Na večeři s Robespierrem, Napoleonem - i s Bleskem

Při svém týdenním pobytu v Paříži jsem měl opět několik nevšedních zážitků v jednom dni. Navštívil jsem Pompidouovo centrum a jeho kolekce moderního a soudobého umění.

Zašel jsem také po dlouhých letech do Pantheonu, abych si připomněl, jakou úctu prokazují Francouzi svým národním hrdinům a osobám, které se zasloužily o stát. A večer jsem byl pozván svými novými pařížskými přáteli, se kterými jsem se poznal před pár týdny u moře v jihofrancouzském Lacroix Valmer, do staré  restaurace Le Procope. Tahle restaurace byla založena již  v roce 1686. Chodil do ní Voltaire, Condorcet a další encyklopedisté, navštěvovala ji Marie Antoinetta i nešťastný král Ludvík XVI..Začátkem velké  revoluce do ní rádi chodívali Robespierre se Saint Justem a později restaurace hostila také císaře Napoleona. 

Většinu hostů v této restauraci v tomto letním období tvoří  bohatí angličtí turisté, kteří nevědí nic anebo jenom málo o encyklopedistech a už vůbec si ani nevzdechnou na vůdce revoluce anebo na tragickou postavu Marie Antoinetty a jejího královského manžela. Personál restaurace byl proto potěšen, když jsem se o tyto věci živě zajímal. A tak jsem viděl zasklené vlastnoruční věnování restauraci za prokázané služby od Marie Antoinetty, Ludvíka XVI. i od Maximiliena Robespierrea.  V restauraci také s pietou přechovávají Napoleonův klobouk. Přiznám se, že jsem si ho představoval větší, jako ve filmech. Velký ale není.

Pokud jde o úroveň obsluhy a kvalitu jídla této restaurace, musím říci, že to bylo zcela nesrovnatelné s jinými pařížskými restauracemi. Bylo to samozřejmě také v jiné cenové kategorii. A tak jsem rád, že jsem nemusel platit účet, který jsem s rozpaky, ale i s radostí přenechal svým novým přátelům. V Praze jim to oplatím.  V restauraci měli vynikající výběr ústřic, měl jsem jako předkrm kraba na avokádové pěně a specialitu restaurace, úžasného kohouta na víně. A to vše jsme zapíjeli dobrým alsaským bílým vínem.

Do restaurace ke mně dorazila v průběhu večeře  zpráva vč. naskenovaného článku z včerejšího Blesku. Ten v poslední době věnuje velkou pozornost mé rodině. Snad si ještě omylem v Blesku   myslí, že jsem premiérem či alespoň předsedou sociální demokracie. Ale v té první funkci jsem skončil téměř před jedenácti lety, v té druhé před sedmi lety. Zkrátka jsem soukromá osoba. A bývalá manželka Zuzana, která v úterý oslavila šedesáté narozeniny, je už deset let soukromá osoba. Psát o ní proto bláboly se spekulacemi o jejím zdravotním stavu anebo o tom, jakou měla před sedmi lety dopravní nehodu, je vcelku nechutné. Přítelkyně mé stále ještě manželky Petry redaktorka Blesku Vera Renovica se v zápase o mé kreditní karty opravdu snaží. Jak napsala moje právní zástupkyně šéfredaktorovi Blesku, Renovica dala Blesk v rozvodové kauze Paroubkových plně do služeb  Petry Paroubkové. Takové přátelství je až nechutně dojemné. A tak pro zajímavost jenom doplňuji, v sobotu před mým odjezdem do Francie jsme se Zuzanou a synem Jiřím a jeho partnerkou se dcerou společně oslavili šedesátiny Zuzany. A není tedy pravda ani to, že by byla Zuzana opuštěna svým nejbližším okolím. Ani synem, ani mnou. Jenom konstatuji, že Vera Renovica jaksi pružně změnila přístup k Zuzaně, pokud jde o osobní věci. Dnes zdůrazňuje její údajně špatný zdravotní stav, před pěti měsíci po dramatickém odchodu mé manželky a její přítelkyně Petry z domu, zdůrazňovala něco jiného. Že prý Zuzana je tím činitelem, který způsobil odchod Petry. Tato lež je samozřejmě dnes již  zcela neudržitelná a i fotografie Blesku z úterka v tom Renovicu usvědčují. A tak si vymýšlí jiný příběh.

Další nesmysl, který Renovica napsala je, že Zuzana již sedm let neřídí auto. Není tomu tak. Auto řídí a v těchto dnech zahajuje v nemocnici  novou cvičební terapii, která by jí měla pomoci s jejími vleklými problémy, které má s dvakrát operovanými  zády.

Autor: Jiří Paroubek | pátek 28.7.2017 11:44 | karma článku: 12,56 | přečteno: 486x
  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,01
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik