Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbal, hokej, finále Roland Garros…

Fotbal Fotbalové a společenské celebrity řeší, jaké jsou šance české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy v kopané, které začíná právě dnes.

Kdokoliv viděl alespoň část utkání mezi Českem a Itálií, které se uskutečnilo před týdnem, v němž naši podlehli Italům rozdílem třídy 0:4, musel pochopit, že to na ME žádná sláva nebude.

 Nicméně jsem si vzpomněl na to, jak jsem jako desetiletý chlapec zašel se svým otcem na poslední zápas čs. reprezentantů před odjezdem na MS v Chille s týmem pražské Slavie (tehdy Dynamo Praha), který právě postoupil z II. do I. ligy. Samozřejmě si na průběh toho zápasu nevzpomínám. Jen si vzpomínám, že Slavia slavně vyhrála 2:1. A že si početní fandové dělali legrácky z našich reprezentantů. Na Lálu volali "Honzo, pořiď si laso na Genta". 

Předmětem největší bžundy byl ovšem během zápasu Andrej Kvašňák. Myslím, že se Andrej právě vrátil k fotbalu po nějaké kratší rekonvalescenci a asi to opravdu nebylo ono. Zkrátka národní mužstvo bylo zahrnuto velkým výsměchem lidu fotbalového. A odjíždělo tak do Chille jako naprostý outsider. V prvním utkání na šampionátu narazilo na hvězdné Španělsko, tým mj. s di Stefanem, Puskasem a Gentem. A jak to dopadlo? Andrej byl v Chile spolu s Masopustem velkým režisérem hry. Jan Lála jednou na začátku zápasu zadupal na Genta, stačil mu rychlostně, fotbalově a úplně tuhle hvězdu světového fotbalu vymazal. Naši vyhráli 1:0. 

A pokračovali až do finále s Brazílií, což byl zápas, který se jim právě nepovedl. V něm jinak nejlepší brankář MS, skvělý Šrojf, pustil, podle mého názoru, dva zbytečné góly. Pilíř obrany, J. Lála seděl na lavičce kvůli zranění. A naši prohráli s hvězdnou Brazílií 1:3.

Prostě hodnotit ve fotbale věci předem, je velmi ošidné. Ale když jsem viděl okna v české obraně v přípravném zápase s Albánií, musel jsem si říci, že to nejsou „okénka“, ale velké „auslágy“. Prostě česká obrana hraje bez organizátora hry, kterým by býval mohl být O. Kúdela. Na něm si Skotové dali ovšem záležet, aby zajistili jeho vyřazení že hry ještě před ME. Upřímně, také Slavie, když hrála v pohárech bez Kúdely na místě středního obránce, dopadla v této sezóně vždy bledě. Byly z toho dvě porážky s Dortmundem a Arsenalem,  se skórem dvakrát 0:4. Také brankář nebude nejspíš tou oporou národního týmu, jakou býval v minulosti a dlouhá léta např. Petr Čech či kdysi dávno fenomenální Ivo Viktor. Vaclík byl v zápase s Albánií skvělý na brankové čáře, ale je vidět jeho absolutní nerozehranost při hře nohama. Za celou sezónu odehrál v Seville jen pět soutěžních zápasů. Jeho hra nohama byla katastrofální. Možná, že by ještě v tuhle chvíli stálo za to, aby trenér Šilhavý znovu promluvil s brankářem Slavie O. Kolářem. Kolář od brutálního zákroku skotského hráče vůči své osobě ve vítězném utkání Slavie v Glasgow, i když nastupoval v následujících týdnech s velkým sebezapřením, neudělal jedinou chybu. A některé zápasy Slavii vysloveně vychytal. Třeba pohárový zápas v Plzni či předtím na Spartě. To byla jeho osobní vítězství. A hra nohou? Ani Pavlenka a bohužel ani Vaclík prostě nedosahují Kolářovy úrovně…

Myslím, že pokud Vaclík v utkáních na ME „vybouchne“, zhatí se mu tím i připravované angažmá v Realu Madrid a to by byla velká škoda. Je to jinak skvělý brankář s obdivuhodnou kariérou, ale bohužel v Seville  nehrál vice  než hrál.

Ještě si dovolím jednu malou doušku k tomu fotbalovému světu. Před týdnem byl zvolen novým předsedou fotbalového svazu P. Fousek. Fousek je zkušený a seriózní fotbalový funkcionář, prostě nejlepší možné řešení pro fotbalový svaz a fotbalové hnutí v Česku obecně. Ale je přeci jen jedna věc, u které bych se rád zastavil. Necítím nějaké  zvláštní osobní sympatie k šéfovi fotbalové Slavie J. Tvrdíkovi. Ale lidé by se měli dívat především na výsledky. Zejména v situaci, v jaké fotbalové hnutí v Česku dnes je. Slavia je i díky Tvrdíkovi lídrem českého fotbalu a střízlivě vzato patří mezi dvacítku nejlepších evropských klubů. A do českého fotbalu  již přivedla velké peníze a tyhle peníze dává za velkorysé nákupy hráčům také jiným českým klubům, které z toho žijí. A ještě často mají možnost využívat kmenové hráče Slavie jako zapůjčené hráče na své soupisce. Komu tohle vadí, nechápu. A nechápu tedy, proč J. Tvrdík nebyl zvolen do výkonného výboru fotbalového svazu. Je to tak trošku urážka Slavie a její vynikající práce v posledních čtyřech či pěti letech. Myslím, že by se lidé na určité úrovni měli zbavit svých zlozvyků, kterým je v Česku především závist.

Hokej

V minulém týdnu doznívalo hodnocení naší účasti na  MS v hokeji.  Řekněme si otevřeně, že to dobré nebylo. Hokejisté jeli na MS namlsáni předchozími výhrami na tzv. Českých hrách, kde vcelku snadno přehráli celou evropskou hokejovou špičku. Na MS jeli zejména hráči, kteří nemají velké zkušenosti s mezinárodním hokejem, už jako téměř budou mistři světa. Anebo střízlivěji, alespoň jako mistři svého řemesla. Až na jednotlivce český tým prostě zklamal. Možná Hronek, možná Kubalík, Sklenička, Vrána a to tak bylo asi všechno.

Ani brankáři nepředstavovali brankářskou třídu, kterou jsme měli v bráně v minulosti. Hniličku, Vokouna, Čechmánka a nemluvě o Haškovi a v dávných časech o Králíkovi, Dzurilovi nebo Holečkovi  se nám  může jen snít.

Prostě ve všech řadách jsme byli slabší než většina našich soupeřů. Jen Slováci se v utkání s námi tak nějak složili, což se jejich mužstvu, většinou psychicky neodolnému, občas stává. Ale hrát vyrovnané duely s Dány, Bělorusy a podlehnout rozdílem třídy se Švýcary, to je katastrofa. Ale je to vizitka současného českého hokeje. Také trenér Pešán si nemohl myslet, když jede na světový turnaj vlastně bez trenérských zkušeností z MS, že takový turnaj zvládne. Kdyby byl býval např. dva roky asistentem předchozího trenéra Říhy, tak by jistě jeho přínos pro mužstvo byl mnohem větší. Možná, že by to příště chtělo – a tím vůbec nechci Pešána zatracovat do budoucna- angažovat zpátky Vladimíra Růžičku. Má cit pro hru, pro mužstvo, rozumí mentalitě hráčů a má za sebou impozantní hráčské a trenérské výsledky. 

Pokud ale hokejový svaz „něco“ neudělá, co se týče výchovy mladých hráčů, ale také vedení týmu na MS, můžeme příště hrát o sestup ze skupiny s týmy, jako jsou Italové či Britové. Zatím na ně stačíme, ale za rok za dva to může být jinak.

Roland Garros

Je dobře, že se alespoň na stránkách některých deníků objevuje oslava vynikajícího postupu tenistky Barbory Krejčíkové do finále turnaje Roland Garros v Paříži.

Krejčíková hrála oslňujícím způsobem, byť přijela do Paříže z předchozího turnaje ve Štrasburku velmi unavená. Vítězství na turnaji,  které získala ve Štrasburku, jí psychicky pomohlo. A to ještě dnes Krejčíková se svou spoluhráčkou Kateřinou Siniakovou po poledni nastoupí do semifinále čtyřhry. Bylo by krásné, kdyby se i tam dostala Krejčíková do finále. Je to úžasný úspěch. Málo platné, Roland Garros je jedním ze čtyř grandslamových turnajů světa. A Krejčíková se snaží navázat na velké české tenisty, kteří na pařížské antuce byli v minulosti úspěšní: J. Kodeše, M. Navrátilovou a J. Novotnou. Je to opravdu krásný sen.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 11.6.2021 14:37 | karma článku: 14,11 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,38 | Přečteno: 441x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 552x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,69 | Přečteno: 414x | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma: 29,92 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma: 28,34 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma: 35,66 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma: 27,77 | Přečteno: 745x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Naše kletba, současný premiér taky do vězení?

V českých médiích jsem minulý týden narazil na zajímavá fakta. Od začátku 20. století, tedy významného přelomu v dějinách našich i evropských, bylo vězněno 10 čs. či českých premiérů.

29.2.2024 v 10:02 | Karma: 27,61 | Přečteno: 809x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Podle slovenského premiéra jde do tuhého…

I mě včera premiér Robert Fico překvapil jasným a tvrdým vyjádřením ke konfliktu na východě Ukrajiny. Nebudu se zabývat všemi aspekty jeho vyjádření. Důležité podle mě jsou některá jeho tvrzení, se kterými se plně ztotožňuji.

26.2.2024 v 14:56 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

69% pro rychlé ukončení války na Ukrajině

Podle průzkumu agentury Stem si 69% českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

23.2.2024 v 19:11 | Karma: 31,91 | Přečteno: 979x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Trapná nervozita vlády – traktory v Praze…

Včera ráno jsem jel, tak jako většina Pražanů, do práce městskou hromadnou dopravou (MHD). Bylo to pohodlné a lidí v metru bylo více nežli obvykle.

20.2.2024 v 9:41 | Karma: 31,46 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Analýza volebních preferencí agentury Kantar CZ za leden 2024

Spíše by bylo přesnější, kdybychom napsali za listopad minulého a leden roku tohoto. Ve stranických preferencích dochází podle agentury Kantar CZ jen k menším posunům, a to souhrnně ve prospěch stran dnešní vládní koalice.

13.2.2024 v 12:30 | Karma: 24,47 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Revolta či revoluce farmářů?

Zemědělství je strategická část ekonomiky a spolu s energetikou tvoří základ každé společnosti pro přežití. Bez dostatečné výroby potravin je každý stát snadno vydíratelný. Kdo bude riskovat hladomor?

12.2.2024 v 14:52 | Karma: 27,90 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Slon v porcelánu v zahraniční politice…

...aneb „nepouštět na saka“. Pro mladší generaci čtenářů jen připomenu, co výrok „nepouštět na saka“ znamená.

9.2.2024 v 14:16 | Karma: 35,10 | Přečteno: 959x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Průzkum Medianu – volební model, volební jádra a potenciál stran (prosinec 2023)

Před pár dny jsem se zabýval porovnáním volebního modelu agentury Median s volebními modely, či volebními preferencemi dvou dalších agentur pro výzkum veřejného mínění.

8.2.2024 v 17:45 | Karma: 18,28 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zoufalá vládní politika nicnedělání…

Mám tím na mysli nicnedělání v oblasti ekonomiky. Vláda na přelomu roku udělala vše pro to, aby několika triky dokázala udržet schodek státního rozpočtu pod plánovanou výší.

1.2.2024 v 10:59 | Karma: 33,82 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Eskalace konfliktu v Západní Asii (na Středním východě) na spadnutí?

Ve světě existuje dnes několik válečných ohnisek, která by rozumní političtí vůdci měli spíše utlumovat. Před pár dny došlo k dronovému útoku na americkou základnu, která je umístěna v Jordánsku, prakticky na hranicích Sýrie.

31.1.2024 v 11:41 | Karma: 23,23 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Lekce z reálné politiky od D. Trumpa juniora (jr.)…

...aneb co čekat od Donalda Trumpa, pokud bude zvolen prezidentem Spojených států. Zdá se, že evropské politické elity, včetně těch českých, by měly být čím dál více připraveny na tuto eventualitu.

29.1.2024 v 16:41 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,26
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik