Bude česká účast na Expu v Dubaji úspěchem nebo fiaskem?

5. 10. 2021 12:41:05
V Dubaji byla 1. října zahájená světová výstava, Expo 2020. Pro vysvětlení, Expo se mělo uskutečnit již v loňském roce, ale díky světové pandemii covid-19 se tak nestalo. Expo bude probíhat od října do března příštího roku.

Když se dívám na některé minulé české účasti na světových výstavách, je možné říci, že zejména v dobách starého režimu (což je smutné a paradoxní) skončily vynikajícím úspěchem republiky. Zejména Expa v Bruselu 1958 a do jisté míry i v Montrealu 1967 skončily jakoby tehdejší Československo patřilo k civilizačním oporám světa.

Včera jsem zhlédl pavilony některých států na Expu v Dubaji. Podle očekávání na výborné úrovni byly čínský a japonský pavilon, do jisté míry také pavilon americký. Číňané a v menší míře i Američané ve svých pavilonech ukazovali mj. úspěchy své kosmonautiky. Zejména Číňané velmi podrobně. Ruský pavilon nebyl ještě otevřen.

Na velmi slušné úrovni je také německý pavilon. Ale k tomu, aby si návštěvník udělal ucelený obraz, musel by mít na detailnější prozkoumání pavilonů (je jich celkem 200) alespoň týden. Pavilony některých menších států, zejména států z Karibiku, si popletly své exhibice na Expu s účastí na světových výstavách cestovního ruchu (CR). Několik velkých výstav CR jsem v minulosti viděl a musím říci, že největší hodnotou pavilonů malých a miniaturních států a státečků je alespoň symbolická účast na Expu.

Samozřejmě mě zajímal především pavilon České republiky. Musím ale říci, že tou hlavní hodnotou českého pavilonu byla - podle mého názoru-pečená kachna se zelím a karlovarskými knedlíky a s výtečným plzeňským pivem, které jsem si nejméně po roce dopřál (pivo za normálních okolností nepiju a tučná jídla jsem vyloučil ze svého jídelníčku již před lety).

V přízemí budovy národního pavilonu je zařízení, které dokáže „vysublimovat“ až 900 litrů vody ze vzduchu a to každý den. A český výrobce tohoto zařízení je pochopitelně schopen do pouštních a polopouštních států, trpících suchem dodávat nejen tato relativně velká zařízení, ale také „kapesní“ zařízení vyrábějící ze vzduchu několik desítek litrů vody denně pro osobní spotřebu. U pavilonu je také několik stovek krásných tropických rostlin, které jsou zalévány výhradně vodou, jež je vyráběna v tomto skvělém zařízení.

V prvním patře pavilonu je pak zajímavá expozice českého skla. Opravdu špičkové výrobky českých sklářů. Možná, že by stálo za to, aby českých sklářů, kteří se na Expu zúčastnili, bylo příště více, někteří prostě chyběli.

Celkově si myslím, že organizátoři Národního pavilonu tak trochu promarnili příležitost ukázat vysokou úroveň českého průmyslu, který stále ještě z velké části živí celou naši zem. Jistě by se našlo, při troše snahy, např. několik vynikajících produktů vyspělých českých start-upu, které by zdokladovaly vysokou technickou vyspělost českého průmyslu.

Upřímně, je škoda, že se Češi vzdali také ukázek artefaktů ze své více než tisícileté historie. Bylo přece možné, tak jako v minulosti, ukázat některá umělecká díla českých mistrů ze středověku. Ale třeba i svatováclavskou korunu (repliku) anebo nějaké artefakty z Expa 1958 v Bruselu. Prostě něco, co by nás odlišilo od Běloruska, Norska a desítek dalších středně velkých a malých států. Mohu-li soudit podle včerejší návštěvnosti českého pavilonu – netvrdím, že bude taková také v těch následujících dnech, týdnech a měsících – žádná velká sláva se nekoná (řada jiných pavilonů byla naplněna). Oslavné tirády nad naší exhibicí v Dubaji se mi zdají být poněkud předčasné.

Byla by škoda, abychom do budoucna pokračovali směrem k naprosté bezvýznamnosti v rámci celého věta, tedy ke státům typu Barbadosu, Belize Trinidadu a desítkám dalších. Měli bychom mít alespoň tu ambici, kterou mají naši sportovci na olympiádě. Získat medaile, abychom se umístili na desátém až dvacátém místě na světě. Po čase to třeba i zlepšit tak, jako tomu bylo za časů Čáslavské nebo Zátopka. Tak, aby naší republiku lidé vnímali jako přední stát světového společenství.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 5.10.2021 12:41 | karma článku: 8.39 | přečteno: 183x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 620 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.89 | Přečteno: 1233 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.32 | Přečteno: 3244 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 30.22 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...