Zavlečou Česko do války?

Nedávné zasažení skladu munice s náplní s ochuzeného uranu v Chmelnickém na Ukrajině, o kterém jsem informoval ve svém  článku, vzbudilo velkou pozornost.

Dodávám, že munice dodaná Británií pro tanky Leopard a Marder s ochuzeným uranem je účinnější pro prorážení pancířů tanků a jiných obrněných vozidel, byla už dříve použita v Jugoslávii a později v Iráku, i když to podle mého názoru zakazuje Ženevská konvence.

Při vznícení uranu a explozi nábojů s uranem ve větším množství, ke kterému zřejmě došlo v Chmelnickém má za následek únik radioaktivních jedovatých mikročástic, které se rozptylují a ve formě jemného prachu se přenášejí ovzduším.

Zasažení tohoto vojenského skladu svědčí o tom, že ruská armáda má přesný přehled o přepravě zbraní a munice ze zemí NATO na ukrajinské území a po něm. Ukazuje to dále, že Rusko je schopno zasahovat cíle velmi přesně a nelze se zbavit dojmu i určité komplexity přístupu ruských plánovačů útoků, kteří k útoku dali pokyn až v okamžiku, kdy vítr vál západním směrem. Tedy, kdy bylo jasné, že radioaktivní jedovatý prach bude unášen k polským a ne k ruským hranicím.

V minulém týdnu Kyjev zřejmě definitivně ztratil Bachmut a  chybným strategickým rozhodnutím přímo prezidenta Zelenského se dostal do situace, že nejkvalitnější ukrajinští vojáci byli právě při obraně tohoto ne zvláště strategického města hromadně vyřazováni z boje Rusy.

V minulém týdnu bývalý velitel sil NATO v Evropě generál Skirreff varoval, že pokud Západ nezvýší svou podporu Ukrajiny, bude se muset střetnout s Ruskem sám. Na to logicky včera navázal ve sněmovně náčelník generálního štábu české armády Řehka, když prohlásil na semináři, že válečný střet mezi Ruskem a NATO je možný. Je zřejmé, že generalita NATO,  včetně generality české považuje za jedině možný výsledek konfliktu vítězství Ukrajiny a porážku Ruska. Do jaké míry je to reálné a realistické, nevím.

Pokud jde o dodávku stíhacích bombardérů F-16 Ukrajině, tak tu již přislíbily jak USA, tak některé evropské země. A to včetně výcviku pilotů. 

Přináší to zcela zásadní rizika i pro Českou republiku. V rámci logistiky a technické připravenosti letišť, včetně jejich personálu bude nutné připravit pro tato letadla co nejvíc letišť s náhradními díly. V podmínkách válečného konfliktu je to nevyhnutelné.

Z toho ovšem plyne, že letouny budou muset být opravovány a připravovány na bojové mise v okolních zemích a z letišť v zahraničí se budou vypravovat na Ukrajinu a poté se opět vracet. Prostě Ukrajina zřejmě není schopna zajistit pro tyto stíhací bombardéry kvalitní vlastní letiště. A která letiště připadají v úvahu? Samozřejmě v Polsku, ale také na Slovensku, v Pobaltí, ale rovněž v České republice. Mluvme na rovinu, jak to je.

Podle smlouvy podepsané Černochovou a zatím neschválené parlamentem máme de facto vydat do rukou armády USA naše vojenská letiště a výcvikové prostory. A na našem území, tam, kde budou operovat Američané, dáváme armádě USA veškeré pravomoci. A to bez kontroly a bez možnosti jakým způsobem je bude armáda USA využívat. A co k nám bude přepravovat a v jakém počtu. Podle smlouvy činnost americké armády a jejich vojáků na našem území nepodléhá našim soudům a nebude se řídit naší legislativou.

Je nutné chápat, že v případě eskalace konfliktu na Ukrajině, a tou eskalací nepochybně bude nasazení stíhacích bombardérů F-16 na Ukrajině, může Rusko odvetou rozhodnout o nasazení taktických jaderných raket. A pokud budou zapojena i česká letiště, může to být i vůči nim. Tedy vůči letištím, pokud tam budou americké vojenské základny s muničními sklady a vojenská letiště pro lety stíhaček F-16.

Zřejmě nikdy od kubánské krize nebylo riziko střetu Západu s Ruskem tak velké jako nyní.

Nastal čas na protestní akce proti této smlouvě. Ve vládních a zpravodajských kruzích Česka se už předem vytváří hysterická atmosféra proti všem občanům, kteří jsou proti této vojenské smlouvě. Dochází k dehonestaci a otevřenému zastrašování občanů s tímto názorem.

Šéf BIS, Koudelka, mluví otevřeně v souvislosti s odpůrci smlouvy o ruské Páté koloně a jiných hloupostech. Nevím, proč by měl pokojný občan, který zde nechce vojska cizího státu natrvalo umístěna, být charakterizován jako ruský troll. To ať si pan generál nechá pro někoho jiného. A vůbec je divné, že šéf kontrarozvědky, nejvýznamnější zpravodajské služby v Česku, není schopen být někde diskrétně v závětří. Jeho osobu by ani lidé neměli znát a on by se měl držet zpátky a nesnažit se dělat ze sebe mediální celebritu a neustále znepokojovat české obyvatelstvo přinášením dalších a dalších děsivých zpráv, které se vesměs nenaplňují.

 

Jiří Paroubek

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Paroubek | úterý 30.5.2023 13:54 | karma článku: 19,55 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,46 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27 | Přečteno: 353x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,74 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Co si to dovoluješ, hádal se senior se strážníkem. Přímo před ním šel na červenou

14. května 2024  10:27

Vyhrocenou situaci řešil v minulém týdnu strážník městské policie v Praze 4. Upozornil seniora,...

Za ubodání otce a zranění matky dostal cizinec osm let, k činu se přiznal

14. května 2024  8:41,  aktualizováno  10:25

Za usmrcení otce a bodnořezné zranění matky v bytovém domě v Tovačově na Přerovsku potrestal dnes...

Ukrajinské zajatce je třeba rovnou zabíjet, vyzval šéf neonacistické Rusiče

14. května 2024  10:23

Ukrajinské válečné zajatce je potřeba bez milosti zabíjet, vyzval v neděli Alexej Milčakov, šéf...

Vojenská pomoc USA už přijíždí na Ukrajinu, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  10:23

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 840
  • Celková karma 27,24
  • Průměrná čtenost 1913x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik