Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dávkování nepříznivých zpráv pro českého občana...

....aneb, proč se lidem neříká pravda. V českých médiích,  a to i v odborných kruzích a v komentářích naprosté většiny tzv. expertů, chybí odvaha k tomu, říct lidem pravdu, jak to vlastně vypadá s českou ekonomikou.

Ekonomiku ovlivňuje souběh několika velmi nepříznivých okolností:

1.    Naprostá většina významných komodit, ať už potravin (zj. pšenice), energií či kovů zaznamenala meziročně  nárůst cen. Často o desítky procent. Přispěla k tomu pandemie covidu-19, respektive její ukončení, které znamenalo určité  hospodářské oživení. Pro českou,  zpracovatelskou ekonomiku, která je s výjimkou uhlí a pšenice prakticky závislá na dovozu všech významných komodit se zvyšujícími se cenami, je to pochopitelně citelná rána.

2.   Došlo k narušení dodavatelských řetězců v globálním měřítku (zdaleka se přitom nejedná jen o čipy v automobilovém průmyslu), čímž se vytvořila zcela nová situace. Světoví výrobci si začali vytvářet větší zásoby surovin a polotovarů pro  výrobu, aby udrželi její plynulost. I to zvyšuje pochopitelně poptávku po surovinách a polotovarech.

3.   Ve východní Evropě trvá skoro čtvrt roku válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Nejistota plynoucí z tohoto konfliktu působí rovněž na ceny komodit i hotových výrobků. Prakticky nikdo si neumí představit, jak by se dalo uspořádat mírové řešení na jihu a východě Ukrajiny, respektive mezi Ruskem a Ukrajinou, aby to respektovalo bezpečnostní zájmy Ruska i Ukrajiny. Nemluvě o zájmech ruských obyvatel této části Ukrajiny. Je jen opravdu škoda, že lídři Západu, počínaje americkým prezidentem před zahájením konfliktu s takovou akademickou lehkostí hovořili, že je právem každého suverénního státu vstoupit do jakékoliv vojenské aliance. Pro Rusko to byl, bohužel, casus belli. Podle mého názoru válka nemusí trvat dlouho. Ale mírové řešení bude vlastně jen příměřím mezi oběma státy a oběma bloky (tedy mezi Ruskem na jedné straně a Západem na straně druhé).

4.   Sankce proti Rusku, oblíbená metoda práce zemí Západu, zdá se, tentokrát míří tak trochu mimo terč. Rusko má totiž na rozdíl od států jako je Írán či Irák, vůči nimž sankce byly v zásadě úspěšné, k dispozici širokou surovinovou i potravinovou bázi. Je v zásadě autarkní ekonomikou... Parfémy Chanel, botičky od Diora anebo francouzské koňaky vlastně nepotřebuje. 

Letošní sklizeň pšenice bude v Rusku  zřejmě rekordní. A Rusko tak  může zásobovat pšenicí i země, kam se svým exportem nedosáhne Ukrajina. Alternativou vývozu ruské pšenice je hladomor v celé řadě zemí Afriky a Asie. Takže nepočítám s tím, že by byly Západem vyhlášeny na vývoz ruského obilí sankce. 

Rusko má k dispozici dostatek plynu, ropy, jeho hospodářství se nezastaví, tak jako je tomu na Ukrajině,  jíž chybí pohonné hmoty. 

To, že sankce přinesou určité dopady do životní úrovně Rusů, je něco, na co jsou Rusové již zvyklí. A samozřejmě, že kremelští propagandisté to podají jako výsledek činnosti západních mocností.

Česká ekonomika se potýká s problémy dovozu některých komponent pro automobilový průmysl. Zdražují se energetické suroviny a v ekonomice vlastně rostou všechny výrobní i spotřebitelské ceny. Podle oficiálních statistik už inflace v ČR přesáhla 13%.

Pokud ale chodíte nakupovat do supermarketu, shodnete se se mnou, že nárůst cen oproti loňsku v základním spotřebním koši potravin dosahuje už 20 – 25%. A k tomu si připočteme nárůst cen benzinu a nafty  o polovinu a vedle toho ještě neukončený růst cen energií... A to vše při jen velmi mírném růstu nominálních mezd veřejných i soukromých zaměstnanců. To může znamenat pokles životní úrovně ne o 5%, jak se to již připouští v našich mainstreamových médiích, ale o 15 – 20%.

 Prakticky žádná instituce v zemi, která k tomu má tak říkajíc „gebíry“, od ČNB až po ministerstvo financí, zatím nepřipouští meziroční hospodářský pokles. Já se již  několik týdnů naopak obávám, že letos dojde k poklesu českého hospodářství o 2 – 3%.

K němu přispějí samozřejmě také problémy v oblasti veřejných zakázek, protože stavební firmy nebudou schopny dodržet vysoutěžené ceny stavebních prací s ohledem na razantní nárůst cen stavebnin. Je to smutné představení, a hlavně teprve bude. Samozřejmě, že hospodářský pokles, k němuž oproti optimistickým kalkulacím  HDP ministerstvem financí dojde (počítalo se s jeho meziročním růstem o 3-4 %),  bude znamenat také pokles příjmů státního rozpočtu  o 100 – 120 mld. korun.

Něco budou stát také „naši“  Ukrajinci, neboť jsme už de facto akreditovali zatím téměř 350 tisíc ukrajinských uprchlíků. Výdaje s nimi spojené se mohou v tomto roce pohybovat kolem 100 mld. Kč. Ministr financí Stanjura je povinně optimistický, když tyto výdaje odhaduje na polovinu. Zdravotní péče, školství, doprava, sociální péče atd., to vše se promítne v těch desítkách miliard, které nás uprchlíci budou stát. Předpokládám, že nám tato suma bude kompenzována Evropskou unií.

V této chvíli, kdy se státní rozpočet na tento rok vlastně rozpadá, fantazíruje nejsilnější vládní strana, ODS, o rychlém navyšování armádních výdajů. Z letošních 88 mld. na nějakých 150 – 170 mld. Kč (podle vývoje HDP) v roce 2024. Prý nutně potřebujeme nakoupit např. za zhruba 85 mld. korun 28 amerických Fantomů.

No, zatím máme dvanáct, možná již obstarožních, švédských stíhaček gripen, které  zajistit nebe nad Českem a když je potřeba i nad Slovenskem a pobaltskými státy. K čemu potřebujeme dvaapůlkrát větší leteckou sílu? Snad proto, aby byly  americké zbrojovky spokojené. Tak ty budou určitě spokojené, ale nám budou prostě v rozpočtu chybět peníze na školství, zdravotnictví, vědu, zkrátka, na co si vzpomenete. Jedná se o naprosto neodpovědné rozpočtové a národohospodářské úvahy pravicových politiků a ekonomů.

Prakticky každá pravicová vláda v této zemi skončila své působení zatažením české ekonomiky do recese. Především pak Topolánkova a Nečasova vláda se v tomto směru "vyznamenaly". Ale proti tomu, jak skončí ekonomicky současná vláda, ty konce těch dvou předchozích jsou jen burským oříškem. 

Současná vláda problémy řešit neumí a nové vyvolává. Snad by to chtělo si dát závazek na dobu evropského předsednictví být lídrem mírového procesu mezi Ukrajinou a Ruskem. Alespoň jeden z těch problematických faktorů, které způsobují naše současné hospodářské problémy a pokles životní úrovně českého obyvatelstva, je potřeba odstranit. A neokřikovat ty, alespoň pro začátek, kteří toto prosazují, jako ruské trolly, šváby, putinovce apod.

Pokud se vláda nevzpamatuje, do konce tohoto roku shoří.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 16.5.2022 11:45 | karma článku: 33,34 | přečteno: 1109x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,15 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 552x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,69 | Přečteno: 413x | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma: 29,92 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma: 28,34 | Přečteno: 685x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma: 27,77 | Přečteno: 745x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Naše kletba, současný premiér taky do vězení?

V českých médiích jsem minulý týden narazil na zajímavá fakta. Od začátku 20. století, tedy významného přelomu v dějinách našich i evropských, bylo vězněno 10 čs. či českých premiérů.

29.2.2024 v 10:02 | Karma: 27,61 | Přečteno: 809x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Podle slovenského premiéra jde do tuhého…

I mě včera premiér Robert Fico překvapil jasným a tvrdým vyjádřením ke konfliktu na východě Ukrajiny. Nebudu se zabývat všemi aspekty jeho vyjádření. Důležité podle mě jsou některá jeho tvrzení, se kterými se plně ztotožňuji.

26.2.2024 v 14:56 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

69% pro rychlé ukončení války na Ukrajině

Podle průzkumu agentury Stem si 69% českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

23.2.2024 v 19:11 | Karma: 31,91 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Trapná nervozita vlády – traktory v Praze…

Včera ráno jsem jel, tak jako většina Pražanů, do práce městskou hromadnou dopravou (MHD). Bylo to pohodlné a lidí v metru bylo více nežli obvykle.

20.2.2024 v 9:41 | Karma: 31,46 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Analýza volebních preferencí agentury Kantar CZ za leden 2024

Spíše by bylo přesnější, kdybychom napsali za listopad minulého a leden roku tohoto. Ve stranických preferencích dochází podle agentury Kantar CZ jen k menším posunům, a to souhrnně ve prospěch stran dnešní vládní koalice.

13.2.2024 v 12:30 | Karma: 24,47 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Revolta či revoluce farmářů?

Zemědělství je strategická část ekonomiky a spolu s energetikou tvoří základ každé společnosti pro přežití. Bez dostatečné výroby potravin je každý stát snadno vydíratelný. Kdo bude riskovat hladomor?

12.2.2024 v 14:52 | Karma: 27,90 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Slon v porcelánu v zahraniční politice…

...aneb „nepouštět na saka“. Pro mladší generaci čtenářů jen připomenu, co výrok „nepouštět na saka“ znamená.

9.2.2024 v 14:16 | Karma: 35,10 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Průzkum Medianu – volební model, volební jádra a potenciál stran (prosinec 2023)

Před pár dny jsem se zabýval porovnáním volebního modelu agentury Median s volebními modely, či volebními preferencemi dvou dalších agentur pro výzkum veřejného mínění.

8.2.2024 v 17:45 | Karma: 18,28 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zoufalá vládní politika nicnedělání…

Mám tím na mysli nicnedělání v oblasti ekonomiky. Vláda na přelomu roku udělala vše pro to, aby několika triky dokázala udržet schodek státního rozpočtu pod plánovanou výší.

1.2.2024 v 10:59 | Karma: 33,82 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Eskalace konfliktu v Západní Asii (na Středním východě) na spadnutí?

Ve světě existuje dnes několik válečných ohnisek, která by rozumní političtí vůdci měli spíše utlumovat. Před pár dny došlo k dronovému útoku na americkou základnu, která je umístěna v Jordánsku, prakticky na hranicích Sýrie.

31.1.2024 v 11:41 | Karma: 23,23 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Lekce z reálné politiky od D. Trumpa juniora (jr.)…

...aneb co čekat od Donalda Trumpa, pokud bude zvolen prezidentem Spojených států. Zdá se, že evropské politické elity, včetně těch českých, by měly být čím dál více připraveny na tuto eventualitu.

29.1.2024 v 16:41 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,25
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik