Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nikoliv, mělo by to být jedno ze základních práv člověka, jak rozhodnout o svém konci....

1 0
možnosti

Že lidi ukončují život drastickou sebevraždou, nikomu nevadí, eutanázie vadí? To je úchylný.

1 0
možnosti

Pan Bárta přesně ukázal hlavní důvod, proč lidé chtějí aktivní eutanázii (a neznají tu pasivní, při které mohou zemřít docela rychle, aniž by nutili lékaře usmrcovat): nechce si prý nechat utírat zadek, takže tu vůbec nejde o nemožnost bránit fyzickému utrpení, jde o lidskou psychiku, kdy se člověk 21. století není ochoten smířit s tím, že ne každý při umírání vypadá tak, jak by chtěl. Stát by měl zajistit větší kontrolu nad podmínkami, za nichž lidé spějí ke svému konci, zajistit ty nejlepší ošetřovatel. síly, kvalitní psychology, umožnit umírajícím plnění jejich posled. přání (např. si udělat svůj posled. mejdan, což si dokázala prosadit např. moje maminka, i když se to personálu nelíbilo, resp. šlo o její posled. "babinec", zasmát se ještě naposled spolu s kamarádkami). Člověk, který svůj zánik přijme, si může zachovat svoji důstojnost, i když ho někdo musí omývat - ale mělo by se zajistit, aby ten zadek omýval muž muži a žena ženě, pokud to pacientovi není jedno. Jedna pacientka se mi svěřila, že mladý muž ji omýval přes její protesty, protože ještě byla schopna se mýt sama - chybí na ústavech nezávislá kontrola, co se v nich odehrává. Některé ústavy tiší bolesti málo, jiné až předčasně moc, je tu absence věnování se duši člověka.

1 1
možnosti

Zdá se, že Seznam zprávy jdou po sociál. demokracii, někomu asi vadí, že by se mohla znovu dostat do sněmovny. Ale se zák. o eutanázii bych nechvátala, podílela jsem se nedávno na posled. verzi českého zákona o ní (poslanec. návrh), přeložila jsem nizozemský, americký aj. tento zákon, a vím zcela přesně, že nejde vyloučit riziko zneužití zákona. Já bych začala od zkvalitnění zák. o zdravot. službách, v němž by se měla zlepšit práva pacientů (např. aby při sporu mezi lékařem a pacientem nemohl tento lékař přivolávat svého svědka - druhého zdravotníka, když jde jen o ne/poskytnutí souhlasu k léčbě apod). V zák. o zdrav. službách by se měla lépe upravit tzv. pasivní eutanázie, lepší formulace pro právo člověka nechtít prodloužit život a s vyloučením, že by lékař mohl upřít prodloužení života bez nezávislého soudního přezkumu (dnes si lékař v podstatě může s nemocným dělat cokoliv, bez nezávisl. kontroly). Za aktivní eutanázií můžete jet do Švýcarska (ale nevezmou vás všechny organizace, spíš jen Dignitas, zatímco Exit cizince nechce), jinde neberou cizince, v Belgii byste musel chvilku žít, aby vás doktor směl na eutanázii vzít. Člověk si dnes přeje dřív umřít spíš z psychic. důvodů, tělesně trpět nemusí, pokud se ovšem péče kontroluje, Francie uzákonila právo pacienta dožít v umělém spánku, pokud by jeho bolest nebyla tišitelná jinak. Dnes vás v LDNkách tak nadopují, že už nic nevnímáte, dožijete v "rauši".

1 0
možnosti
Foto

J70o66s20e72f 81B57á30r65t67a

24. 6. 2021 17:01

No třeba pan Herec Brodský by se nemusel zastřelit. A jak to vidím já, nechtěl bych se dožít nemohoucnosti a nechat si utírat zadek. O řešení by se mělo jednat.

4 0
možnosti

Ne, je to rozumná myšlenka. Jen s tím mají problém křesťani.

0 1
možnosti
  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,26
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik