Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme policejní stát?

Se zájmem jsem si dnes v jednom předním českém deníku přečetl článek historika V. Prečana „Nenaříkejme a nestrašme“.

Pan historik se domnívá, že důvody toho, proč více než 100 tisíc lidí dorazilo v sobotu na protivládní demonstraci na Václavské náměstí, mají velmi temné pozadí. Proto se od ministra vnitra dožaduje „podání zprávy“ a „…aby zjistil, jakým způsobem a pomocí jakých argumentů dosáhli svolavatelé sobotní demonstrace toho, aby se na Václavském náměstí sešlo snad až 70 tisíc lidí, a jakým trikem se podařilo z tohoto shromáždění udělat manifestaci proti zahraničně-politické orientaci České republiky, za její neutralitu, za dohodu s Ruskem o dodávkách plynu, za vystoupení z NATO a z Evropské unie…“. A ještě dále: „To přece nemohla být náhoda, či shoda okolností – a totéž lze říci o tak rychlé reakci ruských masmédií“  pokračuje Prečan. 

Redaktoři českých médií se podle Prečana dost nevěnují těmto otázkám, ale ani bezpečnostní složky prý nezkoumají vztahy mezi organizátory demonstrace, ruským velvyslanectvím a Moskvou, o ruské špionážní službě nemluvě.

Musím, bohužel a nerad, konstatovat, že Vilém Prečan se vrací do svých mladých let, kdy byl nadšeným bojovníkem v řadách totalitní komunistické strany. Toto je totiž přesně bolševické uvažování.

Ne tedy spontánní vystoupení lidu, který využil možnost projevit na protivládní demonstraci své názory, ale dalekosáhlé spiknutí, které tyto lidi oklamalo a nahnalo na Václavské náměstí...

Chtěl bych pana historika v něčem opravit. Ze zkušenosti i on musí (stejně jako já) vědět, že zcela zaplněné Václavské náměstí lidmi znamená dav nejméně o 100 tisících hlavách. Stejně tak musí vědět, že ruská ambasáda v Praze je tak personálně zdecimovaná, že není jakékoliv akce schopna a já bych řekl, že ani ochotna. To, že na manifestaci zazněla některá hesla, která mohla jít mnoha lidem proti srsti (vystoupení z NATO a z Evropské unie a proti solidaritě s Ukrajinou atd.) není u více méně spontánně uskutečněných demonstrací ničím neobvyklým.

Máme, doufám, stále a zaplať pánbůh,  v naší zemi demokracii. A pokud se někteří lidé, včetně autora článku nemohou probrat z šoku z obří protivládní demonstrace, je mi to líto. Nechci zpochybňovat rozumové schopnosti kohokoliv, ale je otázka, jestli je každý z nás schopen v téměř devadesáti letech správně vyhodnotit momentální kritickou situaci českého státu. Pokud se totiž Česká republika připojí k aktivitě zemí G7 a bude souhlasit s limitováním cen dováženého plynu a ropy z Ruska do země, ruský plyn ani ropu po 5. prosinci od Ruska už nedostaneme.

To bude ve svých důsledcích znamenat během několika málo týdnů - po vyčerpání zásob - zimu v našich domácnostech, na pracovištích. Ale také zastavení výroby v celých průmyslových odvětvích (zj. automobilový průmysl, sklářský průmysl), ale také např. řady potravinářských provozů, jako jsou pekárny, masny, mlékárny apod.). Prostě, nastala by katastrofa monumentálních rozměrů, za kterou není odpovědný ani Putin  ani Středula, ani Babiš, ani jiný „nepřítel“, kterého tak rádi hledají někteří příznivci pražské kavárny a současných vládních stran.

Na svět je potřeba se dívat neideologicky a ne vyzývat de facto k policejním akcím pochybného charakteru, jak to dělá pan historik ve svém článku. Naštěstí ministr Rakušan je tak zaměstnán svými vlastními starostmi a neschopností, že takovéhoto postupu a la Státní bezpečnost z doby starého režimu, není schopen. A já doufám, že k tomu není ani ochoten.

Už si nejsem tolik jist strukturami, jako je BIS pod vedením bývalého budoucího generála Koudelky. Prostě článek V. Prečana považuji za odstrašující případ českého politického myšlení současných vládnoucích politických elit a těch, kdo je podporují.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 9.9.2022 14:17 | karma článku: 31,96 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 8,59 | Přečteno: 119x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,98 | Přečteno: 1298x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 838
  • Celková karma 27,57
  • Průměrná čtenost 1918x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik