Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude česká účast na Expu v Dubaji úspěchem nebo fiaskem?

V Dubaji byla 1. října zahájená světová výstava, Expo 2020. Pro vysvětlení, Expo se mělo uskutečnit již v loňském roce, ale díky světové pandemii covid-19 se tak nestalo. Expo bude probíhat od října do března příštího roku.

Když se dívám na některé minulé české účasti na světových výstavách, je možné říci, že zejména v dobách starého režimu (což je smutné a paradoxní) skončily vynikajícím úspěchem republiky. Zejména Expa v Bruselu  1958 a do jisté míry i v Montrealu 1967 skončily jakoby tehdejší Československo patřilo k civilizačním oporám světa.

Včera jsem zhlédl  pavilony některých států na Expu v Dubaji. Podle očekávání na výborné úrovni byly čínský a japonský pavilon, do jisté míry také pavilon americký. Číňané a v menší míře i Američané ve svých pavilonech ukazovali mj. úspěchy své kosmonautiky. Zejména Číňané velmi podrobně. Ruský  pavilon nebyl ještě otevřen. 

Na velmi slušné úrovni je také německý pavilon. Ale k tomu, aby si návštěvník udělal ucelený obraz, musel by mít na detailnější prozkoumání pavilonů (je jich celkem 200) alespoň týden. Pavilony některých menších států, zejména států z Karibiku, si popletly své exhibice na Expu s účastí na světových výstavách cestovního ruchu (CR). Několik velkých výstav  CR jsem v minulosti viděl a musím říci, že největší hodnotou pavilonů  malých a miniaturních států a státečků je alespoň symbolická účast na Expu.

Samozřejmě mě zajímal především pavilon České republiky. Musím ale říci, že tou hlavní hodnotou českého pavilonu byla - podle mého  názoru-pečená kachna se zelím a karlovarskými knedlíky a s výtečným plzeňským pivem, které jsem si nejméně po roce dopřál (pivo za normálních okolností nepiju a tučná jídla jsem vyloučil ze svého jídelníčku již před lety). 

V přízemí budovy národního pavilonu je zařízení, které dokáže „vysublimovat“ až 900 litrů vody ze vzduchu a to každý den. A  český výrobce tohoto zařízení je pochopitelně schopen do pouštních a polopouštních států, trpících suchem dodávat nejen tato relativně velká zařízení, ale také „kapesní“ zařízení vyrábějící ze vzduchu několik desítek litrů vody denně pro osobní spotřebu. U pavilonu je také několik stovek krásných tropických rostlin, které jsou zalévány výhradně vodou, jež je vyráběna v tomto skvělém zařízení.

V prvním patře pavilonu je pak zajímavá expozice českého skla. Opravdu špičkové výrobky českých sklářů. Možná, že by stálo za to, aby českých sklářů, kteří se na Expu zúčastnili, bylo příště více, někteří prostě chyběli.

Celkově si myslím, že organizátoři Národního pavilonu tak trochu promarnili příležitost ukázat vysokou úroveň českého průmyslu, který stále ještě z velké části živí celou naši zem. Jistě by se našlo, při troše snahy, např. několik vynikajících produktů vyspělých českých start-upu, které by zdokladovaly vysokou technickou vyspělost českého průmyslu.

Upřímně, je škoda, že se Češi vzdali také ukázek artefaktů ze své více než tisícileté historie. Bylo přece možné, tak jako v minulosti, ukázat některá umělecká díla českých mistrů ze středověku. Ale třeba i svatováclavskou korunu (repliku) anebo nějaké artefakty z Expa 1958 v Bruselu. Prostě něco, co by nás odlišilo od Běloruska, Norska a desítek dalších středně velkých a malých států. Mohu-li soudit podle včerejší návštěvnosti českého pavilonu – netvrdím, že bude taková  také v těch následujících dnech, týdnech a měsících – žádná velká sláva se nekoná (řada jiných pavilonů byla naplněna). Oslavné tirády nad naší exhibicí v Dubaji se mi zdají být poněkud předčasné.

 Byla by škoda, abychom do budoucna pokračovali směrem k naprosté bezvýznamnosti v rámci celého věta, tedy ke státům typu Barbadosu, Belize Trinidadu a desítkám dalších. Měli bychom mít alespoň tu ambici, kterou mají naši sportovci na olympiádě. Získat medaile, abychom se umístili na desátém až dvacátém místě na světě. Po čase to třeba i zlepšit tak, jako tomu bylo za časů Čáslavské nebo Zátopka. Tak, aby naší republiku lidé vnímali jako přední stát světového společenství.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 5.10.2021 12:41 | karma článku: 8,39 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,63 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,94 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 415x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 837
  • Celková karma 29,01
  • Průměrná čtenost 1920x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik