutky.

 V Číně má zájmy celá řada českých firem. Je to Škoda Mladá Boleslav, je to také PPF a jsou to i další společnosti. Spojené státy, a Západ obecně, uplatňují  tu a tam vůči řadě zemí různě odstupňované  hospodářské sankce. Mezi tyto sankce patří především omezení hospodářské spolupráce.

Čína tedy má mustr, jak to má sama dělat vůči těm státům, které se k ní chovají nekorektně.

Šéf Senátu Kubera je zkušený politik. Jeho svérázné názory na komunální úrovni připadají velké části voličů v jeho volebním obvodě na Teplicku jako originální. Kuberu proto do Senátu volili i lidé, kteří nebývají obvykle voliči ODS. Pokud ovšem Kubera navštíví, coby šéf jedné z komor českého parlamentu Tchaj-wan, přesvědčí mě jen o tom, že nezvládl přechod z komunální do vysoké politiky. Prostě dělat planá gesta v rozporu s oficiální linií české zahraniční politiky by bylo chybou, kterou lze očekávat od politického začátečníka, ale ne u druhého nejvyššího ústavního činitele státu. Kubera může očekávat, pokud opravdu pojede na Tchaj-wan, že se stane na pár dní miláčkem pražské kavárny a jí poplatných  médií. Ale to bude asi tak všechno. 

Čeští političtí představitelé, včetně členů sněmovny a senátorů, by naopak měli často navštěvovat Čínskou lidovou republiku. V této chvíli je ostatně v Číně delegace sněmovny složená z členů  školského výboru. Zejména tito lidé by mohli, poté co se seznámí např. s organizací studia matematiky v Číně, které patří svou kvalitou k nejlepším na světě (ostatně stejně  jako v jiných čínsky mluvících zemích a provinciích  – v Singapuru, Macau, Hongkongu a na Tchaj-wanu). A právě dobře zvládnutá výuka matematiky je předpokladem progresivního  rozvoje průmyslové výroby. A to je zajímavé zejména  v situaci, kdy u nás chceme zrušit povinnou maturitu z matematiky  protože prý nemáme její kvalitní výuku.

V neděli odjíždí do Číny další delegace sněmovny, vedená jejím předsedou Vondráčkem za účasti poměrně početné delegace českých podnikatelů. Právě takovéto typy návštěv mohou v Číně napomoci většímu přílivu čínských investic do Česka, ale také kupříkladu k tomu, že česká politická elita pochopí význam vztahů s ČLR. Bylo by ale dobré, aby se parlamentních návštěv v Číně zúčastňovali také poslanci z řad pravicové opozice. To by přispělo k odbourání jejich ideologické předpojatosti a myšlenkových stereotypů.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 31.10.2019 13:45 | karma článku: 24,35 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 3,35 | Přečteno: 70x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 18,61 | Přečteno: 406x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,15
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik