Drahota roste, ale prý méně, než se čekalo…

12. 08. 2022 14:52:25
Když se podívám do přehledu, který tvoří „Spotřební koš pro výpočet indexu spotřebitelských cen od ledna 2022 domácnosti celkem – stálé váhy roku 2020“, jsem poněkud zmaten.

Do značné míry je totiž tento spotřební koš věcí, ze které může vyplynout nepřesný výpočet inflace (růstu spotřebitelských cen) z přesných čísel, které tvoří váhy jednotlivých druhů zboží na celkovém spotřebním koši.

Viděl bych jako mnohem užitečnější, kdyby se na místo mnoha desítek položek spotřební koš zúžil na dvacet až třicet druhů, klíčových pro výpočet a zejména indexu spotřebitelských cen.

A tak se vedle skutečně klíčových položek, jako jsou potraviny či pohonné hmoty objevují např. položky jako je židle čalouněná, botník, stolní lampa, podprsenka, šroubovák apod..

Jinak řečeno, pokud dnes víme, že růst inflace v červenci meziročně dosáhl 17,5%, je to statistická veličina, o níž můžeme s úspěchem pochybovat. Osobně si myslím, že v zúženém spotřebním koši by inflace již nějakou dobu přesahovala 20%. Lidé konec konců budou muset pod tlakem růstu cen snížit poptávku po celé řadě zboží a služeb. To konec konců říkají všichni, kdo se expertně vyjadřují k tomu, jak zatočit s inflací.

Lze natvrdo říci, že pokud bude pokračovat rusko-ukrajinský konflikt a ten nejméně do voleb do Kongresu USA počátkem listopadu bude pokračovat se současnou intenzitou, nebude docházet k poklesu cen komodit na světových trzích, ale spíše k jejich růstu či kolísání, což bude dále negativně působit na inflaci u nás.

Vláda, aniž se o to zasloužila, zaznamenává velice slušný nárůst daňových příjmů do státního rozpočtu. Také ČEZ, tedy firma, v níž má 70% majetkový podíl stát, zaznamenává rekordní zisky. ČEZ očekává, že na konci roku se jeho zisk bude pohybovat mezi 60 – 65 mld. Kč. To je hezká zpráva jednak pro státní rozpočet, ale zejména pro 30% soukromníku, akcionářů ČEZ. Praktičtější by bylo, kdyby ČEZ platil vyšší daň z nadměrného zisku, který získal jen díky vysokým cenám energií.

Faktem ovšem zůstává, že pokud někdejší opoziční strany a nynější strany vládní hovořily před rokem v souvislosti s inflací o „Babišově drahotě“, přičemž inflace dosahovala v červenci 2021 3,4% a v říjnu 2021 5,8%, bylo to odvážné. Jak tedy nazvat ten současný stav s nominální 17,5 % inflací?

Vláda přitom vůbec nevnímá, že by mohla např. zastropovat ceny energií anebo snížit sazby DPH a spotřebních daní u energií a vybraných potravin, resp. pohonných hmot. Prostě vláda nedělá nic.

Její někteří ministři, a zejména v tom vyniká ministr zahraničí a ministr průmyslu, fantazírují a blouzní o rychlé derusifikaci dodávek energetických surovin. Už teď je zřejmé, že ropy bude na trhu zemí EU v zimě málo a totéž se velmi pravděpodobně stane i s plynem.

Rusové zatím vcelku plní své dodávky do EU tak, aby nebyli vnímáni světem jako ten, kdo porušuje dohodnuté smlouvy a zvolna přesouvají svůj export ropy, plynu a uhlí do těch zemí světa, které nenásledovaly čtyřicet zemí Západu a jim politicky blízkých států v uplatnění sankcí vůči ruským dovozům.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 12.8.2022 14:52 | karma článku: 29.63 | přečteno: 692x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 616 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 6.99 | Přečteno: 155 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 40.63 | Přečteno: 2178 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 133 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.22 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 616 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...