Bláhové a nebezpečné sny pravice

19. 10. 2021 16:22:29
Včera večer ve zprávách TV Nova proběhla debata mezi dosavadní ministryní financí Schillerovou a jedním z možných kandidátů ODS na funkci ministra financí v nové vládě, Skopečkem.

Při této debatě, vcelku korektně moderované R. Korantengem, jsem měl pocit, že to je debata shovívavé učitelky s žáčkem, který nemá potřebné penzum znalostí, aby se mohl vyjadřovat zcela kompetentně.

Ta základní konfrontace, která mezi oběma politiky, reprezentantkou vlády a hnutí ANO a politikem – ekonomickým expertem ODS - proběhla, byla o záměru ODS a vlastně celé pravicové koalice pěti stran snížit výdaje státního rozpočtu na příští rok o cca 100 mld. Kč. A tím snížit schodek státního rozpočtu na příští rok k částce cca 250 mld. Kč. Jak správně podotkla Schillerová, někdy představitelé budoucí vládní koalice hovoří o potřebě snížit o 80 mld. Kč výdaje státu pro rok 2022, jindy hovoří o potřebě snížení výdajů dokonce o 125 mld. Kč.

Žádný politik a zejména ten, kdo uvažuje o svém zapojení do vlády v pozici ekonomického ministra (ať již jako ministr financí či průmyslu nebo ministr pro místní rozvoj) by se neměl pohybovat v oblasti vzdušných zámků a zbožných přání. Skopeček se ovšem včera v takovéto oblasti snů pohyboval.

Sdělím ještě jiný pohled a jinou argumentaci v této věci, než-li s jakou přišla včera večer ministryně Schillerová. Tento můj pohled vychází z mé celoživotní zkušenosti.

Dělal jsem rozpočty na nejrůznějších úrovních a stupních organizace. Vlastně od svého vstupu do hospodářské praxe v závěru 70. let jsem se rozpočetnictvím musel stále zabývat. Byly to rozpočty na podnikové úrovni, byly to rozpočty malých a středních podnikatelů, které jsem pomáhal vytvářet v průběhu 90. let. Byl to rozpočet hl. m. Prahy, počínaje rokem 1999 a konče rokem 2004, tedy v době, kdy jsem působil jako náměstek primátora Prahy pro oblast financí. A byl to státní rozpočet v době, kdy jsem byl českým premiérem. A při pobytu v opozici jsem pochopitelně všechny státní rozpočty každoročně podrobně studoval.

Rozpočtové náklady státu je možné prakticky snižovat jen v oblasti provozních, tedy nemandatorních výdajů. A tyto výdaje představují maximálně 20% z výdajů celého státního rozpočtu. To je prakticky řečeno cca 300 mld. Kč výdajů českého státního rozpočtu. Pokud tedy Skopeček, Fiala a vlastně celá ODS blouzní o potřebě snížení výdajů státního rozpočtu na příští rok o cca 100 mld. Kč (nebo dokonce o 125 mld. Kč), je to vlastně zhruba třetina všech provozních výdajů státního rozpočtu. Neboť, jak sám Skopeček včera připustil, k tomu, aby mohli začít snižovat mandatorní výdaje, musí uskutečnit reformy. Hrůza pomyslet.

ODS ve výdajové části státního rozpočtu nikdy žádné reformy nedokázala za svých vlád uskutečnit. Pokud ovšem se nejednalo např. o naše invalidní spoluobčany, které se „díky“ Drápkovým reformám, na nichž se ODS podílela, podařilo uzdravit zázračným způsobem, jako kdyby prošli Lourdy (jednalo se o tisíce našich invalidních spoluobčanů). Samozřejmě, že tito lidé byli nuceni ihned jít na jiný typ sociální dávky nežli jakou je de facto invalidní důchod (když se změnil způsob jejich zatřídění), protože z důvodů svého často těžkého zdravotního postižení již nebyli schopni vykonávat často jakoukoliv práci. Takže ODS a pravice sama sobě nadělila vlastně neřešitelný úkol. A je dobře jim tento nesmyslný a nesplnitelný předvolební slib také stále předhazovat.

Kromě toho Schillerová správně naznačila, že příští vládu čekají také rozsáhlé kompenzace pro občany a zřejmě i firmy, a to v důsledku významného nárůstu nákladů na energie, ke kterému dochází a jenž bude nejspíš trvat i v roce příštím. Tyhle kompenzace si vyžádají další miliardy korun výdajů ze státního rozpočtu....

Jedna věc je ideologická předpojatost a další je praktická nezkušenost představitelů pravice, kteří nemají erudici v řízení státu. Do té doby nežli ji získají (pokud ji vůbec získají), můžou udělat ve výdajích státu velkou paseku.

A pokud se uplatní jejich bludné představy ve snižování výdajů státu pro příští rok, např. formou zastavení růstu mezd státních zaměstnanců, ovlivní to negativně spotřebu obyvatelstva. Sníží to fakticky jeho životní úroveň a bude to znamenat také útok na tvorbu HDP. Těch útoků na tvorbu HDP bude ovšem jistě celá řada. Kromě poklesu spotřeby obyvatelstva to bude třeba také pokles výroby automobilů v důsledku nedostatku čipů. A automobilová výroba tvoří v Česku zhruba 10% HDP.

Prostě recepty pravice v oblasti řízení národního hospodářství jsou špatné, a pokud budou skutečně podle svých představ postupovat a nebudou je moci usměrnit praktici typu Věslava Michalíka z hnutí STAN, bude to znamenat významné narušení sociální stability a smíru v zemi. A za půl roku máme lidi v ulicích...

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | úterý 19.10.2021 16:22 | karma článku: 31.37 | přečteno: 1118x

Další články blogera

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 620 | Diskuse

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 35.60 | Přečteno: 1368 | Diskuse

Jiří Paroubek

Co dokážou odposlechy - němečtí generálové v negližé…

Tím ovšem nemyslím, že by pány německé generály někdo natrapíroval a odposlechl, když se náramně dobře baví s nějakou slečnou.

5.3.2024 v 14:06 | Karma článku: 27.61 | Přečteno: 669 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.72 | Přečteno: 1207 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.31 | Přečteno: 3234 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 832 Celková karma 30.22 Průměrná čtenost 1929

Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...