Foldyna odchází...

25. 02. 2020 9:49:00
Sobotní česká média byla naplněna informacemi a poněkud uštěpačnými hodnoceními na adresu J. Foldyny i sociální demokracie.

J. Foldyna v nějakém svém aktuálním vyjádření poněkud nešťastně české veřejnosti sdělil (pokud vůbec ještě vůbec někoho zajímají jeho sdělení), že buď odejdou z ČSSD tři její místopředsedové anebo z ní odejde on.

Zdá se, že Janu Hamáčkovi, alespoň soudě podle jeho vyjádření, by J. Foldyna v sociální demokracii nechyběl. Ostatně před pár měsíci navrhoval vyloučení Foldyny a předsedy ústecké organizace ČSSD Andrta (proslul vcelku neomalenými útoky na předsedu ČSSD a tragickými volebními výsledky své organizace v Ústeckém kraji), takže nyní bude jeho politický cíl zřejmě naplněn.

Nemám příliš rád vylučování členů ze strany, ale pokud odejdou dobrovolně a najdou své politické štěstí jinde, je potřeba to respektovat.

J. Foldyna šel v posledních deseti letech od jednoho volebního neúspěchu k dalšímu. Ostatně jako celá sociální demokracie. Nebýt jeho kdysi silné politické podpory v ČSSD v Děčíně i v Ústeckém kraji, Sobotka by jej vyeliminoval z kandidátek do sněmovny už dávno, byl pro něj vždycky cizorodým prvkem, který se vymykal běžnému prototypu Sobotkových favoritů. Nicméně s volebními výsledky to u Foldyny dopadalo zhruba stejně jako u Sobotky a spol.. J. Foldyna ovšem svoji velkou politickou podporu v soc.dem. na Děčínsku a v obecně v Ústeckém kraji dávno ztratil. S pravděpodobností přibližující se jistotě by se už za rok a půl vůbec nedostal na kandidátku ČSSD pro volby do sněmovny.

Charakterizoval jsem Foldynu již před časem v jednom ze svých článků, proto se nechci příliš opakovat. Foldyna je příkladem člověka, který to dotáhl dál, než by se dalo na základě objektivního zhodnocení jeho schopností předpokládat. Stal se s odstupem času náměstkem hejtmana dokonce ve dvou krajských radách Ústeckého kraje. A to s velmi politicky rozdílnými partnery (kdysi to byla rada ODS, teď to byla rada s KSČM), což svědčí o mimořádné politické pružnosti. Stal se v roce 2010 poslancem sněmovny.A je třeba říci, že ani v kraji, ani ve sněmovně s ním není spojena žádná významná iniciativa. Žádný významný výsledek... Proslul spíše řečmi na nejrůznějších úrovních své politické činnosti pronášenými bez velké přípravy a tak trochu z břicha do větru. Poslední střelba na lišku vskutku trefila Maryšku: Šimon Pánek opravdu, ale opravdu proti volbě Křečka ombudsmanem u předsedů poslaneckých klubů neagitoval... Prostě J. Foldyna na to jde ve svých veřejných vyjádřeních metodou Miloše Zemana. Ale M. Zeman je přeci jenom jiná kategorie, jiná třída a váha.

Přes všechny mé výhrady k politické práci J. Foldyny a její úrovni, musím říci, že jsem ho měl docela rád. Tedy myslím lidsky. Vadila mně na něm především jedna věc. Často používal útoky na šéfy strany v situaci, kdy musel vědět, že se šéf strany nemůže jeho atakům bránit. Prostě proto, že by vzájemným napadáním poškodil stranu. Já tomu říkám parazitní způsob politiky. Zviditelnit se a přitom kašlat na stranu... Pokud jde o jeho útoky na ministryni Janu Maláčovou, myslím že jsou nespravedlivé a hlavně nevěcné. J. Foldyna zkrátka jenom hledá záminku, aby mohl odejít z jeviště a svůj odchod přitom chce zakrýt vyhledáním nepřímých viníků a elegantní kouřovou clonou.

A pokud se přidal v útocích na J. Maláčovou k pravičákům všeho druhu a odstínů, pro něž je J. Maláčová oblíbeným cílem a kteří na ní útočí ze zásady, je to jenom ukázka toho, kam až politicky došel.

Málem bych zapomněl na jeho místopředsednickou misi v ČSSD. Byla to jedním slovem katastrofa.

V poslední době proslul obdivem k různým skupinám heterosexuálních bojovníků za lepší zítřky, kontakty s podivnými radikály různých směrů, majícími daleko k reformnímu socialismu. Ostatně jako aktuálně Foldyna sám. Má jistě pravdu v jedné věci. Sociální demokracie se v posledních deseti letech poněkud vychýlila programově i politicky z orbitu, na kterém se v minulosti pohybovala, když ovlivňovala násobně větší okruhy voličů, nežli nyní. Ale náprava je vždycky možná.... Sociální demokracii lze na ten správný orbit vrátit. J.Foldyna je pro její věc už dávno ztracen. Našel si již nepochybně svůj nový politický domov. Myslím, že se brzo dozvíme, a to nejpozději během několika měsíců, kam zakormidluje.

Myslím, že by se vedoucí osobnosti sociální demokracie již J. Foldynou neměli zabývat.

Jiří Paroubek

(tento článek zveřejněn 16. 2. 2020 na serveru Vaše věc - http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/jiri-paroubek-foldyna-odchazi )

Autor: Jiří Paroubek | úterý 25.2.2020 9:49 | karma článku: 16.34 | přečteno: 1450x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 620 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 41.17 | Přečteno: 1296 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 333 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.37 | Přečteno: 3286 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 143 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.97 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...