Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunisté anebo Kolumbijci?

Tak na mě působí curriculum vitae generála Pavla, který právě vyhlásil kandidaturu na úřad prezidenta. Jeden z hlavních argumentů pravice vůči bývalému premiérovi Babišovi je ten, že A. Babiš byl údajně agentem komunistické StB.

Sám jsem vždy bral tyto informace jako velmi nejisté a možná nepřesné. Ostatně, jakou cenu má svědectví zločinecké organizace?

 

Možná beru tyto informace s rezervou také proto, že jsem sám byl v jisté době předmětem zájmu, mohu říci intenzivního zájmu, Státní bezpečnosti, která se velmi podivila, že jsem její nabídku ke spolupráci někdy ve svých 26 letech odmítl. Přiznám se, že ve mně byla tehdy malá dušička. A že jsem nepřistoupil k nabídce spolupráce tak, jako známý herec a dnes znovuobjevený skvělý malíř, Josef Hlinomaz. Ten údajně (jak mi to říkal Jiří Krampol), poté, co se dostavil do Bartolomějské ulice, kde mu byla nabídnuta s plnou vážností spolupráce s StB s tím, že se pohybuje mezi mnoha lidmi a že by tudíž mohl informovat STB o tom, co si lidé myslí, postupoval po svém. J. Hlinomaz nabídku StB charakterizoval tak, že se od něj chce, „aby práskal“. Náborový pracovník StB mu na to řekl, že by to tak rozhodně nebral, že tak by to zkrátka vůbec nenazýval. A znovu nabídku ke spolupráci zopakoval. Na to mu J. Hlinomaz sdělil, že tedy ano. No, a náborový pracovník se zeptal, zda má Hlinomaz ke spolupráci nějaké  podmínky. Načež J. Hlinomaz sdělil, že „chce, aby mu ušili slavnostní uniformu“. Celá věc tak byla jasná, J. Hlinomaze rychle vyprovodili z Bartolomejské a náborová akce vůči němu se uzavřela.

Já jsem musel vůči StB postupovat poněkud jinak. Jak jsem si tehdy myslel, chytřeji. Snažil jsem se náboráře přesvědčit, že se na tak „zodpovědnou práci“ nehodím. Po druhé nebo třetí schůzce se mnou to náborář vzdal. A už jsem o tom nikdy neslyšel a nikdy to pro mě nemělo za starého režimu - alespoň pokud já vím – žádné negativní dopady.

Podle ultrapravicových médií Petr Pavel nebyl ale jen tak nějaký agentík starého režimu. Nebyl jen řadovým členem KSČ, byl předsedou základní organizace KSČ. Kromě toho studoval na Zpravodajském institutu, spadajícím pod vojenskou kontrarozvědku, aby mohl být později vysazen do zahraničí jako agent, aby tam mohl škodit imperialistům. Údajně se podílel i na školení běžných agentů.

V některých pravicových novinách se objevují bláboly, které relativizují chování pana generála za starého režimu. V tom vynikl zejména známý levicobijec a komunistožrout, redaktor Honzejk z Hospodářských novin. Prý jsme všichni, kdo jsme žili za starého režimu, byli nějak namočeni.

 

A zase dám k lepšímu jednu příhodu, kterou mi vyprávěl zhruba před 50 lety bývalý národně socialistický poslanec Antonín Vandrovec (poslancoval v letech 1948 – 1954, tedy v komunistickém parlamentu). Protože byl poslancem ČSS za Jihočeský kraj, musel intenzivně spolupracovat s tamními krajskými funkcionáři Socialistické strany. Jednoho dne mu zavolal předseda Jihočeské krajské organizace ČSS, aby bratr poslanec okamžitě přijel do Budějovic, že se cosi závažného přihodilo. A tak bratr Vandrovec sedl na vlak a odjel do Budějovic, kde na něj již čekali v nádražním salonku členové předsednictva krajského výboru ČSS. Bratr předseda kraje mu dramaticky sdělil, k čemu došlo: „Přišli jsme na to, že bratr krajský tajemník je agentem Státní bezpečnosti“. Připomínám, že se jednalo o událost z počátku 50. let, tedy z doby největšího teroru komunistů. A A. Vandrovec, který si byl vědom toho, že z těch deseti funkcionářů ČSS, kteří s ním sedí v salonku, je několik spolupracovníků StB, sdělil: „Bratři, všichni spolupracujeme. Bratr krajský tajemník jen v míře té spolupráce došel dál nežli my“.

Samozřejmě, že v nesvobodné společnosti, ve které se A. Vandrovec tehdy pohyboval (byl mimochodem jedním z členů předsednictva ÚRO, který seděl na tribuně sjezdu Závodních rad v únoru 1948, který hlasoval proti komunistické resoluci ostrakizující demisionované ministry nekomunistických politických stran.  Takže  to byl to muž s velkou odvahou.), nebylo možné říci pravdu bez následků. Ve svobodné společnosti by zcela nepochybně řekl něco úplně jiného, než tehdy, neboť věděl, že někdo z agentů StB mezi přítomnými by ho při "nevhodné" a tedy pravdivé argumentaci napráskal.

Ale v dnešních dnech argumentovat tím, že připravovaný komunistický iluminát je vlastně na stejné morální úrovni jako ten, kdo hlasoval na schůzi ROH o závodní rekreaci pracujících, tak to už je velký novinářský výkon mystifikace a morální chyba v úsudku.

Prostě generál Pavel pro mě není tím pravým člověkem, který by jako prezident republiky měl být především schopen duchovně-morálního vedení země.

Na závěr ještě pro pobavení. Vzpomínám si v této souvislosti  na knížete Talleyranda, který postupně zradil starý režim Ludvíka XVI., pak revolucionáře, thermidoriány, tedy kontrarevolucionáře a pak i Direktorium (mluvím o různých fázích Francouzské revoluce), aby se na delší čas stal věrným spolupracovníkem císaře Napoleona. Toho ovšem rovněž zradil a přeběhl ke králi Ludvíku XVIII., jemuž nějaký čas sloužil jako velmi výkonný ministr zahraničí a opora restauračního režimu. Talleyrand jednou, když měl složit přísahu jednomu z režimů, kterému pak sloužil, řekl okolostojícím: „Ha ha ha, panové, tohle je má sedmá přísaha…“.  Tak, to je náš pan generál.

Ale jinak nepochybuji o jeho kompetencích v oblasti vojenské, ale myslím, že jeho minulost a tuna másla na hlavě, kterou má, znamená, že by byl snadnou kořistí amerických zpravodajských služeb, které by jej nasměrovaly, aby dělal to, co je „potřeba“ a co by zrovna asi nebylo v českém národním zájmu. Ale v americkém určitě...

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 9.9.2022 10:37 | karma článku: 27,24 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,63 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,93 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 415x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,01
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik