Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč někteří novináři lžou?

Alexandr Mitrofanov, komentátor Novinek.cz, byl mnohokrát v minulosti ověnčen (možná více než jednou) nejrůznějšími novinářskými cenami.

Protože tyto ceny vesměs dostávají od podivných rozhodovacích grémií jen novináři, kteří jsou zaměřeni ve svém psaní proti levici a podle možnosti tendenčně, mnohé tato "ocenění" novinářské práce o Mitrofanovi vypovídají.

Přitom se A. Mitrofanov na začátku 90. let tvářil jako velký přítel sociální demokracie.

Při nástupu, respektive již před nástupem,  Miloše Zemana do funkce předsedy ČSSD byl jeho ohnivým zastáncem. Toto jeho angažmá ve prospěch M. Zemana v Právu, do kterého tehdy více než často psal, trvalo nejméně do roku 1997.

Pokud ve svém článku dnes používá Zemanův "citát z citace" Cyrila Höschla z roku 1992, který rozbalil dnešní prezident ve Federálním shromáždění, je to tedy u Mitrofanova minimálně řečeno myšlenkově nekonzistentní.

V tomto Höschlově výroku, použitého možná spíše z recese M. Zemanem v jedné z parlamentních diskusí, jde o to, že prý česká veřejnost zahrnuje významnou část lidí, kteří jsou ve světě i ve svém životě dezorientovaní a vlastně intelektuálně podprůměrní. A na tyto lidi se prý současná sociální demokracie zaměřuje.

A to dokonce jedna z jejích dvou nejvýznamnějších současných osobností (vedle J. Hamáčka) Jana Maláčová. J. Maláčová se podle Mitrofanova chová podle "modelu xantipa“, „dominantně, ve stylu Jany Bobošíkové“. Slovo dominantně je přitom Mitrofanovem potrženo. „Zevnitř její vlastní strany – tedy zaručená zpráva podle Mitrofanova – zazněla kritika, že by neměla vystupovat jako trestající ředitelka, ale jako chápající tetka, tedy vzor Alena Schillerová“. Prostě blábol.

J. Maláčová podle mého názoru vystupuje intelektuálně a emocionálně naprosto vyváženě. Není nudná a přitom konzistentně dlouhodobě přichází s návrhy i nápady, jak zlepšit situaci „obyčejných lidí“. Jinak řečeno, tradičních voličů sociální demokracie. Tedy důchodců, zaměstnanců, matek s dětmi atd.

Vůbec se mi nezdá, že Maláčová „…vyzařuje bodrou lidovost jako porouchaný jaderný reaktor…“

Možná, že se každý díváme na jinou osobnost. Možná, že Mitrofanov nalezl jinou Maláčovou,  nežli já. Maláčová sice mluví srozumitelně, na rozdíl od větší části politické špičky téhle země, a to i pro běžného občana, ale určitě ne populisticky a ordinérně.

Mitrofanov cítí možná jakési vnitřní puzení (anebo je puzen někým jiným), aby vždy útočil na ty nejdynamičtější figury sociální demokracie. V minulosti to byl zejména M. Zeman, po něm V. Špidla a po nich také já. Mou osobou se Mitrofanov zabýval velmi intenzivně a velmi negativně zhruba od poloviny roku 2007 do konce roku 2010. Připomenu pro široké publikum, které pochopitelně nemá detaily v paměti, že zhruba v polovině roku 2007 se po pěti letech překlopily volební preference ČSSD a ODS, přičemž ČSSD se ujala stále se zvyšujícího vedení. Dalo by se říci, že čím větší měla vedoucí ČSSD převahu v preferencích nad ODS, tím nechutnější útoky Mitrofanova na mou osobu následovaly. Zvláštní...Čím to asi bylo?

Pokud dnes Mitrofanov útočí na Maláčovou se Stropnickým, vidí v nich (on nebo jeho loutkovodiči) silný potenciál, který může zhatit představy o pádu sociální demokracie do propasti, který by si někteří lidé přáli. Pokud na Maláčovou útočí Mitrofanov, jde Maláčová po správné cestě. To znamená k zisku mandátu v Praze pro ČSSD a také k odstranění slabého místa politiky ČSSD, kterým Praha po dlouhá léta pod vedením Pocheho, Petříčka a podobných, byla.

Pokud dnes J. Maláčová se svým poradcem Stropnickým navštěvuje fabriky a další zaměstnavatele, aby zjistila, jak jsou dodržovány pracovně-právní a jiné předpisy, je to krok správným směrem. Zaměstnanci konečně vidí, kdo je schopen se jich zastat. Že to není miliardář, ale socialisté, kteří toto měli vždy v popisu práce, jenomže na to v sobotkovských časech zapomněli. To, že je co kontrolovat a řešit, ukazují statistiky, podle kterých je většina kontrol, které provádějí inspektoři práce a cizinecká policie u zaměstnavatelů, vyztuženi Maláčovou, důvodných. Jsou zjišťovány závady, což je samozřejmě pro zaměstnavatele nepříjemné. A i když zaměstnanci otevřeně nejásají, dobře chápou, že tyto kontroly jsou v jejich zájmu. Inteligenci lidu obecného, jsem já osobně, pane Mitrofanove, nikdy nepodceňoval. Mj. i tato kontrola, na které se účastní ministryně práce, ukazuje, že sociální demokracie není v této době zdaleka démodé a že má širokým vrstvám lidí co nabídnout.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 3.8.2021 11:47 | karma článku: 24,81 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 459x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,98 | Přečteno: 1297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 416x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. ANO na změny kývlo, ukazuje

24. dubna 2024  14:43

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Hlavní hygienička Svrčinová ve funkci končí. Vláda ji na její žádost odvolala

24. dubna 2024  14:37

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová skončí, vláda ji ve středu na její vlastní žádost odvolala,...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,02
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik