Jak souvisí české průzkumy a mladá finská premiérka?

10. 12. 2019 14:50:18
V neděli zveřejnila Česká televize průzkum veřejného mínění agentury Kantar.cz. Nejsilnější volební formací by podle tohoto průzkumu v listopadu ve volbách bylo, podle očekávání, hnutí ANO.

Ovšem s volebním výsledkem pod 30% a zhruba o desetinu nižší podporou, nežli v předchozím měření preferencí. Je předčasné vyslovovat nějaké přehnané úsudky o tom, jak A. Babiše dohánějí jeho kauzy. Příští průzkumy jiných agentur a nakonec i Kantaru.cz za mě za měsíc můžou ukazovat něco jiného.

Trochu pochopitelný je pokles preferencí Pirátů, kteří zaznamenali oproti předchozímu měsíci snížení podpory respondentů o 3%. Prostě volič nemá rád rozhádané strany a chtělo by se říci, jen tak dál, neboť strana tohoto typu, bez ujasněného střednědobého a dlouhodobého programu, v podstatě jen swinguje na vlnách veřejného mínění a bez velké koncepce říká jen to, co část voličů chce slyšet. Zejména na mladé voliče dobře působí, že hlavní představitelé Pirátů jsou mladí, dobře se vyjadřující lidé, na první pohled vesměs dobře vychovaní. I z erotického excesu mladé a zcela nekompetentní pražské zastupitelky dělají pak poněkud dezorientovaní voliči Pirátů přednost. Je otázka, jak dlouho s touto politikou Piráti vydrží. Pokud by se vydali, jako kdysi Věci veřejné do vládní koalice, jejich nekompetentnost by čněla z každého jejich kroku. Dostali by se rychle tam, kam se dostaly Věci veřejné. Tedy k nízké a později nulové podpoře veřejnosti. Ostatně velmi nadějným příkladem v tomto směru je pražský pirátský primátor Hřib. Koalice na pražské radnici pod jeho vedením se předhání v nekompetentnosti a vlastně za rok, kromě změny znělky při zasedání zastupitelstva, nedokázala udělat v Praze vlastně nic podstatného. Pokud takto bude radniční koalice v Praze pokračovat, v krátké době musí obětovat na oltář vlasti primátora Hřiba, který bude beránkem božím snímajícím hříchy tohoto světa také za své zcela neschopné kolegy z rady.

ODS se propracovala díky zaváhání Pirátů na druhé místo v preferencích za hnutím ANO. Za Piráty už v pelotonu následují jen strany, které jsou více nebo méně, abychom to řekli sportovní terminologií z fotbalu či hokeje, v pásmu sestupu.

Sociální demokracie podle tohoto průzkumu za měsíc posílila o 1,5% na 6%. Domnívám se, že skutečné preference strany se ale pohybují někde mezi 4 – 5%. A stejně tak si myslím, že komunisté, kteří podle Kantar.cz jsou na 5%, jsou na tom ve skutečnosti o něco lépe. Ale preference levicových stran jsou, i podle jiných průzkumů, jen hrou malých čísel.

Zajímavým fenoménem začíná být strana V. Klause ml., která se zvolna propracovává přes hranici volitelnosti, což je za tři měsíce od jejího vzniku vynikající úspěch. Myslím, že potenciál tohoto zatím více či méně protestního hnutí je mezi 10 – 12%. I strategicky to může být zajímavé z hlediska dlouhodobých politických zájmů Andreje Babiše, pokud již směřuje ve svých úvahách (a to by měl) k příštím parlamentním volbám. Pokud by se jedna z levicových stran po příštích volbách do sněmovny nedostala, může mít Babiš v Trikoloře vhodného náhradníka do vládní koalice. Myslím, že V. Klausovi ml. pomáhá jednak jméno jeho otce, je to již zavedená značka. Dále jeho zjevná kompetentnost v oblasti školství, ale také jasné vyjadřování v jiných oblastech a konečně rovněž to, že jej pražskokavárenští přátelé pravdy a lásky před celým národem 17. listopadu ostrakizovali na Národní třídě (i v přítomnosti jeho malé dcery). Tím dali najevo, kam Klaus ml. patří. Že není součástí establishmentu, ani těch kavárenských formací přátel lidu, co ve skutečnosti kašlou na lidi.

A nyní se vrátím k výsledkům politické levice v průzkumech. Kantar.cz není jedinou výzkumnou agenturou, která signalizuje potenciálně vážné problémy obou levicových stran, v jakémkoliv příštím volebním klání.

Finové dnes řeší zdánlivě zcela odtažitý problém. Této tradičně stabilní zemi, která je zvyklá na bezproblémové koaliční vládnutí a v níž panuje také sociální smír, došlo k problémům. Na jaře ve volbách zvítězila sociálně demokratická strana s necelou pětinou hlasů voličů. Pod vedením sociálně demokratického premiéra Rinneho ustavila středolevou koaliční vládu pěti stran. Ne zbytečně se říká, že dobře fungovat mohou jen vlády sestavené s co nejmenším počtem vládních stran. Ale ve Finsku jsou široké koalice tradicí a strany spolu vesměs korektně a bez velkých konfliktů i když spolupracují ve větším počtu. Tentokrát se spolupráce po půl roce zadrhla, a to v důsledku premiérem nezvládnuté komunikace s odboráři z pošt. Tedy, sociálně demokratický premiér nezvládl komunikaci s odboráři, kteří v každé zemi mají blízko k politické levici (pokud to tedy nejsou např. odbory pracovníků burzy). Když koaliční partner soc.dem., Strana středu, vyslovil nespokojenost s prací premiéra, ten se v krátké době odporoučel. Na jeho místo nastupuje třicetičtyřletá nová sociálně demokratická premiérka Sanna Marinová a koalice bude fungovat ve stejném složení dál. Nová premiérka přichází do čela vlády v situaci, kdy se v průzkumech veřejného mínění dramaticky snížila podpora sociální demokracie až na 13%, přičemž nejsilnější stranou ve Finsku by podle průzkumů momentálně byli pravicově populističtí Finové s téměř čtvrtinovou podporou voličů.

Marinová je stoupenkyní tradiční sociálně demokratické politiky, ale současně se velmi zajímá o zelená témata. Přitom má zkušenost z komunální politiky, ale také z předchozího, byť krátkého angažmá v ministerské funkci. Je matkou téměř dvouleté dcery.

Ale vrátím se k těm zeleným tématům. Česká společnost není samozřejmě na stejném vývojovém stupni jako společnost finská. A stále řeší a ještě nějakou dobu bude řešit otázky související s životní úrovní, s materiálními zájmy občanů. Chci upozornit, že i tak a zejména perspektivně je u nás široké pole pro získání zejména mladých voličů pro ekologická témata. Strana zelených je u nás slabá a po léčbě Bursíkem a jejím nevydařeném vládním angažmá v letech 2006 – 2009, je málo pravděpodobné, že by byla schopná integrovat hlasy o ekologická témata se zajímajících českých občanů.

Česká sociální demokracie musí především získat zpátky svou důvěryhodnost. To se snadno řekne, ale hůř udělá. Lidé musí cítit z každého politického aktu, že strana je připravena pracovat pro ně. A pokud vyhlásí nějaké programové cíle, že bude za ně také bojovat.

Němečtí sociální demokraté se na svém víkendovém sjezdu kromě jiného postavili proti navyšování vojenských výdajů. To je správná cesta. Také česká sociální demokracie by měla jasně ukázat svůj zájem na rozumném financování armádních rozpočtů aa zahraničních armádních misí v příštích letech. Nákupy zbraní , které si vynucuje na svých spojencích americký prezident Trump, by v českém případě znamenaly v příštích několika letech každoroční nárůsty rozpočtových výdajů státu o desítky miliard korun. A pokud tomu tak bude a pokud dojde také ke snížení dynamiky příjmů státního rozpočtu v důsledku nižšího hospodářského růstu v příštích letech, bude se strana muset rozhodnout. Zda chce snižovat penze, platy učitelů, hasičů, výdaje na školství a zdravotnictví atd. anebo zda chce vyhazovat peníze z okna na zbrojení. Pokud bude mít na navyšování vojenských rozpočtů stejné názory jako má ODS či TOP 09, řada levicových voličů zůstane při volbách buď doma anebo bude volit populisty, kteří tuhle parketu zcela nepochybně dříve nebo později objeví a politicky využijí. Prostě strana by se měla vrátit k řadě dřívějších programových východisek, ale také ke své praktické politiky, kterou dělala řekněme před deseti až dvanácti lety. A k tomu přidat prvky nové. Nepodpořit jednoznačně například sňatky homosexuálů znamená, že strana neosloví významnou část voličského elektorátu. A tak bych mohl pokračovat s celou řadou dalších témat.

Je otázkou, jak si třicetičtyřletá premiérka ve své vysoké funkci poradí. Pokud ale bude mít kolem sebe a vedle sebe zkušené lidi se značnými životními zkušenostmi, může dopadnout lépe, nežli dopadlo pionýrské vedení ČSSD v letech 2004 – 2005. Prostě složení vedení každé strany musí být profesně, názorově, sociálně, ale také třeba věkově vyvážené.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 10.12.2019 14:50 | karma článku: 14.90 | přečteno: 582x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 621 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 601 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1369 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 41.36 | Přečteno: 1326 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 334 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.42 | Přečteno: 3311 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 144 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.97 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...