Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Iluzionisté z Přísahy

Nově ustavené hnutí Roberta Šlachty pod názvem Přísaha vede marketingově velmi profesionální (a ne levnou) volební kampaň.

Šlachta sám, který je jedinou viditelnou postavou svého hnutí, je pracovitý člověk s velkou kázní, který se už pár týdnů pohybuje prakticky po celém území státu a navštěvuje za pomoci horizontálních vazeb, které si udělal v Policii ČR, prakticky všechny větší obce v republice. Předpokládám, že do konce volební kampaně stihne objet všechny tzv. „dvojkové“ obce v Česku. To je dobrý výkon.

A také dobrý plán. Lidé v těchto obcích, pokud se tedy dozvědí, že k nim kandidát typu Šlachty přijíždí, reagují vždy pozitivně. A to i ti, kdo na setkání s ním nepůjdou. Budou v podvědomí nosit, že Šlachta je mezi obyčejnými lidmi jako doma.

Včerejší iDnes přinesl velmi pozitivní informaci o konferenci Přísahy, na níž Šlachta vystřelil z Aurory: zahájil tak svou oficiální volební kampaň.

A jak to v Česku je tradicí už v posledních nejméně jedenácti letech a čtyřech kampaních pro volby do sněmovny, vždy se objeví nějaký nový spasitel. Z těch dosavadních spasitelů se zatím dokázali recyklovat pro další volby jen A. Babiš a T. Okamura.

O Věcech veřejných, které přišly s podobným slovníkem, s jakým dnes přichází Šlachta (a dá se říci, že jejich řeči jsou podobné vyjadřování Okamury a Babiše z předchozích dvou kampaní).

Samozřejmě, že Andrej Babiš už těžko může recyklovat některá svá volební hesla z nedávné minulosti, např. o nemehlech a rozkrádání republiky, protože totéž se dá dnes říci o řadě nepodařených členů jeho hnutí. Ale má hesla jiná.

A tak máme v čele Přísahy člověka, který říká: „Jdeme zastavit rozkrádání této země“. A jak píše iDnes, Šlachta …"slíbil Česko, kde platí jeden rovný metr a spravedlnost pro všechny“.

Je to vlastně stále stejný příběh. Ti, kteří se chtějí nově prosadit do politiky, oblafnout naivní voliče,  vždy říkají podobné věty.

 V této souvislosti připomenu dvě vyjádření někdejšího španělského fašistického diktátora Franca. Ten často veřejně řikal: „Španělé mají už dost politiky a politiků“. Anebo: „Našeho hnutí by se měli bát pouze ti, kdo žiji z politiky“. Takže stále stejné variace na totéž téma,  nic nového pod sluncem. Všichni, kdo jsou nyní v politice, jsou lumpové, syčáci, šibalové a já to přicházím zachránit...

Současně ve svém příhovoru k členům svého hnutí na konferenci  už Šlachta pasoval Přísahu do pozice budoucí parlamentní strany. A to na základě jednoho jediného tendenčního průzkumu jediné agentury Kantar CZ pro ČT.

Jiné agentury tak štědré ve volebních preferencích ve vztahu k Šlachtově straně vesměs nejsou. 

Bývalý člen bankovní rady ČNB Řežábek, který je ekonomickým expertem hnutí, fantazíruje o 10% volebního výsledku Přísahy. No, stačí říct a Kantar CZ Řežábkovi jeho přání splní. 

A pak následuje obvyklá demagogie. Tentokrát v podání ekonomického experta hnutí: „Musí se zastavit plýtvání a vyhazování zbytečných peněz, abychom se měli jako Němci“. A to vše, aniž by řekl, jak toho dosáhnout. Tedy krásný výkřik, se kterým musí každý souhlasit, ale bez jakékoliv vazby na realitu. A zejména na prostředky, jak toho dosáhnout. 

A jiný borec naopak, když už mluvíme o plýtvání a vyhazování peněz, někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Hynek se na Šlachtově jamboree dožadoval, abychom bezpodmínečně jako stát dávali 2% z HDP na obranu. No, co by jiného měl také jako šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu říkat, že? No, ale půjdou - li další zbytečné desítky miliard na navýšení vojenského rozpočtu státu, nebudeme se přeci mít brzo tak, jako Němci anebo obecně Západoevropané.

A Šlachta se skromností sobě vlastní na jiném místě prohlásil, že si: „…umí představit, že bude ministrem vnitra“. Ale jinak nám Šlachta pěkně mlží. Nejen, že postrádá konzistentní program (on vlastně nemá žádný program), ale on vlastně ani neříká, s kým po volbách chce jít. Koho vlastně chce po volbách za premiéra. Zda představitele pravice anebo někoho z hnutí ANO. 

Obě dvě pravicové koalice mají v souhrnu pět politických stran. A toto by tedy byla strana šestá. A to, že by se to mohlo stát. Tedy, že by Šlachta podpořil vznik vlády pravice, není vyloučené. Pokud řekl, že nebude ve vládě s trestně stíhanou osobou, tak už mnohé naznačil.

Zkrátka, Přísaha má zcela nejasný program. Zcela neznámí lidé jsou také v čele jejích kandidáte. O těchto lidech česká veřejnost nic neví a oni se skrývají  za širokými zády R. Šlachty. Ten proslul v červnu 2013 tím, že vlastně ukončil nemožnou vládu Petra Nečase. Toho, že Nečasova vláda tehdy padla, jsem pochopitelně neželel. Ale já dávám přednost legitimnímu, parlamentnímu řešení problému s neschopnou vládou. Řeknu to prostě,  svrhávat vlády v demokracii by měly jen parlamentní většiny. A to Šlachta s Bradáčovou v červnu 2013 nebyli. Od té doby v sítích orgánů činných v trestním řízení vlastně uvízla, při následném hledání nitek a dalších nitek policií, jen J. Nagyová, někdejší osobní přítelkyně a nyní manželka expremiéra P. Nečase. A tak z této veleostudné akce pro stát vlastně zůstalo jen u toho, že tu a tam trapně předvolávají Nagyovou – Nečasovou spolu s jejím manželem, k soudu. A jak se časem ukázalo, tak zřejmě největším prohřeškem Nagyové je to, že nezaplatila darovací daně z kabelek či podobných darů od příznivců ODS či lobbistů.

Pokud stejnou neúctu k právu, jakou projevil Šlachta tehdy, projeví i po svém nástupu na ministerstvo vnitra, které bych poté navrhoval přejmenovat na ministerstvo policie, máme se čeho obávat.

Musím se proto chtě nechtě vrátit k jednomu z výše uvedených výroků caudilla Franca: "Našeho hnutí by se měli bát pouze ti, kdo žijí z politiky".

Autor: Jiří Paroubek | pátek 27.8.2021 9:29 | karma článku: 16,49 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 11,72 | Přečteno: 258x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,28 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,86 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,72
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik