Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fialův hysterický cirkus

Premiér Petr Fiala a členové jeho vlády znovu a znovu prokazují, že často rozhodují pod náporem vlastních vzedmutých emocí a nikoli na základě rozumových úvah.

Vládu máme proto, aby hájila zájmy naší země, tedy především zde žijících lidí. Stává se téměř pravidlem, že Fialův tým dělá pravý opak. Bohužel za to platíme a budeme platit náklady my všichni. Do kategorie těchto emočních výronů v poslední době patří vystoupení premiéra na proizraelské demonstraci, spolu s ministrem Síkelou a hysterický výkřik ministryně Černochové, že republika má opustit OSN. Anebo Fialuv výkřik, že politická reprezentace Česka bude hlasem Izraele v EU.  Výsledek se dostavil okamžitě. Saúdové zrušili návštěvu ministra Síkely, která měla řešit dodávky ropy... Abych byl správně pochopen. Nelidské zločiny, kterých se dopustil Hamás, musí být potrestány. Izrael má plné právo si zajistit bezpečnost. Konečně představitelé Hamásu dávají jasně najevo, že jejich základním cílem je zničit stát Izrael.  V této situaci rozumím tomu, že náš premiér vyjadřuje Izraeli solidaritu a politickou podporu. Bylo dobře, že nyní Izrael osobně navštívil. Nicméně premiér a ministři musí znát hranice svého vystupování. Musí být diplomaté a ne aktivisté z ulice. Co si může v tomto případě dovolit běžný občan, nemůže si dovolit ministr, natož premiér právě proto, že nese odpovědnost za celou zemi. Hysterický aktivismus členů vlády z nás udělal jedny z nejzarytějších nepřátel Ruské federace a nyní i ropně – plynových arabských magnátů. Přitom zrovna Saúdové Hamás moc nemusí, ale emoce vzedmuté solidarity muslimů a Arabů nemohou ignorovat. I absolutní monarchie zohledňují převažující nálady svých poddaných.

Fialova vláda nehraje promyšlenou diplomatickou šachovou partii, ale rozpoutala další hysterický cirkus. Nezvládnuté emoce často působí velké škody. V životě jednotlivců stojí emoce za většinou vražd a těžkých ublížení na zdraví.  V partnerských vztazích jde v lepším případě o rozbité nádobí, v horším o tahanice o majetek a děti. Ve válečných konfliktech jsou nezvládnuté emoce důvodem páchaných zvěrstev. Účet za hysterické reakce Fialovců už platíme. Nekupujeme laciný ruský plyn a ropu, ale vše mnohem dráž od různých překupníků, kteří si na Česku mastí kapsy. Teď si cenu zvýšíme tím, že přestřelujeme vůči arabským zemím, které kontrolují významnou část těžby plynu a ropy. Vysoké ceny energií se okamžitě promítnou do cen všeho, co nakupujeme. Jinými slovy, zase zchudneme a na dlouho. Chudá země se sociálně slabými obyvateli nikoho nezajímá. Na mezinárodním poli se jí dostává buď více či méně skrývané pohrdání a výsměch nebo v lepším případě občasný soucit.  

Je evidentní, že Petr Fiala a jeho tým patří do skupiny nepraktických, nešikovných, „morálních“ poučovatelů teoretiků – i fanatických kazatelů. A nejsou skupinou manažerů - hospodářů, diplomatů nebo obchodníků. Tedy lidí praktických, kterým jde o lepší hmatatelný výsledek pro vlastní národ a ne jen o prchavý dojem, který krátkodobě vzedme emoce. A možná jim zajistí pochvalu od nejmenované spřátelené mocnosti (ta ovšem na rozdíl od nás má vcelku dostatek vlastních energetických zdrojů).

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | neděle 5.11.2023 16:21 | karma článku: 38,34 | přečteno: 1211x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,13 | Přečteno: 289x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,49 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,77
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik