Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skvělý počin Divadla na Vinohradech

Říkal jsem si, že pro zhodnocení premiéry hry britské dramatičky Niny Raineové potřebuji čas. Na první dobrou na mě inscenace hry zmíněné britské autorky „Bach a synové“ zapůsobila  mimořádně skvělým dojmem.

Dal jsem si proto čtrnáct dní odstup, abych hru nehodnotil pod vlivem emocí.

Přiznám se, že jsem měl skepsi před zahájením představení k herci Radku Holubovi, který ztvárnil složitou postavu Johanna Sebastiana Bacha. Byl jsem možná ovlivněn tím, že tento herec většinou hraje velmi záporné role. Tedy, byl jsem ovlivněn jistou svou nechutí k herci, který své negativní role ovšem hraje naprosto přesvědčivě.

Složitá postava J. S. Bacha, to byl ovšem zatím zřejmé jeho nejlepší, skvělý výkon. Nepochybuji o tom, že při dalších představeních tento výkon R. Holuba přejde až do bravůry.

Hra N. Raineové popisuje jen několik významných událostí v životě geniálního německého skladatele. Jak jinak se vejít do formátu divadelní hry. Popisuje také některé jeho složité životní peripetie i komplikovanou povahu. Dává nahlédnout do jeho rodinných poměrů. Seznamuje nás s dvěma jeho manželkami, které stály po jeho boku a pomáhaly mu silně v životě i v jeho práci.

Letmo ukazuje také jeho dva syny. Jednoho (Karl Filip Emanuel Bach), toho úspěšného, který byl dokonce hudebníkem na dvoře pruského krále Bedřicha Velikého. I toho druhého, Viléma Friedemanna Bacha, který proslul dluhy a více méně nezřízeným životem plným alkoholu.

Bach se svými dvěma ženami měl celkem 20 dětí. Nahlédnout letmo do jeho osobního života bylo zajímavé. Zejména to ukazovalo, že celý život Bacha byl prostoupen péčí o rodinu a často musel za své nezdárné potomky platit i rozsáhlé dluhy.

Skvělé herecké výkony ukázaly také obě Bachovy ženy, Simona Postlerová jako jeho první žena a Aneta Krejčíková jako jeho druhá žena.

Těžko něco vytknout také oběma synům Bacha, tomu úspěšnému, ztvárněnému Markem Lamborou i známému opilci, kterého přesvědčivě zahrál Ondřej Brousek. Tito dva mladí herci patří nesporně k nejtalentovanějším současným mladým českým hercům.

Na jevišti se objeví také král Bedřich Veliký, přesvědčivě zahraný Václavem Svobodou. Došlo dokonce na legendární epizodu setkání obou těchto složitých osobností, krále a hudebního génia. Hudby milovný král dal při setkání s Bachem hudebníkovi velmi složité hudební zadání a motiv, který umělec měl rozvinout do trojhlasé fugy. Prameny říkají, že Bach tento těžký úkol Bach na místě zvládl. A poté ho Bedřich požádal ještě o šestihlas, což bylo u daného motivu zadání téměř nemožné. Bach si však také s touto výzvou, poté co odjel zpět z Postupimi do Lipska, kde žil, poradil.  A mimořádně složitý hudební rébus brilantně vyřešil. Tak vzniklo třináct skladeb s názvem Hudební obětina, což je jedno z nejznámějších, ale zejména vrcholných děl J. S. Bacha.

Přiznám se, že jsem posledních čtrnáct dní, pokud jde o Bacha, nezahálel. Abych se dozvěděl o Bachovi co nejvíce, koupil jsem si Bachovu starou biografii od Ernesta Zavarského, slovenského nebo spíše československého muzikologa, z 80. let. V této knize je mimochodem seřazeno celé tehdy známé monumentální Bachovo dílo, tedy asi 1300 skladeb. Předpokládám, že od té doby se ještě řadu dalších skladeb podařilo objevit.

Prostě divadelní inscenace v Divadle na Vinohradech o Bachovi byla mimořádně skvělým zážitkem, na který budu rád vzpomínat. Každému rád doporučím tento divadelní kus jako jeden z nejlepších, které jsem za 65 let od zhlédnutí svého prvního divadelního představení (Papoušek má samé jedničky v Divadle Na zábradlí) viděl. Za připomenutí stojí i skvělé výkony hudebníků interpretujících v průběhu inscenace Bachovy skladby.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 29.5.2023 14:47 | karma článku: 20,13 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,98 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 416x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,02
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik