Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když komedie byla králem…

Včera jsem s velkým utrpením sledoval debatu kandidátů na prezidentství. Musím říci, že mě dva hlavní kandidáti (nebyl přítomen třetí hlavní kandidát Andrej Babiš) přesvědčili o tom, že je nemohu volit ani v nejhlubších mrákotách.

Moderátor ČT byl zcela tendenční a stejně tak celý syžet „diskuse“. Velkou část diskuse zabralo Českou televizí připravovaná distance kandidátů od politiky prezidenta Zemana a bývalého premiéra Babiše. Ti kdyby nebyli, tak by se téměř neměl  moderátor o čem bavit.

ČT také udělala vše pro to, aby zdůraznila, že A. Babiš v debatě chybí prostě proto, že ignoruje z jeho hlediska neobjektivní ČT. To, co jsem ovšem včera viděl, mě, bohužel, utvrzuje v názoru (ještě před pár dny jsem jej neměl), že A. Babiš udělal správně, když se této debaty v ČT nezúčastnil. Řezníček sice není Witovská, řízená svým partnerem Kolářem, jenž je duší prezidentské akce generála Pavla, ale protibabišovská a protizemanovská angažovanost ČT zůstává, ba přímo eskaluje.

Na debatě mě zaujalo několik málo momentů. Především profesor Zíma v debatě celkem jasně vysvětlil, za kolik se rozdávaly (nebo chcete-li prodávaly) vysokoškolské tituly na Mendelově univerzitě za rektorování profesorky Nerudové. Ta v diskusi jemně hlesla, že těch turbotitulů bylo asi dvacet. Ale kolik bylo těch dalších titulů pochybně udělených, to by mělo rozkrýt vyšetřování české policie. A protože se nejedná o pochybení jednotlivce, měl by toto spiknutí, zjevné spolčení, šetřit policejní útvar boje proti organizovanému zločinu.

Profesor Zíma sdělil informaci z důvěryhodného zdroje, že firma zprostředkující turbotituly a tituly pochybné (pro ty studenty, jejichž studijní výsledky nebyly odpovídající) si za každý tento titul účtovala částku 25 tisíc eur. Z této částky přišlo univerzitě jen 5 tisíc eur a zbytek „spadl“ do zprostředkující firmy. Tato dělba je sama o sobě skandální. A navozuje otázku, zda se o tuto částku 20 tisíc eur někdo ještě dále „šáboval“… Prostě hrůza, strašná rána českému školství jako v případě plzeňských práv.

Krátce poté, co prof. Zíma v diskusi zveřejnil tato pro Nerudovou zdrcující fakta, jiný prezidentský kandidát – Josef Středula – se teatrálně vzdal kandidatury v její prospěch.

Vzdal se v její prospěch kandidatury prý proto, že další dva favorizovaní kandidáti jsou poznamenáni svou komunistickou minulostí. Mimochodem, pokud vím, všichni předchůdci Středuly v čele ČMKOS byli bývalí komunisté. Jeden z nich byl dokonce registrován jako agent STB. Nevzpomínám si, že by Středula kdy proti těmto osobám na špici odborů veřejně protestoval. Ale podpořit kandidáta, který o sobě deklaruje zcela otevřeně, že patří k politické pravici, to je nestoudnost. Stejně tak nestoudné od Středuly je, když si nechal svou kandidaturu posvětit několika senátory, patřícími p do pravicového spektra. Tito senátoři mu rádi podepsali nominaci, neboť věřili, že to povede k rozmělnění hlasů levice a levého středu v neprospěch A. Babiše. Středula ovšem fakticky představuje pouhá 2 – 3% hlasů. Jistě jedním z motivů jeho odstoupení bylo také to, že jako šéf odborové ústředny se chtěl vyhnout úplnému volebnímu debaklu, který by výsledek mezi 2 – 3% představoval.

Středula tak trochu sehrával habaďůru i v jiné věci. Prý měl k dispozici 62 tisíc podpisů, a přesto je ministerstvu vnitra nepředložil. Není to jistě lež v plném smyslu slova, ale pravda to zřejmě také není. A pokud šéf největší odborové ústředny v zemi není schopen získat 50 tisíc relevantních podpisů k nominaci, je tak trochu šéfem na baterky. Konec konců jeho skutečnou politickou sílu ukázalo, kolik lidí se účastnilo na odborářské demonstraci, pořádané v Praze na Václavském náměstí počátkem října. Této demonstrace se účastnilo cca 4 tisíce lidí, převážně tedy odborových funkcionářů. A je otázka, kolik z tohoto součtu lidí představovali němečtí či jiní turisté, kteří se rádi v příslušné části Václavského náměstí pohybují.

Ještě ve sobotu se snažil Středula ujistit delegáty sjezdu ČSSD, že on a oni jsou jedno tělo a jedna duše. S ohledem na očekávatelný debakl Středuly v prezidentské volbě, Středula žádné volební eso do budoucna prostě není.

Konec konců jako šéfovi odborů by mu mělo vadit to, že jsme díky válce na Ukrajině a mnoha stupidním rozhodnutím Evropské unie a současné české vlády přišli o dovoz levných ruských surovin. To zvyšuje ceny, počínaje energiemi přes pohonné hmoty až po průmyslové kovy a potravinářské výrobky, takže to snižuje životní úroveň českého obyvatelstva. A Středula nic. Válka na Ukrajině byla vyvolána agresí Ruska vůči Ukrjaině, ale ani struktury NATO včetně našeho největšího spojence – Spojených států – nejsou bez viny. Proč má být NATO rozšiřováno dále na východ, až k ruským hranicím? Že by to ohrožovalo bezpečnost Ruska, o tom nemůže být sporu. Politické pozice Středuly jsou ovšem plně v linii současné pětikoaliční vlády. Tedy v této oblasti. A ta je bohužel v řadě směrů klíčová pro oblast životní úrovně.

Prostě nejen, že je Středula maršálem bez vojska, ale on svým odborářům a dalším zaměstnancům, v jejichž prospěch by měl pracovat, neprospívá a možná spíše škodí.

Svým rozhodnutím podpořit pravicovou kandidátku, která blouzní o omezení obchodních vztahů s Čínou, což by opět zhoršilo možnosti odbytu českého průmyslu s velkými dopady do zaměstnanosti, se ukazuje, že Středulovi jsou zájmy zaměstnanců, o které by se měl starat, zcela lhostejné. Poté, co by klesl objem dodávek náhradních dílů pro automotive do Německa i jinak v důsledku poklesů prodejů německých a dalších evropských aut do Číny, by také čeští subdodavatelé začali méně vyrábět a začali by propouštět zaměstnance. Středula přeci nemůže být tak hloupý, aby tohle nevěděl.

A tak se znovu vracím k myšlence, kterou jsem ve svých článcích vyjádřil už v počátcích Středulovy kandidatury. Pokorný se Sobotkou se domluvili, že Středula zaprvé získá v prvním kole prezidentské volby vysoké procento hlasů a zadruhé, že s těmito hlasy bude manipulovat před druhým kolem prezidentské volby v neprospěch A. Babiše. Jedno i druhé se ukázalo být jako chiméra. Faktická váha J. Středuly je někde mezi 2 – 3% hlasů, takže pro „posílení“ sociální demokracie jeho angažmá nedává žádný velký smysl. Jak to kdysi říkal zvěčnělý filosof Ivan Sviták: „Součet dvou nul je vždycky jenom nula“.

Zkrátka vedení sociální demokracie by mělo na nevydařený experiment s J. Středulou, coby prezidentským kandidátem, jenž neoslovil veřejnost, mělo rychle zapomenout.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 9.1.2023 14:29 | karma článku: 37,84 | přečteno: 1357x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,63 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,94 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 415x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,01
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik