Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slon v porcelánu v zahraniční politice…

…aneb „nepouštět na saka“. Pro mladší generaci čtenářů jen připomenu, co výrok „nepouštět na saka“ znamená.

Někdejší mocná figura čs. komunistické strany v 70. a 80. letech, Vasil Biľak, byl vyučený krejčí. V dílně, kde se šily obleky, ve které Biľak pracoval, si jeho mistr všiml, že pokud ho nasadí na ušití saka, dopadne to špatně. A tak napsal na rub Biľakova výučního listu slavnou větu, která v českém překladu zní: „Nepouštět na saka“.

Před pár dny předsedkyně sněmovny, Pekarová Adamová, což je dáma, která má za sebou už dávno věk adolescenta, ale její stylisté se jí snaží nastylizovat do výzoru mladistvého diblíka, vyrazila na státní návštěvu Arménie a Ázerbajdžánu. To by mně příliš nevadilo. Stejně tak, jako by mně nevadilo, kdyby některé šaty na své zahraniční cestě použila už předtím na jiné akci, jak jsme se dozvěděli. Je vidět, že alespoň v tomto investigativci v českých médiích pracují dobře, když už tedy nemají odvahu se věnovat skutečně vážným problémům, které vyplývají z činnosti představitelů současné vládní koalice.

Paní předsedkyně sněmovny vyjela do Arménie a do Ázerbájdžánu a chovala se jako slon v porcelánu.

Ještě nedávno zuřil mezi oběma zeměmi válečný konflikt o Náhorní Karabach, což byla za sovětských časů autonomní součást Ázerbájdžánské sovětské socialistické republiky. Toto území bylo obýváno z 95% etnickými Armény. V této oblasti se také nachází mnoho památek arménské kultury, tedy památek nejstaršího křesťanského národa na světě. Arménské království přijalo totiž křesťanství jako státní náboženství nejdříve ze všech států světa, již počátkem 4. století. A arménský národ prožíval zejména v posledních 1000 letech často velmi těžké doby. Především, když se Arménie stala součástí muslimské Osmanské říše.

Velká část Arménů žila v diaspoře po celém území Osmanské říše, především v Anatolii a území uceleně obývaná Armény se v rámci této říše spíše zmenšovala. V průběhu I. světové války došlo k vyhnání Arménů z mnoha sídlišť, ve kterých po generace žili v rámci Osmanské říše, do pouštních oblastí  říše. Odhaduje se, že takto zahynulo nejméně 1,5 milionu Arménů. Samozřejmě, že Turecko, ale ani Ázerbájdžán, kde Ázerové mluví vlastně podobným nebo dokonce totožným jazykem jako Turci, fakta uváděná o genocidě Arménů v syrské poušti neuznávají. Takže, pokud někdo z evropských politiků navštíví obě země, musí našlapovat velice opatrně, obezřetně, aby neudělal diplomatické faux pas.

Je otázka, jestli paní předsedkyně sněmovny vůbec zná rozdíl mezi křesťanskými Armény a muslimskými Ázery. Myslím si, že při svých cestách do zahraničí by si měla zjistit alespoň základní reálie o zemích, které navštěvuje.

A tak, když v Arménii mluvila o tom, že v Ázerbájdžánu následně podpoří arménský lid, jistě to neuniklo pozornosti ázerbájdžánských médií a politických špiček. Po příletu do Baku pani předsedkyně obrátila a řekla, že její slova byla překroucena nedokonalým překladem. To je samozřejmě možné, ale řekl bych, že je  spíše nepravděpodobné, aby měla tak stupidního tlumočníka. Ostatně, každý hostující politik, pokud přijíždí na státní návštěvu nějaké země, má svého vlastního tlumočníka. A protistrana zase svého. Takže je to nejspíš dětská výmluva a má jen zastřít příšerný trapas, který Pekarová Adamová při této návštěvě obou zemí způsobila. Prostě „nepouštět na saka“...

Takže paní předsedkyně by měla příště zvážit, zda ještě v budoucnu bude pokračovat ve svých velmi neobratných exkurzech do zahraniční politiky, kterými škodí českému národnímu zájmu. Připomeňme, že z Ázerbájdžánu, náhradou za ruské zdroje energetických surovin, kterých se současná vláda dobrovolně vzdala, odebírá naše republika náhradou podstatnou část chybějících energetických surovin.

Nedávno paní předsedkyně sněmovny, po oznámení výsledku prezidentských voleb na Tchaj-wanu, spustila jásot nad vítězstvím kandidáta Demokratické pokrokové strany, aniž si povšimla, že naopak v parlamentních volbách se nejsilnější stranou stal na Tchaj-wanu dosud opoziční  Kuomintang, který je ve velmi korektních vztazích s čínskou vládou. A teprve až někteří kvalifikovaní publicisté paní předsedkyni vysvětlili, že Demokratická pokroková strana, tedy strana nově zvoleného prezidenta, nemá většinu v tchaj-wanském parlamentu. Takže velký důvod k jásotu není. A možná bude konec s výlety tam.

 Paní předsedkyně by zkrátka po těchto faux pas v zahraniční politice měla vyměnit své zahraničně-politické poradce. Samozřejmě by bylo nejlépe, kdyby se především ona strana věnovala nějaké jiné činnosti, na kterou intelektuálně a svými znalostmi stačí. Pozice předsedkyně sněmovny je opravdu nad její síly.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 9.2.2024 14:16 | karma článku: 35,11 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,14 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,50 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,77
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik