Česko bojuje statečně

22. 03. 2020 10:05:53
V průběhu noci přivezly dva letouny velké množství potřebného zdravotnického materiálu z Číny. Ukrajinský letoun AN Ruslan přivezl do Česka dva miliony respirátorů, pět milionů roušek a také ochranné brýle.

Dalších sedm milionů roušek a zřejmě další zdravotnický materiál přivezl do Česka letoun společnosti China Eastern. A dodávky potřebného materiálu z Číny budou pokračovat podle potřeby i v dalších šesti týdnech. Je dobře, že ministr vnitra Hamáček rozhodl také o nákupu až pěti set kusů plicních ventilátorů přímo v Číně. Řekněme si otevřeně, že je obdivuhodné, v jakém množství dokáže Čína vyprodukovat potřebný zdravotnický materiál, včetně zdravotnických přístrojů typu plicních ventilátorů. A to nejen pro nás... Přitom je před dvěma měsíci sama neměla.

Italské zdravotnictví, a to zdravotnictví dokonce jedné ze dvou nejvyspělejších italských provincií – Lombardie, kolabuje především z toho důvodu, že nemá k dispozici dostatečná množství plicních ventilátorů. Ovšem problém Itálie pokud jde o ohromný počet mrtvých následkem koronaviru není jen v plicních ventilátorech. V Itálii do dnešního dne probíhá nerušeně výroba v řadě zcela zbytných oborů. Jinak řečeno, lidé mj. cestují do práce a z práce ve velkých množstvích, a to je značný problém pří šíření nákazy.

Plošnými opatřeními, která rozvinula v posledních čtrnácti dnech česká vláda, se podařilo rozložit křivku nárůstu počtu nemocných v čase tak, aby pravděpodobně silný nápor nemocných koronavirem, který zaměstná v příštích týdnech české nemocnice, byl nemocnicemi a jejich personálem vůbec zvládnutelný. Tedy, jinak řečeno, aby nedošlo k italskému scénáři obrovského náporu nemocných také v českých podmínkách. V posledním týdnu sice i u nás došlo k exponenciálnímu nárůstu počtu nemocných – a zdá se, že tento exponenciální nárůst bude pokračovat i v dalších dnech – ale zatím má vláda vše v zásadě pod kontrolou. Prostě, české zdravotnictví je připraveno a pokud bude docházet k nárůstu nemocných koronavirem "jen" v řádech tisíců, bude vše zvládnutelné. Tedy nemusí docházet k velkým ztrátám na lidských životech nebo dokonce vůbec k žádným ztrátám na lidských životech (To bychom si všichni přáli.). Vládní opatření jdou správným směrem. Teď je potřeba tato opatření spíše dolaďovat. Je zde například riziková skupina bezdomovců v počtu 25 – 30 tisíc osob, která je ovšem naštěstí soustředěna do velkých měst a především do Prahy. Nicméně bezdomovci se mohou pohybovat v podstatě nekontrolovaně po celém území státu a pohybují se často na místech (nádraží), kde dochází k velkému soustředění občanů celé populace. A to je jeden z významných detailů, který vláda v příštích dnech musí řešit.

Ukazuje se, že pravdu měl 2. března místopředseda vlády a předseda ČSSD Hamáček, který už tehdy přišel s návrhem na vyhlášení nouzového stavu. Premiér Babiš a ministři za hnutí ANO, včetně např. mekoty blekoty Metnara, kterému úředníci před očima rozkrádají resort, si z Hamáčka dělali šoufky. A A. Babiš zapojil celé své mediální impérium k tomu, aby Hamáčka a sociální demokracii zesměšnil s tím, že se z pandemie koronaviru snaží vytloukat politický kapitál. A přisadila si také, velmi snaživě, pravicová opozice. Aniž chci věci přeceňovat, musím objektivně konstatovat, že sociální demokracie a její předseda měli jasnou koncepci řešení mnohem rychleji nežli A. Babiš, který se zejména v posledních dvou týdnech tak trochu ztrácí v přívalu detailů, u jejichž řešení chce být. Jeho marketingoví odborníci mu radí hlouposti. Měl by být na televizních obrazovkách poněkud vzácnější.

Na konci sil se zdá být ministr zdravotnictví, který si evidentně potřebuje po obrovském náporu, který na něj v posledních několika týdnech byl vyvíjen, odpočinout. Návrh hejtmana Netolického na jeho odvolání ovšem nepovažuji za adekvátní situaci a za spravedlivý.

V každém případě však předseda ČSSD – přes politickou chybu hejtmana Netolického – sbírá v posledních třech týdnech politické body i pro svou stranu, která se v posledních týdnech pohybovala v lepším případě mírně nad úrovní volitelnosti do sněmovny, tedy nad 5% hranicí. Hamáček s Maláčovou jsou vidět a působí velmi pozitivním dojmem.

Je dobře, že se vláda snaží přicházet i s určitými náměty, jak řešit těžkou situaci firem a živnostníků. Jde totiž o celkovou zaměstnanost v zemi. Pokud situace dopadne zejména na malé a střední firmy a živnostníky silně negativně – a bez otevřené pomoci vlády je to prakticky jisté, bude to znamenat značný nárůst nezaměstnanosti. A vzhledem ke známé ekonomické situaci několika milionů českých občanů, kteří žijí od výplaty k výplatě, by to znamenalo sociální katastrofu. Od začátku existence Babišovy vlády je to nejsilnější moment, ve kterém sociální demokracie může prokázat v plném rozsahu svou užitečnost a potřebnost pro široké vrstvy českého obyvatelstva jako obránce jeho přirozených zájmů a dostat se tak konečně ze sobotkovské pasivity a rozvalu.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | neděle 22.3.2020 10:05 | karma článku: 20.01 | přečteno: 557x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 396 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 284 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.55 | Přečteno: 2837 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...