Ekonomické dopady pandemie

3. 04. 2020 13:48:45
Nemá smysl se příliš stresovat čísly odhadů, o kolik padne hospodářství té které země světa. Je ale třeba vnímat, že k ekonomickému poklesu dojde...

Spojené státy zažijí zcela jistě největší meziroční pokles své ekonomiky v jednom roce od ll. světové války. Doufejme ale, že už v průběhu letních měsíců se podaří americkou ekonomiku nastartovat a v závěrečných měsících roku se vrátí zvolna do rozsahu, který měla před pandemií.

Dnešní odhad známé americké investiční banky Morgan Stanley, hovoří o předpokládaném meziročním poklesu HDP Spojených států 5,5%. Existuje ale tolik neznámých, které budou působit na hospodářství USA a jiných zemí, že jsou to spíše odhady hodné haruspiků. V každém případě v USA je již v tuto chvíli šest milionů nezaměstnaných. Tento údaj finanční trhy zatím příliš nezaznamenaly, protože se dostaly do euforie v důsledku náhlého vzrůstu cen ropy. Cena texaské ropy v jednom dni (včera) vzrostla téměř o 25% (!). Došlo k tomu proto, že Saúdská Arábie, jeden z největších exportérů ropy, se rozhodla uspořádat jednání zemí OPEC spolu s dalšími exportéry ropy mimo OPEC, na prvním místě s Ruskem, dále s Kanadou a Mexikem, při němž by bylo dohodnuto snížení těžby ropy. Tuto pozitivní informaci, na které čekaly finanční trhy jako květinka toužící po kapičce rosy, korunoval ještě svým vyjádřením na twitteru prezident D. Trump. Ten sdělil, že je vlastně dohodnuto snížení těžby o 15 milionů barelů. Rusové, kteří chtějí dostat americký ropný průmysl, produkující ropu z břidlic, na kolena, to však zatím nepotvrdili. Naopak, Rusko sdělilo, že upravuje příjmy svého státního rozpočtu na cenu 20 dolarů za jeden barel ropy. Dnešní cena ropy se však pohybuje lehce pod 26 dolary za barel. Trumpovo vyjádření samozřejmě evokuje další otázky. Za jakou dobu má být zmíněné snížení těžby? A bylo vůbec mezi USA, Saúdskou Arábií a Ruskem něco konkrétního dohodnuto? D. Trump také neuvedl, zda těžbu ropy sníží také Spojené státy. Pokud ne, tak s tím určitě nebudou dva další největší producenti ropy – tedy Rusko a Saúdská Arábie – souhlasit. Všem jde hlavně o byznys. Takže, až se věci vyjasní, jak to Trump vlastně myslel, tak může být všechno jinak. Dojde i na tu nepříjemnou informaci o šesti milionech nezaměstnaných. Prostě, finanční trhy mohou od pondělka znovu padat a cena ropy s nimi. Doufejme jen, že to tak nebude.

Na pořad dne se tedy dostává závažná otázka, kdy a jak oživit ekonomiku jednotlivých zemí. Před touto otázkou stojí i Česká republika a její vláda. Už jsem dříve napsal, že nejsnazší cestou k oživení české ekonomiky dlouhodobějšího charakteru, jsou velké investiční akce. Abych byl přesný, velké investiční akce, které dají práci lidem a současně budou mít velký multiplikační efekt také do budoucna. Mám na mysli v první řadě urychlení výstavby dálniční sítě tak, aby ten základní dálniční skelet republiky byl dokončen nejlépe do dvou až tří let. To si vyžádá částku někde mezi 200 – 300 mld. korun. Rozhýbá to jak stavebnictví, tak do určité míry i průmyslovou výrobu. Na druhém místě je to výstavba komunálních bytových domů. Myslím, že by v příštích letech bylo možné stavět každoročně 10 – 15 tisíc komunálních bytů na základě státem přijatého zákona a financovaných např. tak, jako ve Velké Británii, tedy přes neziskové bytové společnosti s využitím bankovních úvěrů. Tedy s minimálním zapojením státního rozpočtu a v gesci obcí. Pokud jde o výstavbu dálniční sítě, tak ta má přirozený dopad na hospodářství v tom, že dálnice a její blízké okolí je vlastně přirozeným gravitačním polem dalších investic. Jinak řečeno, okolí dálnic přitahuje velké, menší i malé investory, ale dává také práci živnostenskému stavu.

Pokud jde o komunální bytovou výstavbu, její rozvoj může napomoci rozvoji středně velkých regionálních stavebních firem, ale také třeba dřevozpracujícího, sklářského průmyslu, průmyslu stavebních hmot, ale také třeba dopravy atd.. Vláda by také mohla dojednat s bankami a obecně s finančním sektorem, aby podpořil větší měrou nežli dosud všechny podnikatelské aktivity směřující k propojení vědy a výzkumu s výrobou. Za nouzového stavu se ukazuje, že Češi jsou schopni improvizovat i s velmi vyspělými technologiemi.

Je dobře, že vláda prodlužuje nouzový stav a že se premiér smiřuje s tím, že bude zatím „jen“ do 30. 4., což umožní vládě obstarávat potřebné dodávky zdravotnického materiálu a potřeb bez byrokratických průtahů a výběrových řízení. Jinak ovšem předpokládám, že Ústřednímu krizovému štábu i vládě je nyní jasné, že tento stav, vlastně karantény celé společnosti, nelze dlouhodoběji udržet. Nejde jen o ohromné ekonomické dopady, ale je to do značné míry zbytečné. Jde o to se soustředit na rizikové skupiny občanů a jejich ochranu. To jsou v prvé řadě senioři nad 65 anebo dokonce nad 70 let s rozsáhlejšího zdravotními problémy a komplikacemi (jsou ale také senioři v plné kondici a s vysokou imunitou).Jsou samozřejmě také lidé se závažnými zdravotními problémy v nižším věku, kteří musí být chráněni. Senioři mohou být chráněni v domovech důchodců. Ti senioři žijící mimo domovy důchodců a mladší lidé, kteří mají vážnější zdravotní problémy a problémy s imunitou, by měli po dobu pandemie omezit vycházení že svého bytu jen na nejnutnější míru. A přicházet do obchodů především ve vymezených časech. Chce to samozřejmě omezit i mezigenerační setkávání v rámci rodin. Na nějakou dobu musí být i nadále omezeny i větší a velké společenské akce.

Ale hospodářství by se mělo někdy po Velikonocích rozběhnout tak, aby se již v květnu dostávalo do normálních, běžných parametrů. Pravdu mají ti, kteří říkají, že je potřeba určitá "promořenost" české společnosti koronavirem. Zdá se, že české zdravotnictví zatím zvládá celý problém velmi dobře. Těm, kdo jsou s koronavirem v horším nebo špatném zdravotním stavu, je poskytována velmi dobrá nemocniční péče. Pokud jde o ostatní nemocné, ti jsou stejně potichu v domácím léčení tak, jako v jiných zemích Evropy a jejich léčba zdárně pokračuje.

Tak tedy závěrem. Nemyslím, že je možné současný stav karantény celé společnosti z mnoha důvodů udržovat dlouhodoběji. Pokud nevzroste prudce v příštích dnech počet nakažených, vláda by měla přistoupit k liberalizaci pravidel. Umožnit normální fungování obchodů, živností, velkých výrobních kapacit. A vedle toho soustředit plnou péči státu, zj. zdravotní na koronavirem ohrožené rizikové skupiny obyvatelstva tak, jak jsem to popsal v tomto článku.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 3.4.2020 13:48 | karma článku: 14.57 | přečteno: 532x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 31.72 | Přečteno: 494 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.52 | Přečteno: 289 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.66 | Přečteno: 2898 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...