Kdy se dají miliony Ukrajinců do pohybu směrem na Západ?

22. 11. 2022 12:55:55
Válka na Ukrajině vstoupila zjevně do nové fáze. Nový velitel ruských vojsk na Ukrajině, generál Surovikin, je podle pověstí, které ho předcházely z dob jeho působení v Sýrii, tvrdý voják a dobrý stratég.

V tom se podobá některým úspěšným sovětským maršálům z doby II. světové války. A je to také nelítostný voják.

Ruské velení došlo k názoru, že dosavadní poziční boje v situaci, kdy je dodávkami moderních zbraní ze zemí celého Západu trvale posilována palebná síla ukrajinské armády, nejsou cestou k ukončení války. Samozřejmě, že tyto boje do posledního ukrajinského vojáka plně vyhovují Spojeným státům, jejichž strategickým cílem je co největší oslabení Ruska. Je ovšem otázkou, do jaké míry tato podivná válka vyhovuje evropským zemím včetně České republiky. Výsledkem války jsou především miliony uprchlíků za západními ukrajinskými hranicemi (z toho cca 400 tisíc u nás), osm rund sankcí vůči Rusku, které zasáhly okrajově ruskou ekonomiku a citelně hospodářství evropských zemí. V důsledku meziročního růstu cen komodit – energetických surovin, zemědělských produktů a průmyslových kovů – u nás došlo k razantnímu nárůstu cen průmyslových výrobků, stavebních prací a co je pro obyvatelstvo nejbolestivější – spotřebitelských cen. Inflace dosáhla dvouciferných hodnot. To vše především v důsledku války.

Velmi šetrné a podhodnocené odhady českých autorit hovoří o tom, že v tomto roce poklesnou reálné příjmy lidí u nás o více než 8%. Já tento pokles vidím spíše na úrovni mezi 12 – 15%.

V nedávném průzkumu veřejného mínění agentury CVVM se vyjádřilo 52% z respondentů, že vychází se svými příjmy obtížně.

V jiném průzkumu jiné agentury se objevilo, že čtvrtina občanů nepokryje ze svých běžných příjmů ani běžné výdaje své domácnosti. A v průzkumu agentury STEM pro Českou spořitelnu se objevilo, že téměř dvě pětiny občanů žijí ze svého příjmu od výplaty k výplatě, aniž jsou si schopni vytvořit nějaké finanční rezervy pro nepříznivé budoucí situace.

Energetické firmy u nás v této situaci ještě zvyšují ceny plynu a elektřiny, od nového roku můžeme očekávat další růst cen těchto komodit.

Nová fáze války na Ukrajině

Po útoku Ukrajinců na Kerčský most, který spojuje ruskou pevninu s Krymem, ruská vojska začala s intenzivními raketovými útoky na kritickou infrastrukturu Ukrajiny. Především pak na energetické a rozvodné sítě, na logistická centra, na skladiště pohonných hmot. Cílem těchto útoků je znehybnit zázemí ukrajinské armády a způsobit rozsáhlé výpadky elektřiny, tepla, pohonných hmot a vody, což ve městech prakticky jakéhokoliv rozsahu a zejména ve velkoměstech jako jsou Kyjev a Charkov, bude znamenat nucený exodus obyvatel z těchto měst. Zčásti ještě na ukrajinsky venkov, ale z velké části na západ od hranic Ukrajiny.

V tomto směru se koneckonců vyjádřil také ukrajinský prezident Zelenský s tím, že by Ukrajinci v nastalé situaci měli zvážit odjezd ze země kvůli hrozícím blackoutům. Prostě situace je pro ukrajinské obyvatelstvo zcela kritická, zabraňující běžnému životu lidí.

Je zajímavé, že prezident Zelenský a jeho podporovatelé ze Západu z nastalé zoufalé situace obyčejných lidí na Ukrajině nedělají závěr, jaký by bylo potřeba udělat. Jediným možným rozumným závěrem a východiskem jsou mírová jednání, jež předejdou ještě velmi pravděpodobné ofenzivě ruských vojsk. K té nejspíš dojde tak, jak to ruská armáda dělala i v jiných válečných konfliktech (na Napoleonova a Hitlerova vojska zaútočili Rusové v době silných mrazů, které lze očekávat již v příštím měsíci). I z toho důvodu by bylo moudré začít s Ruskem jednat, protože podmínky, které vyplynou z mírového jednání, se nesporně budou odvíjet od území, které budou mít jedna i druhá armáda v době zahájení jednání pod kontrolou.

Současné představy ukrajinského vedení a také naivních západních politiků o míru, který bude znamenat odchod ruských vojsk z celé Ukrajiny včetně Krymu a vyplacení astronomické výše reparací, je z říše snů a pohádek. K takovému scénáři by mohlo dojít pouze v případě bezpodmínečné kapitulace Ruska.

Také česká diplomacie a česká vláda by měly přestat snít tento krásný, ale bludný sen o velkém vítězství Ukrajiny a Západu nad Ruskem...

Dopady na Českou republiku

Již v této chvíli je zničena podstatná část energetické infrastruktury Ukrajiny. Teploty se zatím na Ukrajině pohybují kolem nuly. Ale během týdne či 14 dnů se již mohou pohybovat tak, jako obvykle v tomto období, tedy pod mínus 10 stupňů celsia. A pak začne masivní exodus lidí z Ukrajiny.

Je otázka, kolik nových běženců je naše republika schopna ještě absorbovat. Vláda nedokázala dobře zvládnout ani první vlnu běženců z Ukrajiny. Potenciální ubytovací kapacity, ale také kapacity zdravotnické a sociální ukazují, že naše kapacita, pokud jde o přijímání uprchlíků je někde mezi 300 – 400 tisíci osobami. A tyto počty jsou, obávám se, v tuto chvíli již více méně naplněny.

Vláda, spolu s Asociací krajů a Svazem měst a obcí, by měla urychleně posoudit, zda a jaké jsou reálné možnosti pomocí ještě dalším ukrajinským běžencům na území republiky. Kolik uprchlíků navíc ještě může republika absorbovat.

Je zřejmé, že do pohybu na Ukrajině se dají především lidé nemocní, zejména chronicky nemocní, maminky s dětmi, staří lidé. Vesměs tedy lidé, kteří budou vytvářet značné nároky na český zdravotní, sociální a školský systém. A tedy i nároky finanční.

Vládu teď čekají významná rozhodnutí v tomto směru. Když se dívám na počty uprchlíků z Ukrajiny, které převzaly země EU na západ od našich hranic, musím konstatovat, že v porovnání s nimi jsme skutečnými premianty. Tedy, v přepočtu běženců na 100 tisíc našich občanů. Země jako Německo, Francie by mohly určitě přijmout uprchlíků mnohem více a také budou muset. Do pohybu se totiž nedají statisíce, ale miliony Ukrajinců. I z tohoto hlediska by Evropská unie, ale také vlády velkých evropských zemí, které jsou snad schopny (na rozdíl od polské vlády, či vlád pobaltských států a české vlády) racionálních rozhodnutí, hledat řešení na rychlé ukončení válečného konfliktu na Ukrajině.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 22.11.2022 12:55 | karma článku: 37.69 | přečteno: 1530x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.31 | Přečteno: 257 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.00 | Přečteno: 2628 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...