Krok pražské ČSSD správným směrem

16. 06. 2021 14:37:44
V pátek odpoledne jsem při cestě autem poslouchal dvacetiminutový rozhovor na Radiožurnálu s poslancem Dolínkem.

Je vidět, jak stále skvěle fungují vazby R. Pokorného v tomto případě na veřejnoprávní rozhlas (v jiném případě na Seznam Zprávy a další média této skupiny).

Rozhovor s Dolínkem v té reálně politické části byl plytký. Jak jsem pochopil, jeho hlavním politickým činem je snaha prosadit povinnost motoristů objíždět cyklisty jedoucí po silnici ve vzdálenosti 1,5 m. Je to skutečně "skvělá" zpráva pro všechny motoristy. Je škoda, že si Dolínek vybral toto politicky nicotné téma a vykašlal se na problematiku Airbnb. Zbývá dodat, že mu bytový expert ČSSD dr. Přikryl, připravil zhruba před rokem na můj popud návrh zákona směřujícího k eliminaci Airbnb. Je to politicky výživná věc, které se zmocní buď Marvanová anebo Nacher.... Tedy ovšem pouze v orální rovině, protože nejsou schopni nic zformulovat na papír, žádnou legislativní úpravu, takže nebude nic. Žádné reálné řešení. Zase další Dolínkova (a spol.) politická chyba.

V té vnitrostranické části rozhovoru v ČRo, o kterou ve skutečnosti šlo, zmíněná drobná perzekuce motoristů byla jen záminka k debatě. Dolínek horoval pro zachování původní kandidátky ČSSD v Praze do sněmovních voleb, která měla na prvním místě exministra zahraničí Petříčka.

V rozhovoru jsem postřehl jednu důležitou věc, jeden smutný politický omyl, který Pocheho skupina ve vedení pražské ČSSD dlouhodobě má. Na otázku, proč je vhodnější Petříček nežli Maláčová na čele kandidátky ČSSD v Praze to Dolínek zformuloval zhruba takto: „Protože Petříček má názory jako většina Pražanů“.

A to je právě ten obrovský politický omyl Pocheho skupiny. Zaměřit se na většinu Pražanů, kteří projevují z hlediska pozic levice poněkud reakční názory, je chybou. Ti prostě nikdy volit sociální demokracii, ani jinou levicovou formaci, nebudou.

Miloš Zeman při prezidentské volbě opakovaně ukázal, že v Praze existuje zhruba 25 – 30% lidí, které můžeme považovat více méně za levicové voliče. Také v minulosti sociální demokraté a komunisté vykazovali ve volbách v souhrnu zhruba tento volební výsledek. Anebo dokonce o něco vyšší. To je ten potenciál lidí, na které se musí sociální demokracie v Praze znovu zaměřit. Jsou to pracující lidé, kteří často žijí od výplaty k výplatě anebo s minimálními finančními rezervami. Jsou to také důchodci, o které se vláda s účasti sociální demokracie vždy nadstandardně starala zvyšováním důchodů.

V Praze prostě nežijí jen bohatí a nejbohatší, kteří si kupují třetí či čtvrtý byt investičního charakteru na hypotéku a z vlastních peněz, ale žijí v ní také lidé ze středněpříjmových a nízkopříjmových vrstev, kteří uslyší na programové poselství sociální spravedlnosti, které bude zaznívat z programu sociální demokracie.

Program strany ve volbách a jeho srozumitelná transformace do úderných hesel jsou samozřejmě důležité. Ale ještě důležitější jsou osobnosti v čele kandidátek do voleb.

Když se dívám na poslední průzkum veřejného mínění, který má ČSSD k dispozici (březnový), pak osobní volební preference Maláčové násobně převyšují osobní preference Petříčka.

Stesky dosavadního předsedy pražské sociální demokracie, který zapomněl odstoupit ze své funkce po debaklu v komunálních volbách 2018 (ČSSD není po nich zastoupena ani v jediném ze 74 zastupitelstev Prahy a jejích městských částí), že je prý narušována vnitrostranická demokracie změnou kandidátky v Praze, jsou liché. Před čtyřmi lety přeci tehdejší předseda strany Sobotka zasáhl de facto do všech krajských stranických kandidátek, což se nikdy předtím žádný předseda strany včetně mě a Miloše Zemana neodvážil. A nikdo se ve straně veřejně proti Sobotkovu postupu neohrazoval....

Dnes ale jde o samotnou existenci ČSSD. Nebude to o tom, jestli strana bude mít ve volbách 25 nebo 30% hlasů, ale o tom, jestli bude mít 5% hlasů plus anebo 5 % hlasů mínus. Pokud bude mít strana ve volbách 5% hlasů mínus, tak vlastně končí jako politická síla. A obávám se, že jednou pro vždy. Protože to by byla rána osudu, ze které by se už těžko dokázala ČSSD vzpamatovat. Výrazové prostředky typu: „řekneme si to po volbách, kdo měl pravdu“, nemají žádný smysl. V případě varianty 5% mínus už žádné takové řeči nebude mít smysl vést.

Teď je potřeba nasadit do čela krajských kandidátek ty nejsilnější kádry, které pak mohou s kandidátkou ČSSD uspět.

V Praze na volbu jednoho poslance bude potřeba zhruba 4,5% hlasů voličů. Kandidátka s Maláčovou v čele, se Stropnickým, Ludvíkem a Špidlou může uspět a dostat se přes zmíněné číslo 4,5 % hlasů. A může překonat tu strašlivou stagnaci a pokles vlivu pražské sociální demokracie, která se v průzkumech pohybuje někde mezi 2 – 3% voličské podpory.

Petříček a jeho "melody boys" (a také děvčata typu Marksové-Tominové) by tohle nebyli schopni změnit. A hlasy, chybějící ČSSD ve volbách v Praze by jen těžko mohly být nahrazeny v jiných částech republiky.

A stejnou pozornost jako Praze musí vedení strany věnovat především dalším lidnatým krajům. To znamená Středočeskému, Jihomoravskému, Moravskoslezskému a Ústeckému kraji. Čela těchto kandidátek jsou v některých případech obsazena velmi kvalitními a atraktivními osobnostmi. V jiných případech hrozí ztráty voličů. A ztráty hlasů voličů v nejlidnatějších krajích mohou pochopitelně pohřbít naděje strany jako celku. Anebo tyto naděje naopak zvýšit až k 10% hlasů. To je ale v tuto chvíli chimérická hudba budoucnosti. Nyní je potřeba dělat realistické kroky k záchraně situace a přestat politikařit. A přestat uvažovat o nějaké revanši v případě volebního neúspěchu strany. Příležitost k revanši by totiž pak už ani nebyla...

Teď je potřeba hledět jen kupředu, k volbám. Soustředit se jen a jen na volební úspěch.

Dokončit práce na programu. Zveřejnit jej, aby byla zřetelná jeho propracovanost na rozdíl od programového impresionismu, se kterým přišly na veřejnost pravicové strany.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | středa 16.6.2021 14:37 | karma článku: 14.71 | přečteno: 444x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 620 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.44 | Přečteno: 1169 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.30 | Přečteno: 3216 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 30.22 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...