Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průzkum agentury Median za září

Nejnovější průzkum agentury Median ukazuje na zvětšující se rozdíl ve volebních preferencích opozičních a vládních stran, tedy pokud by se volby do sněmovny konaly v posledním měsíců.

Zdá se, že je to prakticky nezadržitelný proces, kde tendence k posilování hnutí ANO  trvá, stejně tak jako tendence k oslabování volebních preferencí vládních stran v souhrnu.

Přitom volební preference vládních stran svědčí spíše o tom, že voliči preferující  v minulosti ve volbách tyto strany spíše než aby přebíhali k opozici, tak by při volbách zůstávali doma. Hlasovali by tedy nohama.

 

Výsledky průzkumu popularity politických lídrů

Jedná se o zatím poslední zjišťování ratingu politických lídrů řady zemí agenturou Global Leader Approval ve dnech 18. – 24. října. Nejlépe z politických lídrů světa jsou na tom indický premiér Módi se 78% popularity a mexický levicový prezident Obrador. Skvělá čísla popularity má také švýcarský prezident Berset (56%) a vcelku nepřekvapivě brazilský prezident Lula da Silva (52%). Před časem jsem komentoval průzkum provedený touto agenturou, podle kterého český premiér Fiala s 18% podpory veřejnosti uzavíral peloton politických lídrů zemí s pluralitní demokracií. Nyní má Fiala již jen 17% podpory, podle tohoto průzkumu a 77% je proti němu. Což není příliš překvapivé, neboť vláda, kterou řídí, má pouze 21% podpory. Mezi nejméně populární lídry zemí ve sledovanem souboru počínaje 25% podpory a níže jsou francouzský prezident Macron (25%), rakouský premiér Nehammer (21%), Fumio Kishida z Japonska také s 21% (jeho vláda se těší na Japonsko rekordně nízké podpoře 29% občanů), následují jihokorejský prezident Seok-youl s 20%, norský premiér Store s 18%. Fialova pozice, ale také pozice jeho vlády, je prostě dlouhodobě neudržitelná.

 

Volební preference politických stran dle Medianu v září

Hnutí ANO se dostává zřejmě do zatímního apogea svých preferencí se 34% podpory.

ODS zažívá trvalý pokles, takže nyní je na 13% volebních preferencí, nicméně je na druhém místě pelotonu. Pokud jde o preference, má ještě kam sestupovat, neboť pevné voličské jádro této strany dosahuje 7,5%.

Na třetím místě jsou mezi stranami podle Medianu Piráti s 11,5% preferencí. Ti nedělají nic a jsou zřejmě pro voliče vládního tábora právě proto nejpřijatelnější. Je to až překvapivý výsledek Pirátské strany s ohledem na to, že zejména její šéf jako ministr pro místní rozvoj, tedy kromě jiného ministr pro oblast bydlení, nedělá v této oblasti vůbec nic. Za dva roky nedokázal připravit žádný smysluplný návrh, který by umožňoval v době závažné nerovnováhy veřejných financí, hledat udržitelný model financování výstavby komunálních nájemních bytů. Nicméně těm voličům, kteří již nechtějí volit např. ODS či jinou z vládních stran a nechtějí volit ani strany opozice, je to jakýsi hlas ze zoufalství.

Na čtvrtém místě ve volebních preferencích je hnutí SPD s 9,5%, jehož volební podpora tak spíše stagnuje. Je zvláštní, že SPD v této situaci výrazně neposiluje. Možná je to tím, že se její politika v dosavadním pojetí poněkud vyčerpala.

Na pátém místě za SPD je s 6,5% volebních preferencí hnutí STAN. Je otázka, jak budou voliči STANu v příštích měsících, ale zejména ve volbách do sněmovny, reagovat např. na kauzu Dozimetr, která se v krátké době dostane k soudu. A zopakují se všechny kauzy a nechutnosti, které s ní souvisí, počínaje lumpárnami finančního charakteru na pražském magistrátu a konče zašifrovaným telefonem předsedy Rakušana, pořízeným prý proto, aby si s ním hrály  děti ministra vnitra Rakušana.

Do poslanecké sněmovny by se dostala ještě TOP 09 s 5,5% volebních preferencí. „Nominace“ této strany podle jejích preferencí do pozice strany, která by prošla do sněmovny,  je poněkud odvážná s ohledem na kontroverzní vystupování předsedkyně této strany nebo na právě u soudu probíhající kauzu bývalého poslance za tuto stranu Feriho. A např. nejrůznější výstřední doporučení bývalého předsedy této strany Kalouska (to poslední z nich na snížení počtu policistů a hasičů může pochopit opravdu jen politický Einstein naruby).

 

Možnosti politické levice

Pro věc „spojené levice“, na kterémžto projektu pracuje dnes KSČM, tři nekomunistické levicové strany a spolek Nespokojení, je dobré, že KSČM má volební preference těsně pod hranicí 5% hlasů nutných pro účast v příští poslanecké sněmovně. Myslím, že to ukazuje slušný potenciál levicového projektu uvedeného charakteru. SOCDEM v zásadě zůstává sedět na 4% preferencí. Je jen škoda, že její lídři odmítli účast v projektu „spojené levice“. Ukazuje se, že společně by mohly levicové strany vytvořit slušné gravitační pole pro voliče, od kterého by se mohli odrazit k společnému volebnímu výsledku 10 – 15% ve sněmovních volbách. Ale rádcové Šmardova vedení sociální demokracie, pod taktovkou podnikatele Barty si ovšem takovéto spojení nepřejí. Oni potřebují krotkou, protibabišovskou, proválečnou sociální demokracii, která bude otevřena spolupráci s pravicí. Opravdu velmi „perspektivní“ strategie v situaci totální nespokojenosti českých občanů s touto vládou. A v situaci, kdy sílí volání po míru na Ukrajině a v Gaze a kdy tato vláda bláznivě napomáhá eskalaci konfliktu na Ukrajině. Tato vláda v přímém přenosu hodlá zvýšit ceny elektrické energie od příštího roku, dosti realisticky odhadnuto zřejmě mezi 20 až 30%, podle druhu jejich smluv u energetických společností. A nárůsty cen dalších položek v základním spotřebním koši budou nejspíše následovat. Fantazie centrálních bankéřů, že se podaří snížit inflaci na konci příštího roku ke 2%, jsou naprostou chimérou. Vláda vede, pokud jde o české hospodářství,  nezadržitelně k poklesu sice ne velkému, ale přesto citelnému. Zatím se česká ekonomika nedostala na úroveň, kterou vykázala v předcovidovém roce 2019. Vláda nedělá nic pro to, aby oživila chřadnoucí ekonomiku státu. Sedmnáct měsíců trvá pokles spotřeby obyvatelstva. Tedy pokles v důležité složce HDP. A tento pokles bude po Novém roce v důsledku uplatnění tzv. ozdravného balíčku a růstu cen f dále pokračovat.

Vláda tedy projevuje kolosální neschopnost v řízení země, a protože „nehrozí“, že by se vzpamatovala, pokles její podpory bude pokračovat. A z průzkumu tak, jak jej zpracoval Median, vyplývá, že zde existuje určitý prostor pro vytvoření alternativy jak vůči vládě, tak vůči současné opozici, jejíž volební potenciál je, zejména u hnutí SPD, v zásadě vyčerpán.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 2.11.2023 17:34 | karma článku: 26,71 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,16 | Přečteno: 298x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,50 | Přečteno: 459x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,77
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik