Elon Musk se odvážil být mírotvorcem…

5. 10. 2022 13:00:46
...a to neměl dělat. Nelze se divit byznysmenům typu Elona Muska, že už mají dost nesmyslné války na Ukrajině.

Válka přibližuje na dosah riziko jaderné konfrontace mezi Ruskem a Spojenými státy.

Svět tak balancuje nad propastí jaderného konfliktu. I kdyby tohoto rizika vůči světovému míru nebylo, stačil by růst cen prakticky všech surovin, nezbytných pro průmyslovou výrobu i zemědělství, který je produktem této války. A z tohoto růstu cen komodit plynoucí pádící inflace v zemích Západu.

Čím dál více je patrné, že Rusko nelze porazit vojensky takovým způsobem, aby si nechalo vnutit bezpodmínečnou kapitulaci. Vojenská síla Ruska je větší, nežli se v tuto chvíli může zdát. Nejen v oblasti konvenčních zbraní, ale ono má bohužel ještě také jaderné zbraně. Kdyby tomu tak nebylo, nejspíš by už vojska NATO byla na Ukrajině. Ale ono to tak je, je to realita. Kromě toho Rusko mobilizovalo. Teď už se pozornost západních médií přesouvá od hranic Ruska, odkud prý prchají do Gruzie, Mongolska a já nevím, do kterých zemí ještě ruští branci, jinam. K chybám při mobilizaci a výcviku vojáků...

Již 200 tisíc ruských odvedenců, je cvičeno a jsou obnovovány jejich návyky z doby základní vojenské služby. Za pár týdnů již mohou být ruská vojska na Ukrajině posílena o vojáky, kterými Rusko disponuje v jiných regionech státu, má jich přes milion. Ale také přecvičenými odvedenci. Prostě tím, že Rusové vrhnou na Ukrajinu další početné kontingenty vojáků, se představa amerických stratégů, že Růžové budou vyhnáni z Ukrajiny, stává nerealistickou.

Elon Musk proto na twitteru navrhl tříbodový mírový plán ohledně Ukrajiny. A navíc o něm nechal hlasovat uživatele této sociální sítě. Vzhledem k tomu, že u nás nebyl výsledek tohoto hlasování zveřejněn, lze předpokládat, že dopadlo ve prospěch tohoto mírového plánu.

Součástí Muskova plánu mají být volby na okupovaných územích (s ohledem na to, že na těchto územích je většina ruskojazyčného obyvatelstva, lze ovšem očekávat, jak volby dopadnou), Krym zůstane v Rusku a Ukrajina se stane neutrální zemí. Musk je jedním z nejvýznačnějších podnikatelů ve Spojených státech, je vizionářem a je úžasné, jakých úspěchů ve svém životě zatím dosáhl. Vyslání rakety do vesmíru jeho firmou, masová výroba elektromobilů, úžasná schopnost využívat nejskvělejší technická řešení. A skutečné světoobčanství, které mu umožňuje uzavírat vzájemně výhodné obchody třeba s Číňany. To, že se do něj pustili lidé, stojící blízko ukrajinského prezidenta Zelenského nijak nepřekvapuje. Nepřekvapuje ani nechutný slovník, který vůči tomuto výjimečnému muži volí. Rychle zapomněli, že Musk na počátku války dodal Ukrajině stanice satelitního systému Starling, pomocí kterého komunikuje ukrajinská armáda, úřady a instituce. V prvních týdnech ruské invaze pomohl tento systém udržet ukrajinský stát vůbec v chodu. Vděčnost ale neexistuje. Místo toho se Muskovi nyní dostává urážek a zesměšňování ze strany ukrajinského vedení. Nemohu to charakterizovat jinak, než jako propagandu goebbelsovského typu. Vždyť E. Musk jen sdělil svůj návrh, který konečně není daleko od návrhu již před řadou měsíců formulovaného H. Kissingerem. Prostě, nesmyslná válka musí skončit.

Tuto myšlenku je třeba podporovat. A konečně, návrh na ukončení konfliktu nepřednesl severokorejský vůdce Kim, ale jeden z lídrů amerického byznysu. Člověk s mimořádným vlivem na mladé lidi a podnikatelský sektor nejen v USA, ale na celém světě.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | středa 5.10.2022 13:00 | karma článku: 31.82 | přečteno: 974x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.22 | Přečteno: 231 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.68 | Přečteno: 2478 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 136 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 420 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...