Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právní nevědomí předsedy Ústavního soudu?

V poslední době se Rychetský, takto předseda českého Ústavního soudu, pouští se svými právními úvahami znovu na tenký led a čím dál víc do politiky.

Mezinárodní právo mu příliš nejde, takže chápu, že může plácat i nesmysly. Je to něco jiného, než když se snažil z diletantsky pracujících stavebních firem, coby právník družstva Pokrok za starého režimu, vytřepat peníze za špatnou práci stavařů. To se mu prý náramně dařilo. Bylo to jistě ke spokojenosti družstevníků z Pokroku.

Když se ale před pár dny pustil do úvahy, inspirované radikální části amerických kongresmanů, že by Rusko mělo po agresi na Ukrajinu, ztratit status stálého člena Rady bezpečnosti (RB) OSN, byl jsem trochu v šoku. Rychetský jistě nemá špatnou paměť, aby si nepamatoval na začátky tzv. humanitárního bombardování Jugoslávie, které probíhalo také v rozporu s mezinárodním právem. Politicky odpovědní za tento akt, který nebyl nikdy autorizován Radou bezpečnosti OSN, byl zejména prezident USA Clinton a jeho ministryně zahraničí Albrightová.

Podle kuloárních zpráv, které mám z jednání Zemanovy vlády z té doby, Rychetský hlasoval údajně přes slovní výhrady pro povolení průletu amerických bombardérů směřujících do Jugoslávie přes české území. Přestože mně je známo, že "humanitární bombardování" Jugoslávie bylo z hlediska mezinárodního práva nelegální, setkával jsem se a konverzoval léta po něm jak s Clintonem (to už nebyl prezidentem), tak s Albrightovou. Neodsuzoval jsem je. Prostě plnili nějaké politické zadání, které vyplývalo ze  statutu USA, coby velmoci.

Dnes ráno jsem Rychetského viděl, kterak rozlícen se v České televizi dožaduje vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou. Předseda Ústavního soudu každé země, ať je to Rwanda, Zimbabwe anebo Česká republika, by měl mít elementární znalosti o mezinárodních vztazích, reálpolitice a politických důsledcích svých vyjádření.

Rychetský hodlá nejspíše kandidovat na úřad prezidenta, je to možná dobrá válečná rétorika, kterou překoná dokonce i dalšího bývalého člena komunistické strany, generála Pavla.

Má to jen jeden háček, který si uvědomuje jak prezident Biden, tak všichni opravdu odpovědní politici na Západě. Vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou by znamenalo světový jaderný konflikt. Nad takovou nezodpovědností člověka, který je v naší zemi odpovědný za soudnictví, se zvedá žaludek.

Naopak, Rychetský nevidí žádný problém v tom, že si vláda prostřednictvím jakési organizace NIC.cz nebo CZ.nic osobuje právo zastavovat provoz některých alternativních médií, aniž by k tomu měla – podle mého názoru – zákonné oprávnění. Ústava zaručuje svobodu slova každému. Nemáme, pokud vím, k dispozici zákon, který by říkal kdy, v jaké situaci a kdo rozhodne o tom, které médium bude zastaveno a nebude mít přístup do veřejného prostoru.

V tomto případě by měl Rychetský řvát jako kůň Přewalského. Ale on mlčí jako ryba. To je opravdu velmi výběrový výklad práva. 

Rychetský by zkrátka měl rezignovat na svou funkci v Ústavním soudu, neboť je až příliš patrné, že jeho duševní schopnosti už na výkon tohoto náročného úřadu zřejmě nestačí.

 A to nechci připomínat některé jeho záměrné přehmaty z minulosti. Např. zásah do volebního zákona loni, v době, kdy již byl prezidentem vyhlášen termín sněmovních voleb. Anebo zrušení mimořádných voleb do sněmovny v říjnu 2009 protiústavním rozhodnutím jím vedeného Ústavního soudu. 

Je dobře, že i sám Rychetský zřejmě usoudil, že není hoden udělení státního vyznamenání, které pro něj prezident Zeman připravoval a přijetí řádu odmítl.

 

Jiří Paroubek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Paroubek | středa 9.3.2022 15:55 | karma článku: 36,56 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,47 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27 | Přečteno: 354x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,74 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Aktualizujeme Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. V...

  • Počet článků 840
  • Celková karma 27,24
  • Průměrná čtenost 1913x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik