Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poučení z vrbětického vývoje…

…aneb, proč se „někdo“ za každou cenu snaží udržet tuto lžikauzu v chodu? Základní teze známého divotvorce a vypravěče pohádek Kroupy ve vztahu k Janu Hamáčkovi zněla takto:

Chtěl vyměnit s Rusy ututlání vrbětické kauzy za milion Sputniků V a uspořádání summitu Biden-Putin v Praze.

Již v minulém týdnu jsem v několika svých článcích zpochybnil tuto bludnou a lživou Kroupovu tezi, která nevychází ani z prosté logiky a už vůbec ne z faktů.

Proč vlastně ten rozsáhlý útok na sociální demokracii?

První snahou o změnu politické orientace sociální demokracie letos byl pokus Pocheho a Pokorného skupiny převzít tuto stranu do svých rukou na online sjezdu ČSSD v březnu. Oba hoši pro to udělali opravdu všechno, čeho byli schopni. Ještě pár dní před sjezdem obcházel zjevně spokojený Poche některé „velké kluky“ s plachtami se jmény delegátů sjezdu a tvrdil jim, že pro Petříčka má zajištěno 58% hlasů. Problém obou chlapců „předsedotvorců“ je, že svým bludům sami uvěřili.

Tak například z Ústeckého kraje jim kmotr Havelka slíbil 21 hlasů delegátů sjezdu a Poche je jistě zakalkuloval v plném rozsahu. Ale skutečnost při  hlasování na sjezdu byla jen jedenáct delegátů. A to měl být kraj se 100% podporou pro Petříčka. 

Šlo tedy o to, převzít sociální demokracii a vyvést ji z vládní spolupráce s hnutím ANO. A vyloučit do budoucna jakoukoliv spolupráci s A. Babišem.

 Když se realisticky podívám na průzkumy veřejného mínění (a pominu tendenční průzkumy agentury Kantar CZ, které dlouhodobě preferují opoziční pravici), je zřejmé, že volby do sněmovny na podzim mohou dopadnout úplně jinak, než jak si dnes namrskávají gatě strany  české pravice. Průzkumy vypadají, vezmu-li obě vládní strany plus komunisty a SPD (tyto dvě  strany jsou pro opoziční pravostředové strany „fujtajbl“), velmi vyrovnané. Ba dokonce s mírným deficitem hlasů těch pravicových stran.

 A to je klíč k pochopení útoků na J. Hamáčka a ČSSD. ČSSD pod Petříčkem by zmizela z vládní spolupráce s A. Babišem, proklela by spolupráci s ním a vyloučila ji na věčné časy. A s velkou pravděpodobností by se s Petříčkovou topáckou frazeologií na podzim nedostala do příští sněmovny. Pokud by se nějakým zázrakem snad do sněmovny přesto dostala, skončila by pod prapory boje proti A. Babišovi. A tedy v jednom politickém táboře s českou pravicí.

Prostě, je to jednoduché, jak složité politické dedukce a triky někdy bývají. Když se teď podaří zničit Hamáčka, bude zničena i sociální demokracie, která během několika málo týdnů nedokáže vygenerovat jiného věrohodného lídra. A byl by to další stavební kamínek do mozaiky vítězství pravice v podzimních sněmovních volbách.

Plánovači lžikauzy, se kterou přišel Kroupa s podporou svého šéfredaktora Kubíka, už sami vidí, že se celá argumentace obou skandalistu prakticky zhroutila. Většina médií si už ale kauzy nevšímá anebo ji dokonce zpochybňuje. Drží se jí jen Seznam Zprávy, Právo, částečně ČT a lídři koalice SPOLU.

Právo a Seznam Zprávy proto na to jdou od lesa (podobně jako česká pravice). Organizují "ankety" mezi funkcionáři ČSSD, nípají se v detailech, zda Hamáčkem uvažovaná cesta do Ruska byla kamufláží či nikoliv.

 To je ovšem zcela podružný detail ve vztahu k závažným tvrzením, které vyplynuly z Kroupova článku z minulého týdne, jež ovšem popřeli všichni šéfové českých zpravodajských služeb a také český velvyslanec v Rusku Pivoňka.

 A tak Poche s Pokorným museli opět zaktivizovat staré kádry. Na Seznamu se objevil rozhovor se Šmerdou, epizodním bývalým místopředsedou ČSSD, jinak osobním přítelem B. Sobotky. A v Právu se objevila vyjádření známých antihamáčkovských recidivistů: Dienstbiera, Štěcha a Pavlíka. Možná, že by bylo upřímnější, kdyby se objevila rovnou vyjádření Pocheho a Pokorného. Skutečnou perlou vyjádření v Právu je ovšem blábol předsedy pražské ČSSD, Pavlíka. Ten již není daleko od tvrzení, že se J. Hamáček choval vlastizrádně.

 Myslím, že mít takového člověka, který je kdykoliv schopen vrazit "své" straně dýku do zad v předvolebním období, jako je předseda  ČSSD v Praze Pavlík, je opravdu přehnaný luxus. Vedení strany by mělo konat. Politicky vzato, odchod Pavlíka z jeho současné funkce žádnou ztrátou nebude. Je to člověk, který pražskou organizaci ČSSD, kdysi kvetoucí organizaci této strany, přivedl v komunálních volbách v roce 2018 ke kolosální a katastrofální porážce. ČSSD v Praze dnes není zastoupena ani v jednom z 58 pražských zastupitelstev (1 celopražské a 57 městských  částí).

Opravdu vzácným spolubojovníkem Pavlíka je právě již výše zmíněný Šmerda. Po přečtení jeho rozhovoru, který čerstvě poskytl pro Seznam Zprávy, by nebylo tak složité stanovit rychlou lékařskou diagnózu. 

Vyjmu jen některé jeho myšlenky z interview: …"bondovka z televize“, …"vedení strany uzavřelo (po sjezdu) politický pakt s Hradem…“, …"atmosféra v soc. dem. je provázena nervozitou, vyplývající z turbulentního dění kolem předsedy…“, …"kdyby se prokázalo, že šéf ČSSD lhal…“, …"strana se vydala levicově konzervativní cestou (pozn. autora článku: to je politologicky úplný nesmysl, levicový nemůže být zároveň konzervativní)…“, …"zdráhá se (prý) uvěřit té nejtvrdší verzi…“, …"hrozí (prý) otočka v zahraniční politice směrem na Východ…“.

Tento svůj poslední blábol trochu zmírňuje tím, když říká: „…nejsem odborník na zahraniční politiku“. To tedy opravdu není.

Nejsrandovnější částí jeho famózního rozhovoru je ovšem ta část, kde rádoby vtipně mluví o tom, že "kamufláž" ve vztahu k Rusku prý J. Hamáček plánoval s ruským velvyslancem (?), svou sekretářkou a hlídačem parkoviště ministerstva vnitra. Ha ha ha, to jsem se nasmál. 

A prý by se k této verzi měly vyjádřit tajné služby. Já jen doufám, že se tajné služby zabývají poněkud důležitějšími záležitostmi, nežli je tento pšouk z úst bývalého místopředsedy ČSSD.

Všiml jsem si Šmerdy už na sjezdu ČSSD, kde byl zvolen místopředsedou této strany, tuším před dvěma lety. Je to skutečný krasořečník. Jeho řeči se dají ihned tisknout. Povrchní pozorovatel by si v jeho případě ani nevšiml určitého deficitu vzdělanosti. Ale pokud bych si vytištěnou řeč znovu přečetl, zjistil bych, že je to úplně o ničem. 

V rozhovoru pro Seznam Zprávy zaznělo také Šmerdovo politické krédo: …(ČSSD by se měla vydat cestou) "spolupráce na levici a cesty moderním směrem a vstříc výzvám, které 21. století přináší“. Zlatá slova. Šmerda ale nikdy tohle své krásně znějící „politické krédo“ nevysvětlil. A nezůstalo po něm nic - jediný kloudnější čin, který by ve vedení strany s více než stočtyřicetiletou historií vykonal.

J. Hamáček už by si tohoto vytí šakalů organizovaného Seznamem Zprávy a Právem ve spolupráci s Pochem a Pokorným, neměl všímat. Měl by se koncentrovat na dokončení programu strany k podzimním volbám a zejména na dokončení práce na kandidátkách. Na kandidátních listinách nemohou být zajisté lidé, u kterých hrozí, že např. tři dny před termínem konání voleb z kandidátní listiny pod malichernou záminkou a s velkým humbukem v médiích odstoupí. Tím je řečeno vše.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | středa 12.5.2021 15:15 | karma článku: 34,86 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,24 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,52 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,65
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik