Maďarsko - klíčové volby pro středoevropský region?

2. 04. 2022 9:08:53
Političtí představitelé Polska, ale také představitelé Fialovy vlády, se snažili v období, které těsně předchází maďarským parlamentním volbám, jež proběhnou 3. dubna, dát jasně najevo své sympatie.
Respektive antipatie vůči Viktoru Orbánovi, jeho vládě a politické straně. Vlastně to v tuto chvíli znamená klinickou smrt Visegrádu, neboť pokud V. Orbán ve volbách zvítězí, bude považovat V4 za prohnilou instituci, zralou k zapomnění.

Velmi čile a emotivně se do předvolebního dění v Maďarsku zapojila také ukrajinská vicepremiérka. Zdá se, že tyto zásahy do maďarské politiky nemají očekávaný protiorbánovský účinek. Naopak, všechny relevantnější agentury pro výzkum veřejného mínění se shodují na tom, že Orbána posiluje jeho protiválečná pozice mírotvůrce. Orbán prostě neposílá na Ukrajinu ani zbraně, ani nedovoluje průjezd ešalonů se zbraněmi na Ukrajinu Maďarskem.

Je ostatně s Ukrajinou ve sporu ohledně ukrajinského jazykového zákona, kde má maďarská strana obavu z potlačování maďarštiny ve veřejných školách v Zakarpatí.

Kromě toho Maďarsko je velkým partnerem Ruska, pokud jde o dovoz energetických surovin z této země. Orbánovi se podařilo dohodnout s Ruskem přímé a dlouhodobé kontrakty plynu za ceny podstatně nižší, než které platí ostatní země Evropské unie, užívající ruský plyn. Škoda jen, že premiéři Sobotka a Babiš v předchozích letech nevyužili podobné možnosti dohodnout se s Ruskem na cenách energií, které by dnes tolik nestresovaly široké vrstvy českého obyvatelstva.

Rovněž atomová elektrárna v Paks, kterou mají stavět Rusové na základě mezinárodního tenderu, ze kterého vyšli s nejvýhodnější nabídkou, může být silný argument v předvolebním období pro maďarské obyvatelstvo s ohledem na jeho životní úroveň. Naši rusožrouti se těší, jak postavíme dva nové bloky JE Dukovany za cca 300 mld. Kč bez Rusů. Rusové by velmi pravděpodobně byli schopni nabídnout cenu podstatně nižší (počítalo se s cca 170 mld. Kč), což samozřejmě ovlivní také konečnou cenu elektrické energie vyráběné pro domácnosti a pro podnikatelský sektor. Maďaři si tedy velmi pravděpodobně výhledově zajistí vedle nízkých cen plynu z Ruska také levnější elektrickou energii z jádra, nežli jakou budou platit např. Češi...

Prostě, pokud jde o ekonomické argumenty, vztahující se k životní úrovni lidí, má Orbán před volbami nabito.

Stejně tak je účinná jeho taktika, kdy před volbami označuje opozici jako „válkychtivou“, neboť se chce zapojit dodávkami zbraní do války na Ukrajině. To je dalším Orbánovým trumfem, jak se shodují analytici, provádějící průzkumy, v jehož důsledku v posledních dnech před volbami dochází k posilování volebních preferencí Fideszu.

Volební systém v Maďarsku je ovšem specifický, smíšený. Celkem 106 mandátů ve stodevadesátidevítičlenném parlamentu je voleno v jednomandátových volebních obvodech prostou většinou. Tzn. zvítězí ve volebním obvodě ta strana anebo blok stran, které budou mít v daném volebním obvodě největší počet hlasů. Takže se může stát, možná spíše teoreticky, že Fidesz sice bude mít většinu odevzdaných hlasů, ale v jednomandátových volebních obvodech zvítězí třeba těsně v rámci jednotlivých obvodů, ale ve velké většině, opozice. Osobně si to ale nemyslím.

Těžko si umím představit, jako starý socialista, že bych volil volební uskupení – v němž sice socialisté a levice zastoupeni jsou, ale v jehož čele je pravostředový politik. Pokud bych neměl vysloveně jako levicový volič animozitu vůči Orbánovi a jeho politice, zůstal bych buďto doma anebo bych hlasoval – ze zoufalství – pro Orbána. A tak může postupovat celá řada socialistických voličů.

V. Orbán bývá zařazován mezi populistické politiky. Je to takové mainstreamové klišé. Ani já Orbána neobdivuji za okázalé styky s lidmi z politiky, které osobně považuji spíše za odpad evropské politiky (Le Penová ad.). Podle mého názoru neměl Orbánův Fidesz nikdy odcházet z Evropské lidové strany. Ale upřímně, on byl spíše od evropských lidovců vyšťouchán. Prostě nezapadá do běžného vzorce standardního evropského politika, ať už z řad konzervativců anebo socialistů.

Orbán velkou pozornost jako konzervativní politik věnuje sociální oblasti, což oceňuje zejména venkovské obyvatelstvo. A snaží se v praxi dělat zahraniční politiku všech azimutů. I já si myslím, že taková politika je zárukou národní nezávislosti a suverenity, zejména v rámci takového celku jako je Evropská unie, kde jinak menšímu státu hrozí rozpuštění jeho národních zájmů jako kostce cukru v kávě.

V každém případě je dnes střední Evropa (mám na mysli postkomunistické země v centrální Evropě), vedle Pobaltí, proameričtější než jsou samotní Američané. A Orbán je jedinou výjimkou z toho.

Před třemi lety mě s ním na summitu v Pekingu seznámil bývalý maďarský socialistický premiér Peter Medgyessi. Orbán na státní recepci na zakončení summitu seděl kousek od čínského a ruského prezidenta, vedle řady světových státníků, ať už to byl prezident Švýcarské konfederace nebo italský premiér portugalský ministerský předseda, pákistánský premiér a několik desítek dalších. Orbán ví, že čínské investice představují pro Maďarsko dobrou příležitost zejména pro rozvoj dopravní infrastruktury a také z hlediska zvyšující se zaměstnanosti. Má proto zájem o participaci v obřím čínském projektu „Pás a stezka“.

Prostě při všech výhradách, které k Orbánovi mohu mít a mám, musím hodnotit jeho politiku pro maďarský stát jako politiku respektující především národní zájem. Uvidíme, jak tuto jeho politiku ohodnotí v nedělních volbách Maďaři.

Autor: Jiří Paroubek | sobota 2.4.2022 9:08 | karma článku: 30.21 | přečteno: 791x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 620 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 38.29 | Přečteno: 934 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 328 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.12 | Přečteno: 3138 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...