Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průzkum agentury Median za září

Nejnovější průzkum agentury Median ukazuje na zvětšující se rozdíl ve volebních preferencích opozičních a vládních stran, tedy pokud by se volby do sněmovny konaly v posledním měsíců.

Zdá se, že je to prakticky nezadržitelný proces, kde tendence k posilování hnutí ANO  trvá, stejně tak jako tendence k oslabování volebních preferencí vládních stran v souhrnu.

Přitom volební preference vládních stran svědčí spíše o tom, že voliči preferující  v minulosti ve volbách tyto strany spíše než aby přebíhali k opozici, tak by při volbách zůstávali doma. Hlasovali by tedy nohama.

 

Výsledky průzkumu popularity politických lídrů

Jedná se o zatím poslední zjišťování ratingu politických lídrů řady zemí agenturou Global Leader Approval ve dnech 18. – 24. října. Nejlépe z politických lídrů světa jsou na tom indický premiér Módi se 78% popularity a mexický levicový prezident Obrador. Skvělá čísla popularity má také švýcarský prezident Berset (56%) a vcelku nepřekvapivě brazilský prezident Lula da Silva (52%). Před časem jsem komentoval průzkum provedený touto agenturou, podle kterého český premiér Fiala s 18% podpory veřejnosti uzavíral peloton politických lídrů zemí s pluralitní demokracií. Nyní má Fiala již jen 17% podpory, podle tohoto průzkumu a 77% je proti němu. Což není příliš překvapivé, neboť vláda, kterou řídí, má pouze 21% podpory. Mezi nejméně populární lídry zemí ve sledovanem souboru počínaje 25% podpory a níže jsou francouzský prezident Macron (25%), rakouský premiér Nehammer (21%), Fumio Kishida z Japonska také s 21% (jeho vláda se těší na Japonsko rekordně nízké podpoře 29% občanů), následují jihokorejský prezident Seok-youl s 20%, norský premiér Store s 18%. Fialova pozice, ale také pozice jeho vlády, je prostě dlouhodobě neudržitelná.

 

Volební preference politických stran dle Medianu v září

Hnutí ANO se dostává zřejmě do zatímního apogea svých preferencí se 34% podpory.

ODS zažívá trvalý pokles, takže nyní je na 13% volebních preferencí, nicméně je na druhém místě pelotonu. Pokud jde o preference, má ještě kam sestupovat, neboť pevné voličské jádro této strany dosahuje 7,5%.

Na třetím místě jsou mezi stranami podle Medianu Piráti s 11,5% preferencí. Ti nedělají nic a jsou zřejmě pro voliče vládního tábora právě proto nejpřijatelnější. Je to až překvapivý výsledek Pirátské strany s ohledem na to, že zejména její šéf jako ministr pro místní rozvoj, tedy kromě jiného ministr pro oblast bydlení, nedělá v této oblasti vůbec nic. Za dva roky nedokázal připravit žádný smysluplný návrh, který by umožňoval v době závažné nerovnováhy veřejných financí, hledat udržitelný model financování výstavby komunálních nájemních bytů. Nicméně těm voličům, kteří již nechtějí volit např. ODS či jinou z vládních stran a nechtějí volit ani strany opozice, je to jakýsi hlas ze zoufalství.

Na čtvrtém místě ve volebních preferencích je hnutí SPD s 9,5%, jehož volební podpora tak spíše stagnuje. Je zvláštní, že SPD v této situaci výrazně neposiluje. Možná je to tím, že se její politika v dosavadním pojetí poněkud vyčerpala.

Na pátém místě za SPD je s 6,5% volebních preferencí hnutí STAN. Je otázka, jak budou voliči STANu v příštích měsících, ale zejména ve volbách do sněmovny, reagovat např. na kauzu Dozimetr, která se v krátké době dostane k soudu. A zopakují se všechny kauzy a nechutnosti, které s ní souvisí, počínaje lumpárnami finančního charakteru na pražském magistrátu a konče zašifrovaným telefonem předsedy Rakušana, pořízeným prý proto, aby si s ním hrály  děti ministra vnitra Rakušana.

Do poslanecké sněmovny by se dostala ještě TOP 09 s 5,5% volebních preferencí. „Nominace“ této strany podle jejích preferencí do pozice strany, která by prošla do sněmovny,  je poněkud odvážná s ohledem na kontroverzní vystupování předsedkyně této strany nebo na právě u soudu probíhající kauzu bývalého poslance za tuto stranu Feriho. A např. nejrůznější výstřední doporučení bývalého předsedy této strany Kalouska (to poslední z nich na snížení počtu policistů a hasičů může pochopit opravdu jen politický Einstein naruby).

 

Možnosti politické levice

Pro věc „spojené levice“, na kterémžto projektu pracuje dnes KSČM, tři nekomunistické levicové strany a spolek Nespokojení, je dobré, že KSČM má volební preference těsně pod hranicí 5% hlasů nutných pro účast v příští poslanecké sněmovně. Myslím, že to ukazuje slušný potenciál levicového projektu uvedeného charakteru. SOCDEM v zásadě zůstává sedět na 4% preferencí. Je jen škoda, že její lídři odmítli účast v projektu „spojené levice“. Ukazuje se, že společně by mohly levicové strany vytvořit slušné gravitační pole pro voliče, od kterého by se mohli odrazit k společnému volebnímu výsledku 10 – 15% ve sněmovních volbách. Ale rádcové Šmardova vedení sociální demokracie, pod taktovkou podnikatele Barty si ovšem takovéto spojení nepřejí. Oni potřebují krotkou, protibabišovskou, proválečnou sociální demokracii, která bude otevřena spolupráci s pravicí. Opravdu velmi „perspektivní“ strategie v situaci totální nespokojenosti českých občanů s touto vládou. A v situaci, kdy sílí volání po míru na Ukrajině a v Gaze a kdy tato vláda bláznivě napomáhá eskalaci konfliktu na Ukrajině. Tato vláda v přímém přenosu hodlá zvýšit ceny elektrické energie od příštího roku, dosti realisticky odhadnuto zřejmě mezi 20 až 30%, podle druhu jejich smluv u energetických společností. A nárůsty cen dalších položek v základním spotřebním koši budou nejspíše následovat. Fantazie centrálních bankéřů, že se podaří snížit inflaci na konci příštího roku ke 2%, jsou naprostou chimérou. Vláda vede, pokud jde o české hospodářství,  nezadržitelně k poklesu sice ne velkému, ale přesto citelnému. Zatím se česká ekonomika nedostala na úroveň, kterou vykázala v předcovidovém roce 2019. Vláda nedělá nic pro to, aby oživila chřadnoucí ekonomiku státu. Sedmnáct měsíců trvá pokles spotřeby obyvatelstva. Tedy pokles v důležité složce HDP. A tento pokles bude po Novém roce v důsledku uplatnění tzv. ozdravného balíčku a růstu cen f dále pokračovat.

Vláda tedy projevuje kolosální neschopnost v řízení země, a protože „nehrozí“, že by se vzpamatovala, pokles její podpory bude pokračovat. A z průzkumu tak, jak jej zpracoval Median, vyplývá, že zde existuje určitý prostor pro vytvoření alternativy jak vůči vládě, tak vůči současné opozici, jejíž volební potenciál je, zejména u hnutí SPD, v zásadě vyčerpán.

 

Jiří Paroubek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 2.11.2023 17:34 | karma článku: 26,71 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu francouzského prezidenta v Číně.

10.5.2024 v 13:50 | Karma: 22,47 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,27 | Přečteno: 353x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,74 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Za smrt chlapečka pod koly závodního trucku navrhla žalobkyně podmíněné tresty

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  14:16

Podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti žádá žalobkyně v případu tříletého chlapce z Mělnicka,...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, protestům navzdory

14. května 2024  14:06

Aktualizujeme Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

Policie stíhá diskutéry za nenávistné komentáře k případu ukrajinského násilníka

14. května 2024

Policisté obvinili několik lidí za nenávistné komentáře, které se objevily na sociálních sítích v...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 840
  • Celková karma 27,24
  • Průměrná čtenost 1913x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik