Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kouřit marihuanu anebo stavět byty?

Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátské strany, Bartoš, mě opravdu šokoval. Odjel na pracovní návštěvu do Izraele, aby řešil problematiku širšího užití konopí a otázky kyberbezpečnosti.

Chápu, že v obou těchto „oborech“ jsou Izraelci dobří nebo dokonce na světové špičce. Ale pokud jde o širší užití konopí k léčebným účelům, což já vidím také jako velmi perspektivní záležitost, není přeci jen otázkou zájmu nějakého ministra, ale otázkou přístupu k tomu kompetentního ministra. Tím kompetentním ministrem je v naší vládě ministr zdravotnictví. Tedy u něj bych očekával, že Izrael navštíví a kromě jiného se bude zabývat právě těmito záležitostmi.

Návštěva ministra Bartoše tak vypadá pouze jako málo podařený marketingový trik, který má Pirátům zajistit nejmladší voliče, sympatizující s širším použitím konopí. A protože Bartoš není v celé záležitosti kompetentní, bude to jen plácnutí do vody. Po svém návratu poskytne pár rozhovorů spřáteleným novinářům, kterým bude pět ódy na to, co by se mohlo a jak by se mohlo, kdybychom byli v používání konopí pružní jako Izraelci. Ale případné změny legislativy musí ale vymyslet ministerstvo zdravotnictví.

A pokud jde o kyberbezpečnost, je to opravdu naléhavá otázka, ale především pro ministra vnitra. Nevšiml jsem si, že by byl změněn kompetenční zákon, podle kterého by tato otázka přešla z ministerstva vnitra na ministerstvo pro místní rozvoj.

MMR je ministerstvem především pro otázky bydlení a také pro cestovní ruch. Neméně je ještě MMR také garantem stavebního zákona a problematiky regionálního rozvoje.

Pokud jde o oblast bydlení, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by velkolepé sliby, které dnešní vládní strany sdělovaly občanům (vlastně nalhávaly občanům) před volbami do poslanecké sněmovny o tom, jak budou stavět každoročně desítky tisíc bytů, chtěl Bartoš se svým ministerstvem splnit. Neudělal kromě velkých řečí nic.

 Nejde přece o to, že jsou u nás každoročně stavěny desítky tisíc bytů v rámci hypotéčního financování, které si dnes mohou dovolit jen vyšší střední vrstvy. Je potřeba začít stavět byty komunální. A také sociální.

Dlouholetá pražská radní pro problematiku bydlení H. Marvanová zamotala ty věci kolem bydlení v Praze takovým způsobem, že vytvořila neřešitelný rébus. Má se prý postavit prvních dvě stě komunálních bytů. Prý formou družstevního financování. Takže sliby H. Marvanové a dalších pravicových politiků před zatím posledními komunálními volbami, byly jen trikem na voliče. Tehdy dnešní radniční strany slibovaly, jak budou stavět tisíce komunálních bytů. V zásadě by to šlo, protože město Praha má dostatek peněz na svých účtech. Prý až nějakých 50 mld. korun, které mohou být použity na investiční účely. Za čtyři roky však Hřibova městská rada, včetně radní Marvanové nepostavila jediný komunální byt.

Je zvláštní, že tito lidé, ale také ministr Bartoš, nemají žádné právní vědomí. Nechápou, že výstavbu komunálních bytů by mohl vyřešit zákon o financování komunální bytové výstavby, postavený podobným způsobem jako k obdobnému účelu sloužící zákony ve Velké Británii anebo v Rakousku.

V závěru minulého volebního období sociální demokraté takovýto návrh  zákona, který nevytvářel finanční nároky na veřejné rozpočty, a byl postaven na přijímání úvěrů na výstavbu bytových domů neziskovými společnostmi, vytvořili. Nositelem tohoto návrhu zákona byl ve sněmovně poslanec ČSSD Birke. Podle tohoto zákona, pokud by byl schválen, by se každoročně dalo postavit deset až patnáct tisíc komunálních bytů. Jen tak mimochodem, podle obdobného zákona se každoročně a dlouhodobě staví ve Velkém Británii přes padesát tisíc komunálních bytů.

Návrh zákona prošel ve sněmovně druhým čtením a byl připraven do třetího čtení, které však bohužel již v bývalé sněmovně neproběhlo. Návrh zákona tak čeká na nové projednání a na případné přijetí. Ale hlavně čekají naši občané, ale možná také naši budoucí občané z řad Ukrajinců,  na přijetí obdobného zákona či podzákonné normy, které by umožnily masovou výstavbu levných komunálních bytů. Je přitom zřejmé, že výstavba levných komunálních bytů by srazila ceny prodávaných bytů i nájemného. To, že na obdobném zákonu nemají zájem developeři, je přirozená věc. Ti budou rádi stavět za jakékoliv a zejména za přehnaně vysoké ceny.

Ministr Bartoš by tedy měl sestoupit z nebeské výše virtuálních problémů, které řeší, ač mu resortně nepřísluší a měl by se zabývat jedním z nejdůležitějších problémů, který tíží zejména mladou a střední generaci českých občanů.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | středa 29.6.2022 15:49 | karma článku: 30,16 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,98 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 416x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,02
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik