Zajímavý rozhovor prezidenta Zemana

20. 08. 2021 9:59:12
Pan prezident uskutečnil v tomto týdnu rozhovor s Parlamentními listy. Tento rozhovor obsahuje několik odvážných myšlenek, které by za normální situace byly zahrnuty nenávistnými komentáři pravicových médií.

Zdá se ale, že česká mainstreamová média se zatím neprobrala z šoku, do kterého je uvrhl chaotický úprk USA a jejich spojenců, včetně Čechů, z Afghánistánu.

Ještě před pár týdny česká mainstreamová média, jak už jsem uvedl v jiném článku v tomto týdnu, postupovala při popisu situace v Afghánistánu stylem zcela dezorientovaného nadstrážmistra Flanderky z Osudů dobrého vojáka Švejka: „Naše zbraně postupují vítězně vpřed“. Je nutné dodat, že tato optimistická slova strážmistr pronesl ve chvílích, kdy rakouská vojska dostávala na frak na východní frontě a ruská vojska byla na východním Slovensku.

Pokud dnes někdo vyčítá české vládě anebo v širším měřítku prezidentu Bidenovi, že měli přistoupit k věci jinak a zajistit včasnou evakuaci spolupracujících Afghánců, měl by ostří své kritiky obrátit především vůči zpravodajským službám. Pokud Spojené státy mají dokonce šestnáct zpravodajských služeb a česká zpravodajská služba BIS s nimi úzce spolupracuje, jak ukázalo vyznamenání jejího prozatímního šéfa Koudelky v centrále CIA v Langley, pak nelze mluvit o tom, co se stalo v Afghánistánu jinak, než jako o kompletním selhání západní zpravodajské komunity. Zpravodajci měli dávno vyhodnotit, že afghánská armáda je k ničemu a že to s ní vezme - po odchodu spojeneckých vojsk - rychlý konec.

Pan prezident vyslovil ve zmíněném rozhovoru velmi zajímavé a podnětné myšlenky, pokud jde o potřebu navyšovat armádní výdaje na úroveň 2% HDP. Konečně. Konečně někdo z vysokých ústavních činitelů má odvahu říci to, co já už říkám dlouhou dobu. Navyšovat vojenské výdaje na úkor výdajů na školství, zdravotnictví, sociální péči, vědy a výzkumu, je hloupost. Tím uděláme radost jen americkým zbrojařským koncernům. A naše zbrojařské firmy v zásadě stejně ostrouhají, pokud jde o možné vládní zakázky, např. z jiných zemí NATO.

Na rozdíl od pana prezidenta si ale nemyslím, že v Afghánistánu bylo možné dále bojovat prostě proto, že národ (respektive lid Afghánistánu, který se skládá z mnoha národností a náboženských skupin) nelze vyměnit.

Jak to řekl zhruba 230 lety velký francouzský revolucionář: „Národy nemilují ozbrojené misionáře“. Je to přesně tak. Onen francouzský revolucionář tehdy varoval své kolegy v jakobínském klubu a v Konventu před intervencí francouzských armád do zahraničí. Revoluční a napoleonské války pak trvaly více než dvacet let a vedly k velkému hospodářskému vyčerpání Francie. A také k obrovskému poklesu počtu francouzských mužů. To mělo za následek snížení porodnosti ve Francii. A tak se Francie z nejlidnatější země Evropy 18. století, kdy každý osmý Evropan byl vlastně Francouz, dostala do situace, že v demografickém vývoji začala zaostávat za Německem. Také v důsledku toho pak prohrála Francie s Pruskem válku v roce 1870 – 1871. Německo již v té době mělo v počtu obyvatel převahu nad Francií.

Stejně tak si myslím, že teprve další vývoj ukáže, zda Talibán bude chtít se svou poněkud zvrácenou ideologií expandovat do okolních zemí a vlastně do celého světa. Uvidíme, zda se podaří pokus Číny zajistit Afghánistánu, výměnou za afghánské suroviny (měď, lithium), vybudování např. potřebné dopravní infrastruktury. První úvahy již hovoří o vybudování odbočky dálnice, která vede od čínských hranic až k pákistánskému přístavu Gvádár, který u Indického oceánu vybudovala spolu s dálnicí přes celý Pákistán rovněž Čína. Pokud přijde do Afghánistánu dálnice, přijdou i investice, a to nejen do těžebního průmyslu. Pokud vláda Talibánu bude dostávat peníze z prodeje surovin, může postupně opustit pěstování rostlin (především mák), z nichž jsou produkovány. A tyto drogy jsou následně distribuovány na Západ, což zajišťuje Talibánu stamilionové příjmy v amerických dolarech.

Čína na rozdíl od Západu jde v tomto případě správnou cestou. Nechce válčit, ale chce obchodovat. Uvidíme, jak bude tato metoda vůči Talibánu úspěšná.

Ještě si dovolím jednu malou poznámku. Mezi příjmy Talibánu v částkách v řádu set milionů dolarů se každoročně objevovaly také subsidie a dary z některých bohatých arabských i jiných států (Katar, Saúdská Arábie a snad i Írán ad.). Nepochopím, pokud západní státy a mám tím na mysli především západní velmoci, mají zpravodajské služby a ty nebyly schopny vypátrat a přetnout tyto penězovody, které udržovaly Talibán dvacet let při životě.

Kdyby Západ byl schopen přerušit tok drog z Afghánistánu do světa, na němž se ovšem podílela kromě Talibánu zřejmě také parazitická vládní garnitura Afghánistánu a kdyby byl schopen přetnout tok peněz od sponzorů Talibánu, nemuseli jsme dnes zažívat trapné ponížení Západu před celým rozvojovým světem.

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 20.8.2021 9:59 | karma článku: 33.63 | přečteno: 1110x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 599 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.31 | Přečteno: 252 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.00 | Přečteno: 2612 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 29.81 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...