Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

Ukázali dlouhou frontu ruských občanů před ruským velvyslanectvím v Bubenči a tu a tam se čekajících cvičně vyptávali, koho bude ten dotyčný volič volit. No, volby jsou přeci tajné, tak už to samo o sobě byl zajímavý počin ČT.

Od začátku toto zpravodajství veřejnoprávního média směřovalo viditelně k jedinému cíli. A sice, že volby v Rusku jsou vlastně zfalšované, tudíž ruský prezident V. Putin nemá do budoucna legitimitu. Předpokládám, že tento politický a ideový rámec bude následovat, po českém ministerstvu zahraničí, které již vyjádřilo takový názor, také dalších zhruba 40 vlád zemí Západu nebo zemí, které jsou se Západem spojeny.

V České televizi je v debatách možné vidět různé zjevy, které mluví podobně a jen s opačným znaménkem, jako mluvili v 50. letech publicisté komunistického režimu. Tehdy mluvili např. o vrazích z Wall Streetu a strašili jimi už tak dost zhlouplé československé občany. A nynější komentátoři a politici mluví o ruském prezidentovi běžně jako o válečném zločinci.  A stejný výraz používají také pro ruského ministra zahraničí.

Při pohledu na poslankyni hnutí STAN v ČT 24 v pátek podvečer, která takovým způsobem mluvila, se jen tiše ptám. Uvědomují si lidé tohoto typu, že za pár měsíců nebo možná za pár let, bude potřeba s těmito „válečnými zločinci“ hovořit o mírovém uspořádání poměrů ve východní Evropě. A že to bude potřeba udělat bez emocí? Jak se zdá, Putinovo Rusko není možné,  i se zapojením celého válečného potenciálu Západu (zatím s výjimkou vojáků) do války na Ukrajině, porazit v de facto opotřebovávací válce, která probíhá.

Centrum Levada, ruská nezávislá nevládní organizace pro výzkum veřejného mínění přináší trvale objektivní informace o názorové hladině v Rusku. Levada Center pravidelně provádí své vlastní, ale i zadané průzkumy a marketingový výzkum. V roce 2016 byla označena podle ruského zákona o zahraničních agentech z roku 2012, coby zahraniční agent. A toto Centrum Levada přináší tedy vcelku objektivní informace, např. o tom, jak se ruští občané dívají na prezidenta Putina. Jak se dívají na osobu předsedy vlády Mišustina. Anebo na činnost ruské vlády.

Uvědomuji si plně, že Rusko je autoritativním státem s prezidentským systémem. To znamená, že prezident rozhoduje de facto o všem podstatném. A vláda plní úlohu byrokratické převodové páky. Podle Centra Levada se pohybovala podpora činnosti prezidenta V. Putina od 80% ruských občanů v září 2023 (proti bylo 17%) po 86% podporujících občanů v únoru tohoto roku (proti bylo 11%). Tato čísla v podstatě korespondují s výsledkem prezidentské volby v Rusku, když o tomto víkendu získal Vladimir Putin podporu cca 88% ruských občanů. Jen tak mimochodem, ruský premiér, technokrat Mišustin, je podle Levada Center také mužem s vysokou podporou veřejnosti. Tato podpora se pohybuje od 70% v září minulého roku (proti se vyslovilo 21% občanů) po 72% v únoru tohoto roku (proti se vyslovilo 18%).

Měření Levada Center jsou přitom prováděny měsíčně, a když se na ně dívám čistě nezaujatě, vysoké výkyvy v hodnocení dvou nejvyšších činitelů ruské exekutivy tam nejsou.

Pokud jde o činnost vlády, ta je podle Levada Center rovněž dosti vysoko, a to mezi 67% v září 2023 (proti 28%) až po 73% v únoru tohoto roku (proti 21% ruských občanů).

Prostě, ať se nám to líbí či ne, ruská exekutiva má silnou podporu ruské veřejnosti. A z tohoto hlediska výsledek prezidentských voleb v Rusku není nijak zvlášť překvapivý.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 18.3.2024 15:04 | karma článku: 35,67 | přečteno: 1481x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 11,78 | Přečteno: 275x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,29 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 554x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,74
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik