Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V progresivistech je kus totalitáře

„Uvnitř každého progresivity je totalitář, který se touží dostat ven“, tato slova am. spisovatele D. Horowitze se mi vybaví při pohledu na slovenské progresivity demonstrující proti rušení „politické sekce“ tamní prokuratury.

Vláda premiéra Fica navrhuje vrátit strukturu prokuratury do standardního organizačního schématu, který je běžný ve většině demokratických zemí. Autoritativní systémy mají státní žalobce přísně centralizované tak, aby jeden generální prokurátor (za jakobinského teroru ve Francii to byl všemocný veřejný žalobce Fouquier-Tinville) rozhodoval o všem. Státy, které chtějí mít občany svobodnější, budují státní zastupitelství decentralizovaně, kdy každý jediný příslušník této mocenské struktury má samostatnost, podobně jako soudci. Je sice součástí výkonné moci, ale není její loutkou, která plní rozkazy nadřízených.

V některých zemích, třeba na Slovensku (ale podobné pokusy byly i u nás), se před časem zrodil revoluční experiment. Běžní státní zástupci, kteří řeší politicky nezajímavou trestnou činnost, jakou jsou třeba vraždy, loupežná přepadení, výroba a prodej drog zůstávají samostatní a dost nezávislí. Případy dostávají podle  okresu, kde k trestnému činu došlo, tedy vlastně náhodně.

Vedle nich se však na Slovensku vytvořil speciální prokurátorský útvar. Je centrálně řízen šéfem a ten si z teritoria celé země vybírá případy, které se mu zalíbí. Nebo přímo přikáže policistům, kdo a co se má vyšetřovat, sledovat, odposlouchávat… Jde o horší variantu generální prokuratury, protože ta centrálně řídí vyšetřování veškeré trestné činnosti. Tedy je zavalena tím, co nikoho z mocných nezajímá. Zajímá vládnoucí elitu lump, který přepadá důchodce nebo nepříjemný politický sok, případně sponzor oponenta? Co myslíte?

Na Slovensku si „demokratickou“ speciální prokuraturu vyzkoušeli. Světe div se, vybírala si - ba vlastně vytvářela případy přímo či nepřímo spojené s tehdejší Ficovou opozicí. Sám Robert Fico jen o jeden hlas unikl vazebnímu stíhání, zatímco současný ministr obrany Kaliňák měl to velké štěstí osobně si vyzkoušet kvalitu slovenského vězeňství. Vládní politici z progresivistického spektra se takové pozornosti prokurátorských specialistů netěšili. Určitě proto, že oni jsou a vždy byli křišťálově čistí. Prostě vzor všech ctností. O tom samozřejmě nepochybuji.

Robert Fico a jeho kolegové sami na sobě poznali, jak se dá de facto totalitní nástroj – speciální útvar prokuratury, krásně použít nebo spíš zneužít k likvidaci politických soupeřů. Komu jde o svobodnou společnost, kde dochází ke zneužívání mocenských složek co nejméně, tak musí snaze slovenského premiéra fandit. Mohl si do čela speciálu dosadit svoji loutku a všehoschopní „vlčáci“ by hladově vyrazili lovit do řad současné opozice...

Chápal bych, kdyby progresivisté demonstrovali za obnovení individuální nezávislosti a odpovědnosti jednotlivých prokurátorů na celém Slovensku, ale hájit nástroj policejního státu? Současnými protesty se progresivisté jen odkopali. Zajímavé je, že se odkopala i ambasáda USA, které se likvidace prokurátorského speciálu také nelíbí. To už snad i hloupému dojde, přes jaké struktury americký deep state prosazuje své zájmy u svých spojenců?

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 15.12.2023 11:15 | karma článku: 28,28 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,15 | Přečteno: 294x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,50 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,77
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik