Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechno zaplatí vdovy a sirotci…

Předseda Senátu a místopředseda ODS  Vystrčil, již nějaký čas hraje politiku přítele lidu. A není sám.

Přidružuje se k němu pravicová většina senátorů. Pokud snad vláda chce nějaké socio-profesní skupině poskytnout finanční pomoc k částečné kompenzaci dopadů koronakrize, Senát vždy přispěchá s návrhem na zvýšení této částky. Na druhé straně však pravicová většina senátorů,  včetně Vystrčila velmi ráda hovoří o tom, jak vláda rozhazuje peníze, kde může. Jak vláda poskytuje předvolební dárky a že tím vlastně dostala Českou republiky k nejvyšším schodkům státního rozpočtu v jejích dějinách.

Tyto dvě záležitosti jdou samozřejmě proti sobě. Pokud pravicová opozice chce fiskální odpovědnost od vlády, sama by měla jít příkladem.

V diskusním pořadu Partie na CNN Prima News předseda Senátu Vystrčil (ODS) přišel s geniální myšlenkou. Prý ti občané, kteří z vládního rozhodnutí budou nuceni zůstat na homeoffice doma, by měli dát dobrovolně (anebo nedobrovolně) 20 – 30% svého měsíčního výdělku k dispozici a takto získaná částka by měla jít velkým přerozdělením, dalo by se říci přímo komunistickým přerozdělením, občanům z „postižených profesí“. A dále říká: „Musíme se s nimi podělit, oni jsou solí naší země, jak jsem o tom hovořil ve svém novoročním vystoupení…“. A na dalším místě říká: „…oni jsou nositelé svobody, demokracie našeho zřízení. Jsou jich dva miliony a my je nesmíme nechat padnout“. Na jiném místě jsem se seznámil s tím, kdo vlastně všechno patří mezi ty dva miliony Vystrčilových vyvolených. Jsou to prý…" dva miliony válečníků, kteří nikdy vlastně po zemi nic nechtěli – sami měli otevřenou hospodu, cestovní kancelář, maloobchod nebo cokoliv jiného…“ a prý „teď lezou po kolenou“. Já si ale myslím, že zdaleka nejsou sami, kdo leze po kolenou. Představa takového obludného přerozdělení ve společnosti jen ukazuje na politiku, které se ODS nikdy v minulosti dost nenabažila. A kterou chce dělat i pokud by byla zastoupena ve vládě po příštích volbách. Ona o tom nechce nahlas mluvit, protože, jak říká klasik – bývalý předseda ODS: „…kdybychom řekli otevřeně, co chceme dělat, nikdo by nás nevolil“. Ale Vystrčil to řekl opravdu parádně. Pokud bude zle a ono zle už je a ještě bude, přeneseme finanční břemeno na těch 8,5 milionů zbývajících plebejců ze středních a nízkopříjmových vrstev, kteří to ostatně vždycky v minulosti zaplatili. Vzpomeňme si na trik pravice se zavedením superhrubé mzdy v roce 2008, tedy na trik se  zavedením rovného zdanění našich občanů bez ohledu na výdělek a tedy na zrušení v západní Evropě a USA běžné daňové progrese. Toto bylo u nás ihned doprovázeno postupným navyšováním sazby DPH z 5% a 10% v roce mého premiérství (2006) na dnešních až 21%. V podstatě celé toto navýšení sazeb proběhlo za vlád ODS v letech 2007 – 2013. Prostě ODS se nemění. A pokud si někdo myslí, že ano, tak se šeredně mýlí. Předseda Senátu coby exponent ODS je takovým Jánošíkem naruby. Chudým chce brát a bohatým chce dávat. Není to, bohužel,  velké zjednodušení.

 Při návrzích tohoto typu kohokoliv ze Senátu musí každého nutně a okamžitě napadnout, že největší úsporou by bylo, pokud by Senát sám sebe dobrovolně zrušil. To by mohl pan Vystrčil na příští schůzi senátu s plnou vážností navrhnout jako velký zdroj úspor. Anebo snížení platů senátorů o 20 – 30%, ze kterého by se alespoň zčásti sanoval deficitní státní rozpočet.

Předseda Vystrčil žije, tak jako většina českých politiků, ve své bublině bez jakéhokoliv vztahu ke společenské realitě. Proto byl zřejmě velice překvapen ostrou reakcí nemalé části veřejnosti na sociálních sítích na jeho návrh z dílny humoristy Jaroslava Haška. Po pár hodinách se za svůj blábol sice omluvil. Prý proto, že to nemyslel zas až tak vážně. Ale on to vážně myslel. Pozor na něj a na pravici obecně. Jejich přístup k lidem a opovrhování významnou částí české společnosti se prostě nemění.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 2.3.2021 9:36 | karma článku: 28,81 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,63 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,93 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 415x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,01
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik