Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

Nebylo mi potěšením v posledních letech se s G. Schröderem setkat. Ale od našeho prvního setkání v dubnu 2005, kdy jsem byl čerstvě jmenovaným předsedou české vlády a on stále ještě spolkovým kancléřem Německa, mezi námi vzniklo politické přátelství. Musím říci, že jsem přišel do funkce českého premiéra v době, kdy v Evropské unii působili tři političtí velikáni: Chirac, Blair a právě Schröder.

Chirac se Schröderem měli k sobě politicky velice blízko. Osobně i politicky. I když každý v Evropě představoval jinou politickou rodinu. Ale v té době nebylo velkých rozdílů ve vnitřní politice Francie a třeba právě Německa. Prezident Chirac vždy vyzdvihoval potřebu sociální politiky. To, co říkal i mně  osobně o principech vnitřní politiky Francie, mi jej zařazovalo spíše do levé části politického spektra.

V dubnu 2005 G. Schröder přijel do Prahy formálně proto, aby uctil památku obětí nacistického teroru v Terezíně. Položil květiny také u pamětní desky na domě, kde v Terezíně žil až do své smrti v tomto ghettu, bývalý předseda německé sociální demokracie v Československu Ludwig Czech. Měli jsme tehdy možnost  s Gerhardem spolu obšírněji  hovořit. Já jsem aktivizoval veškeré své znalosti němčiny (pravda, podpořen konzumací několika koňaků v pražském Obecním domě). Schröder mě chtěl osobně blíže poznat. Zejména chtěl znát mé názory na evropskou politiku. Zda jsem určitým posunem oproti amerikanofilskému předsedovi vlády Špidlovi, který podpořil, na rozdíl od Francie a Německa, druhou americkou invazi do Iráku. Jak známo, Chirac se Schröderem měli, pokud jde o irácké dobrodružství USA a jeho koalice ochotných, ve všem pravdu. Intervencí v Iráku se podařilo tuto zemi rozvrátit tak, že v ní zahynuly statisíce lidí a klid v této zemi není do dnes. Tedy léta po pádu nechutné diktatury S. Husajna.

Německá SPD tehdy ve volebních preferencích ztrácela na CDU/CSU až 20% podpory. Nicméně skvělou volební kampaní a příkladným osobním nasazením Schröder dokázal za pár měsíců téměř nemožné. Náskok CDU/CSU v preferencích před SPD se z původního obřího rozdílu snížil ve volbách na pouhé tři mandáty. Nicméně ty tři mandáty rozhodly o tom, že příští německou vládu velké koalice CDU/CSU a SPD vedl nikoliv Schröder, ale Angela Merkelová. A Schröder odešel do politického ústraní. Několikrát se mi podařilo jej i tak „vytáhnout“ do Prahy.

Zmíním jedno z těch setkání, což byla jeho účast na slavnostním shromáždění ČSSD na Slovanském ostrově k 130. výročí vzniku této strany (bylo to v dubnu 2008). Měl na Žofíně, spolu s Robertem Ficem skvělý projev. Myslím, že i můj projev se podařil. Mimochodem, svého tehdejšího projevu si cením ze všech svých veřejných vystoupení nejvíce. Akci provázel krásný kulturní program. Také ocenění zasloužilých členů strany. V průběhu setkání jsem Schrödera mohl seznámit mj. s Arnoštem Lustigem, kterého jsem mu představil jako tehdy největšího, v Česku žijícího, českého spisovatele, který byl přítomen jako host na této naší akci.

Osobně považuji tuto společenskou akci za vrchol sociálně demokratického hnutí v Čechách.

Při jiné jeho cestě do Prahy jsme po hezké diskusi, kterou jsme spolu vedli v jedné z pražských kaváren, navštívili také Židovský hřbitov a pak i Stavovské divadlo. Všechny poválečné německé kancléře vždycky zajímala kultura. Ani G. Schröder nebyl výjimkou. Musím říci, že se mu Stavovské divadlo velice líbilo. Byla škoda, že už jsme společně nemohli večer jít na představení, protože Gerhard už musel být zpět v Berlíně.

Prostě všechna setkání, která jsem s G. Schröderem měl, byla pro mě lidsky příjemná  a poučná, ať už byla v Praze anebo v Berlíně. Gerhard je velká osobnost socialistického hnutí a i když je ve svých letech poněkud trapně pronásledován německými i mezinárodními médii za údajně proruské postoje, stále oceňuji to, co udělal pro Německo za sedm let jako jeho spolkový kancléř a za osm let jako předseda vlády Dolního Saska. Gerhard Schröder je také velkým přítelem českého národa.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 9.4.2024 10:06 | karma článku: 17,54 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,22 | Přečteno: 319x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,51 | Přečteno: 468x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 465x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,43
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik