Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je členství Ukrajiny v EU v českém národním zájmu?

Dobří politici se od těch špatných odlišují tím, že vidí trochu dál, nežli za první roh. Jsou to ti, kteří dobře chápou, že abeceda má více písmen nežli jen písmeno A. A že po písmenu A následují písmena B, C, D atd.

Tuto schopnost, bohužel, celá politická elita Evropské unie, snad s výjimkou maďarského premiéra Orbána, nemá.

U americké politické elity je to ještě jinak. Ta pracuje zejména ve prospěch vojensko-průmyslového komplexu. Takže když se někde válčí, vznikají zakázky na dodávky zbraní. A společnosti, které patří do tohoto komplexu, prosperují a krásně vydělávají. A HDP země tak roste. Co na tom, že takové výkony hospodářství, které souvisí s výrobou zbraní a munice, nemají žádný valný smysl… a vlastně zkreslují skutečnou výkonnost amerického hospodářství.

Ale zpět k evropské politické elitě. Té muselo být jasné na začátku konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou, že Rusko je zemí, která má ohromný surovinový potenciál a vlastně je hospodářsky autarkní. Má také dostatečnou zemědělskou produkci, která nejen, že uživí vlastní obyvatelstvo (na rozdíl od někdejšího Sovětského svazu), ale je schopno každoročně nějakých 50 – 60 milionů tun pšenice vyvézt do světa. A vývoz zemědělské produkce, vývoz surovin typu ropy, plynu a průmyslových kovů generuje ve světě politický vliv. A tak i když se Rusko dostalo dvanácti koly sankcí ze strany Západu do určitých problémů, nebylo sraženo na kolena, jak si také stratégové Západu představovali.

S úsměvem jsem se díval loni v březnu např. na redaktory veřejnoprávní televize, kteří se vybraných „expertů“ po pár týdnech ruské invaze na Ukrajinu vyptávali, kdy že se tedy to Rusko konečně zhroutí.

Dnes už nikdo tyto otázky neklade. Zajímavé…

V mediích ubývá blábolů o slavném vítězství Ukrajiny a dokonce i česká mainstreamová média připouštějí, že ukrajinská protiofenziva skončila fiaskem. A že Rusové prakticky na celé 1300 km dlouhé frontě převzali bojovou iniciativu.

Dalo se to předpokládat? Podle mého názoru ano. Lidský potenciál Ukrajiny je prostě menší nežli ten ruský (jiná je početnost obyvatelstva). A i když i Putinovi zmizely pluky mladých mužů, kteří by mohli bojovat za vlast na Ukrajině, zejména v blízkém zahraničí, zdá se, že tento jev je mnohem horší pro Zelenského administrativu. Konec konců ani Česká republika nemá legislativu postavenou tak, aby mohla mladé muže z Ukrajiny poslat od nás štandopéde do náruče ukrajinské armády. A tedy i do bojových operací na Ukrajině. Komu z mladých mužů by se chtělo umírat ve zbytečné válce? Evropští i američtí lídři měli předpokládat, že i se silou celého Západu a s dodávkami jeho moderních zbraní nebude Ukrajina schopna porazit Rusko. Ostatně, položme si otázku, co by se stalo, kdyby takový scénář, že by ukrajinské voje směřovaly, podobně jako kdysi Napoleon (nechci napsat zrovna Hitler) po vítězném tažení, na hlavní město Ruska? Použili by Rusové v takovém případě jaderné zbraně, kterých mají poněkud nadnormativní zásobu? Vůbec o tom nepochybuji.

Nyní zvolna přichází situace, kdy je potřeba uvažovat, co bude po válce. Přitom Rusko s ukončením konfliktu zjevně nepospíchá, neboť v klidu čeká na výsledky dalších voleb v západních zemích, především pak ve Spojených státech. Volby na Slovensku a v Nizozemí ukázaly, že Evropané již mají války na Ukrajině plné zuby. A presumptivní americký prezident Trump mluví jasnou řečí. Ukončí konflikt s Ruskem velmi rychle. Trump je byznysmen a byznys ho zajímá v první řadě. A když probíhá válka, byznys není...

Summit Evropské unie, který proběhne v tomto týdnu v Bruselu, se bude zabývat tak trochu chimérami. Především vstupem Ukrajiny do Evropské unie. Realistická otázka zní, zda si to Evropa vůbec může dovolit. Zničení Ukrajiny dosáhlo tak obrovských rozměrů. A potřeba rekonstrukce této země ve všech oblastech si vyžádá nezměrné částky peněz. Ale i kdyby tohoto zničení ohromných hodnot v důsledku téměř dva roky trvající války nebylo, byly by náklady na ukrajinské členství v EU obří. Případné přistoupení Ukrajiny by podle odborného materiálu německého Ekonomického institutu (IW) stálo země Evropského společenství v případě plného členství v rámci příští sedmileté finanční perspektivy nějakých 130 – 190 mld. eur (tj. mezně až 4,6 bilionů Kč). Tedy až šestinu (17%) z balíku peněz zatím připraveného pro evropskou sedmadvacítku. Nutně z toho vyplývá, že částky, které by mohly přicházet České republice z evropských fondů, by prostě byly podstatně nižší nebo žádné...Byli bychom nejspíše čistými plátci. Zmínění němečtí ekonomové z institutu IW spočetli, že zemědělské dotace Ukrajině by dosáhly výše 70 – 90 mld. eur ve zmíněném sedmiletém období (léta 2021 – 2027) a tzv. kohezní politika EU, jež má snižovat rozdíly mezi úrovní  evropských regionů a likvidovat zaostalost znevýhodněných oblastí by si vyžádala 60 – 90 mld. eur.

Druhým bodem, kterým se summit bude zabývat, je dlouhodobá pomoc Ukrajině v hodnotě 50 mld. eur. Je zřejmé, že tyto peníze si EU bude muset vypůjčit od bank. Už to samo o sobě je špatná informace ve vztahu k potřebě ozdravit evropské finance. A tyto peníze jsou veřejnými stvrzenkami posilujícími inflační tlaky v zemích Evropské unie. Oproti tomu vojenská pomoc EU Ukrajině ve výši 500 mil. eur představuje v této souvislosti jen drobné.

Je zřejmé, že EU si zchladí za svou neschopnost žáhu na Rusku přijetím dalšího balíčku unijních sankcí. Přitom je stále zřejmější, že unijní sankce vůči Rusku přináší zejména středo- a východoevropským zemím EU vysokou inflaci a pokles životní úrovně obyvatel. Je otázka, jestli se totéž dá říct o Rusku, kde, jak se zdá, je inflace plně pod kontrolou jejich národní banky a nepřevyšuje 3%.

Chápu, že zejména Německo potřebuje vyvážet své produkty na nový trh. Ale to může, pokud jde o Ukrajinu, stejně. Podle mého názoru se Evropská unie přijímáním rozhodnutí o dalších a dalších výdajích a to nejen na Ukrajinu, dostává na samu mez své finanční kapacity.

Až za mez svých finančních možností se už dávno dostala fantaskními rozhodnutími Fialovy vlády Česká republika. Nákupy zbraňových systémů v řádech desítek miliard korun. Avizované nákupy 24 stíhaček F-35, které si vyžádají stamiliardy, další desítky miliard si vyžádá servis těchto stíhaček. A k tomu ještě fantazírování vládní politické elity už za hranicí příčetnosti o výstavbě čtyř bloků jaderných elektráren za 2 biliony korun v průběhu příštích dvaceti let. A média, která by měla být jistým korektorem těchto podivných nápadů nejen, že mlčí, ale často tyto neodpovědné finanční představy ještě podporují.

Až na výjimky se nepřipouští žádná kritická debata na toto téma. Prostě Česko se dostává do slepé uličky, protože jeho vláda se z politické abecedy se dostala od písmene A, maximálně k písmenu B.

A nyní Čechy čeká další příval hrůz, pokud se nepodaří rozumným způsobem najít východisko pro na cimprcampr rozbitou Ukrajinu. Tím východiskem ale nemůže být členství Ukrajiny v EU.

A podívejme se ještě na jeden faktor, který je, pokud jde o přistoupení Ukrajiny velmi důležitý. A tím jsou převažující názory veřejného mínění v zemích EU. Podle think-tanku ECFR si pouze 37% dotázaných v šesti vzorových zemích EU přeje členství Ukrajiny v EU. Ano, vysoký podíl dotázaných pro plné členství Ukrajiny v EU je v Polsku (47%) a v Dánsku (50%). Ale např. ve Francii si přeje členství Ukrajiny v EU jen 29%, v Německu 37% a v sousedním Rakousku 28% lidí. Už vidím lídry zemí, kde má členství Ukrajiny mezi obyvateli nízkou podporu, jak budou vehementně toto členství prosazovat i přes nesouhlas většiny vlastního obyvatelstva.

Prostě, rozumní politici řeší věci realisticky. Když po prvních týdnech bojů probíhaly loni v březnu vcelku úspěšně mírové rozhovory mezi Ukrajinci a Rusy pod záštitou Turecka, hodili do nich vidle především Britové (tehdejší premiér Johnson) a také Američané. Prostě nedokázali realisticky vyhodnotit sílu Ruska. A také sílu zemí, které si přejí zásadní změny světového pořádku. Ať už je to Čína, Indie, Brazílie, Jižní Afrika, Saúdská Arábie, Emiráty, Turecko a řada dalších.

Nepochybuji o tom, že na summitu EU budou premiér Fiala a ministr Lipavský podporovat zcela nerealisticky rychlý vstup Ukrajiny do EU. Ale oba dva pánové by si měli uvědomit, co to znamená a co by to ještě znamenalo pro ČR, jejíž občané zaznamenali za tento a za minulý rok razantní pokles životní úrovně. A výhled na zlepšení ekonomiky Česka a finanční situace občanů v příštím roce příznivý není. Česká vláda by naopak měla patřit k mírové straně v rámci EU, tak jako Maďaři, Slováci a brzy možná i Nizozemci.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | čtvrtek 14.12.2023 10:02 | karma článku: 33,14 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,15 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,50 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,77
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik