První imprese z kroků nového kabinetu

9. 11. 2021 19:35:03
Nová vláda zatím ještě nevznikla, ale už se objevují první velké chyby, které půjdou za ní. Nová vláda ještě nevznikla, ale už se objevují první velké chyby, které půjdou za ní.

Tak především v programovém prohlášení pětikoalice, pokud jsem v něm nečetl jen to „bílé“, ale naopak jsem ne vždy vnímal to černé, není nic o dokončení boje s pandemií covid-19. Možná, že by pánové a dámy z nové vládní koalice mohli říci už něco konkrétnějšího než to, že to“ ve vztahu k pandemii covidu-19 dělala Babišova vláda špatně.

Lipavského začátečnický lapsus

Podle české Ústavy formuluje zahraniční politiku státu vláda, tedy zejména její premiér a její zajištění uskutečňuje ministr zahraničí, který k tomu má k dispozici aparát ministerstva zahraničí a diplomatickou službu v zahraničí.

Prezident republiky je součástí výkonné moci státu a podílí se na uskutečňování zahraniční politiky republiky. O to více překvapuje, když údajný kandidát na ministra zahraničí z pirátské strany, Lipavský, dává k dispozici médiím svůj názor, jakoby on byl tou figurou, jež je při uskutečňování zahraniční politiky státu rozhodující. Ale tak to není. Končící ministr zdravotnictví, Vojtěch, z hnutí ANO, by prý neměl být velvyslancem ve Finsku. Přitom Vojtěchovo jmenování velvyslancem ve Finsku schválila už před časem Babišova vláda, jeho jmenování podepsal prezident republiky Zeman a v rekordně krátké době bylo od finské strany získáno i tzv. agrément (diplomatický souhlas).

Lipavský mě na tomto svém zatím jediném a dokonce prvním příspěvku k zahraniční politice státu přesvědčil, že vůbec nechápe vztahové a funkční souvislosti v oblasti zahraniční politiky mezi prezidentem a vládou. Když se prezident rozhodne nepodepsat jmenování velvyslancem kohokoliv, o jehož angažmá v diplomacii již třeba rozhodla vláda, nikdo s tím nic nenadělá. Jinak řečeno, jmenování velvyslanců probíhá na základě často složitých jednání mezi Strakovou akademií a Hradem a na základě vzájemných kompromisů. Musí to tedy být lidé akceptovatelní také prezidentem.

Prostě, koalice se dohodla jmenovat do čela resortu zahraničí člověka, který jen dál sníží hodnotu a prestiž této pozice v očích veřejnosti.

A na ekonomiku od lesa

Když se dívám na ekonomický program pětikoalice, je to ve mnohem vážnější, nežli lapálie, ke které se zatím dopracoval presumptivní ministr zahraničí Lipavský. V koaliční smlouvě se totiž mluví o zrušení EET, čímž ze státní kasy každoročně unikne 15 až 20 mld. korun.

Štědrá pětikoalice ale bude v rozdávání veřejných peněz ještě dále pokračovat. Snížení sociálního pojištění o dva procentní body znamená snížení příjmů veřejných rozpočtů o 35 mld. Kč ročně.

Zvýšení slevy na poplatníka o 3000,-/rok nás všechny bude stát každoročně 12,5 mld. Kč.

Na druhé straně má pětikoalice velkou starost vyživit již tak dost nabobtnalé rozpočty zahraničních zbrojařských firem. A to dokonce uzákoněním (!) povinnosti každoročně platit 2% z HDP na obranu. To by v tuto chvíli znamenalo pro přiblížení ctěnému publiku, vynakládat každoročně cca 140 mld. Kč (letos je roční rozpočet MO "jen" 92 mld. Kč). Což tedy je téměř o 50 mld. Kč více než kolik představuje letošní rozpočet ministerstva obrany. Můžeme říci, že se budou výdaje státu každoročně v této veskrze neužitečné oblasti navyšovat v průměru o 12 – 15 mld. Kč.

Takže bajlajfik tady bude nová „nálož“, zátěž pro veřejné rozpočty, přesahující 80 mld. Kč ročně.

A to vše za situace, že příští rok pokud jde o růst HDP země, nebude ve znamení nějaké hostiny u bohatě prostřeného stolu. Velmi pravděpodobně bude nárůst HDP maximálně někde mezi 3 – 4%. S ohledem na rychlý růst cen potravin, ale také třeba pohonných hmot, může dojít k potlačení zájmů spotřebitelů o nákupy v jiných oblastech. A tedy, může dojít k poklesu spotřeby obyvatelstva, která je v tuto chvíli poměrně silným hnacím motorem tvorby HDP.

Nemá smysl se notoricky strašit nedostatkem čipů pro automobilový a perspektivně pro elektrotechnický průmysl. To není strašení, to je prostě fakt. Naštěstí ekonomičtí guru pravice odpískali obří nálet na výdaje státního rozpočtu pro příští rok, které chtěli osekat v režimu rozpočtového provizoria o nějakých 100 – 130 mld. Kč. Dnes už predestinovaný ministr financí Stanjura z ODS mluví „jen“ o 80 mld. Kč škrtů. Uvidíme, kterých oblastí se tyto škrty budou týkat. Doufejme, že ne chráněných dílen, protože to by do stavu totální chudoby přivedlo na prvním místě občany zdravotně postižené, kteří by přišli o práci. Jinak česká pravice pokračuje naprosto stejným směrem, kterým se snažila řídit finanční politiku státu v letech 2007 – 2013. A víme, jak to dopadlo. Tehdy ministr financí Kalousek zredukoval příjmy státního rozpočtu z přímých daní o 70 – 80 mld. Kč ročně. Naopak zatížil širokou veřejnost, včetně těch nejpotřebnějších, růstem DPH. Připomenu jen, že za mé vlády byla DPH u potravin a základních potřeb na úrovni 5%. Dnes je násobně vyšší. A to je především „zásluhou“ vlád české pravice. Když se nedostávalo peněz, tak se obrali ti nejpotřebnější. A na poplatníky s vyššími příjmy se nesáhlo. Prý si to zaslouží.

Také zločinný experiment se snížením přímé daně (daň z příjmu po přechodu od superhrubé mzdy), na které se podílela mírou vrchovatou ODS, ale bohužel také hnutí ANO, připravilo státní finance každoročně o 80 mld. Kč příjmů. Program současných vládních stran pochopitelně nehovoří o likvidaci této výjimky od přespříštího roku, jak bylo původně deklarováno.

Pokud jde o celkové zadlužení státu, koalice se zavazuje, že na konci volebního období roční deficit veřejných rozpočtů nepřesáhne 3% HDP. Tedy žádné zázračné číslo. Abychom i to řekli v absolutním vyjádření, může se jednat o roční schodek ve výši 180 – 200 mld. Kč

Jisté tedy je, že žádný zázračný recept, hodný ekonomických Einsteinů na snížení schodku státního rozpočtu pravice nemá. Jako vždy za jejích vlád budeme mít po celou dobu jejího vládnutí, až do roku 2025 schodky v trojciferné výši, blížící se 200 mld. Kč ročně.

Druhá věc, která je jistá, že se rozpočet restrukturalizuje. Živnostníci (mezi které patřím i já) budou platit daně dobrovolně, protože jejich hospodaření příjmové části už nebude nikdo sledovat. Narůstající schodky v sociálním pojištění, budeme krýt zvyšujícím se zadlužením každoročně o 35 mld. Kč.

Co je ještě jisté, za vlády pravice budou strádat veřejné služby, ať už se jedná o školství, zdravotnictví, sociální oblast. Samozřejmě, že zákon o zachování hmoty platí i ve veřejných financích. Proto, když ubudou některé příjmy státu a naopak mu nové výdaje přibudou a hospodářský růst nebude žádný zázrak, nebude státní rozpočet zrovna vzorem dokonalosti a ekonomického důvtipu nové vlády.

SUMA SUMARUM: tak jak to na základě rychlé analýzy vidím, může být za Fialovy čtyřleté vlády navýšen státní dluh o 800-1000 mld. Kč.

Autor: Jiří Paroubek | úterý 9.11.2021 19:35 | karma článku: 34.69 | přečteno: 1308x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 37.03 | Přečteno: 821 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 320 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3094 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...