Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Elektřina nejsou rohlíky ani šroubky, co se vyrobí musí se prodat, resp. vyrobí se jen to co se prodá, vše v reálném čase. Protože evropská energetika je, chvála bohu, propojená, vykrývají potřebu zdroje, kterým se to vyplatí nejvíc, postupně od nejlevnějších po nejdražší. Jak se ty ceny asi zjistí, no na burze, zrušení Lipské burzy se nic neřeší, vniklo by spontánně jiné obchodní centrum. Navíc nemáme přebytek elektřiny celý rok, ale také elektřinu dovážíme, co asi dodavatelé udělají, když jim budeme chtít diktovat kolik, za kolik a kdy jim laskavě dodáme elektřinu, zachovají se k nám úplně stejně, takže ve chvíli kdy budeme mít nedostatek, mohou se na nás vyprdnout, nebo dodat za nesmyslné ceny, jak vysvětlíte tmu, nebo drahotu lidem a firmám. Opak je řešení, maximálně podpořit trh a tvrdě trestat protitžní kroky, kartely, zneužití postavení a nadměrné zisky.

Strop na ruskou ropu platí zatím jen na ruské tankery, s tím ropovodem jste mimo mísu. Ale to vám nemůže zazlívat, vy jste mimo kompletně, takže u vás v podstatě splněná norma.

2 0
možnosti

Mýlíte se pane Kučero, jak v elektřině, tak v plynu. Ono to ale opravdu nejde vysvětlit v rámci prostoru pro diskusní příspěvek. U elektřiny je to ještě složitější než u plynu. Co je u obou podstatné, že je velice podstatný rozdíl mezi cenou, kterou dodavatelé obou komodit prodávající konečným zákazníkům v dlouhodobém kontraktu a cenou, kterou platí v těch spotech na burze. U elektřiny je potřeba znát všechny prvky, které mají dopad na cenu včetně možností přenosové soustavy - i to hraje roli. Včetně všech dalších prvků jako třeba emisenky. U plynu se zamyslete nad tím posledním stropem, byť je jen pro zkapalněný ruský plyn. Ten strop je 60 dolarů za barel, za víc se nesmí nakupovat,, přičemž uralská ropa se na burze prodává za tuším 58 či 59 dolarů za barel. Původně měl být 65-70 dolarů za barel. Jediní nesouhlasili Poláci a tvrdě prosadili ono číslo 60. Země OPECu prodávají v rozmezí 80-85 dolarrů za barel. Cíl těch sankcí je jiný, než se všichni domníváte.

Nejlevnější ropu dnes mají Japonci, odebírající cca 30-35 % od Rusů - díky dlohodobým kontraktům. Jen jako dodatek - investičně vstupují do Sachalinu. Co se týká OPECu očekávalo se snížení cen, je skutečně překvapením, že k tomu snížení nedošlo. Proč? Protože se očekává snížení světové poptávky. I ten strop a cíl těchto sankcí dokazuje naprostou a kolosální hloupost tvůrců a přiznání té opravdu kolosální hlouposti. Jak i EU tak u G7. Ty sankce by mohly fungovat od počátku jen tehdy, pokud by se k nim svět mimo kolektivní západ, dokonce by stačily jen Čína a Indie. Reakce indického ministra pro ropu a plyn? „Mojí morální povinností je postarat se o našeho spotřebitele.“ „Řekl bych, že Indie se nebojí, že cenový strop ropy ze Západu bude brzdit dodávky nebo bránit toku ruské ropy.“ A Japonsko z toho západu - viz v textu výše.

0 0
možnosti

To je ale bomba !! Recese v Česku, jak jsem ji dávno předpovídal, píše vševěd Paroubek...Ale ono je to jen par desetin procenta. Každý, kdo má trochu zdravého rozumu musí vidět, že po té době rozhazování a nesmyslného zvyšování platů bez ohledu na "nerůst" produktivity práce, musí inflace a recese přijít. Spíš se divím, že je recese zatím tak nízká.

5 3
možnosti

Nesmyslné zvyšování platů?

Kde? Možná u politiků.

5 4
možnosti

Jak je prozřetelný pan Paroubek :

I Rozhlas 5.9.2022 -

K přerušení dodávek ropy a ropných produktů do zahraničí by Rusko mohlo přikročit coby k „odvetnému opatření", odpověděl v pondělí podle agentury TASS Peskov na otázku novinářů, kdy by mohla Moskva dodávky utnout.

Rusko tak odpovídá na to, že země G7 chtějí u ruské ropy zastropovat ceny. Na takovém postupu se shodli ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny G7 v pátek.

Opatření má vejít v platnost 5. prosince pro surovou ropu a 5. února příštího roku pro zpracované ropné produkty a zahrnovalo by mimo jiné blokování přepravy ropy a jejích produktů, pokud bude nakoupena za vyšší než stanovenou cenu.

Kam se hrabe Sibyla ;-D Rv

4 3
možnosti
Foto

Česko spěje k dopravnímu kolapsu a bankrotu mílovými kroky, hezke Vánoce, za článek karma!

1 10
možnosti

Šířite poplašné zprávy....

5 1
možnosti

Pan Paroubek zamlčel jednu důležitou věc, že ostatní členové OPEC odmítly snížení těžby ropy, čili Rusko v tomto nemá podporu, a tím pádem se mu jeho konstrukce jaksi hroutí. :-)

5 0
možnosti

TAk kdybyste zase nevěděl kdo je Paroubek... tak to je ten bloger co tu diskutujete:-P

1 2
možnosti

Tak jistě, o tom jste již před válkou mluvil s panem okresním hejtmanem.:-P

5 1
možnosti

Jyrko nestraš!!! Copak jste konkrétně vy a vaše vláda udělali, aby ČR nebyla závislá na jednom dodavateli energii? Pochlubíte se nám?

9 2
možnosti
Foto

Recese je především dílem kolektivistických myšlenek, které prosazují socialisté. Volnotržní kapitalismus by se s ruskou agresí vypořádal rychleji a bez recese.

3 0
možnosti

Volnotržní kapitalismus?

Zbraně by se prodávaly oběma stranám! :-):-):-)

2 0
možnosti
Foto

Na Ukrajině žijí lidé před domy u ohníčku a vodu získávají rozpouštěním sněhu.

7 1
možnosti

Všichni lidé na Ukrajině, nebo jen Flaškovo účelové lhaní?

0 8
možnosti

Sakra, já myslel, že když nechceme ruský plyn, tak ropu taky nebereme;-€.

S tím by měl politruk něco dělat. Tak jako dočasný "šéf" EU si to měl dávno prosadit!

2 7
možnosti
  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,26
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik