Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když komedie byla králem…

Včera jsem s velkým utrpením sledoval debatu kandidátů na prezidentství. Musím říci, že mě dva hlavní kandidáti (nebyl přítomen třetí hlavní kandidát Andrej Babiš) přesvědčili o tom, že je nemohu volit ani v nejhlubších mrákotách.

Moderátor ČT byl zcela tendenční a stejně tak celý syžet „diskuse“. Velkou část diskuse zabralo Českou televizí připravovaná distance kandidátů od politiky prezidenta Zemana a bývalého premiéra Babiše. Ti kdyby nebyli, tak by se téměř neměl  moderátor o čem bavit.

ČT také udělala vše pro to, aby zdůraznila, že A. Babiš v debatě chybí prostě proto, že ignoruje z jeho hlediska neobjektivní ČT. To, co jsem ovšem včera viděl, mě, bohužel, utvrzuje v názoru (ještě před pár dny jsem jej neměl), že A. Babiš udělal správně, když se této debaty v ČT nezúčastnil. Řezníček sice není Witovská, řízená svým partnerem Kolářem, jenž je duší prezidentské akce generála Pavla, ale protibabišovská a protizemanovská angažovanost ČT zůstává, ba přímo eskaluje.

Na debatě mě zaujalo několik málo momentů. Především profesor Zíma v debatě celkem jasně vysvětlil, za kolik se rozdávaly (nebo chcete-li prodávaly) vysokoškolské tituly na Mendelově univerzitě za rektorování profesorky Nerudové. Ta v diskusi jemně hlesla, že těch turbotitulů bylo asi dvacet. Ale kolik bylo těch dalších titulů pochybně udělených, to by mělo rozkrýt vyšetřování české policie. A protože se nejedná o pochybení jednotlivce, měl by toto spiknutí, zjevné spolčení, šetřit policejní útvar boje proti organizovanému zločinu.

Profesor Zíma sdělil informaci z důvěryhodného zdroje, že firma zprostředkující turbotituly a tituly pochybné (pro ty studenty, jejichž studijní výsledky nebyly odpovídající) si za každý tento titul účtovala částku 25 tisíc eur. Z této částky přišlo univerzitě jen 5 tisíc eur a zbytek „spadl“ do zprostředkující firmy. Tato dělba je sama o sobě skandální. A navozuje otázku, zda se o tuto částku 20 tisíc eur někdo ještě dále „šáboval“… Prostě hrůza, strašná rána českému školství jako v případě plzeňských práv.

Krátce poté, co prof. Zíma v diskusi zveřejnil tato pro Nerudovou zdrcující fakta, jiný prezidentský kandidát – Josef Středula – se teatrálně vzdal kandidatury v její prospěch.

Vzdal se v její prospěch kandidatury prý proto, že další dva favorizovaní kandidáti jsou poznamenáni svou komunistickou minulostí. Mimochodem, pokud vím, všichni předchůdci Středuly v čele ČMKOS byli bývalí komunisté. Jeden z nich byl dokonce registrován jako agent STB. Nevzpomínám si, že by Středula kdy proti těmto osobám na špici odborů veřejně protestoval. Ale podpořit kandidáta, který o sobě deklaruje zcela otevřeně, že patří k politické pravici, to je nestoudnost. Stejně tak nestoudné od Středuly je, když si nechal svou kandidaturu posvětit několika senátory, patřícími p do pravicového spektra. Tito senátoři mu rádi podepsali nominaci, neboť věřili, že to povede k rozmělnění hlasů levice a levého středu v neprospěch A. Babiše. Středula ovšem fakticky představuje pouhá 2 – 3% hlasů. Jistě jedním z motivů jeho odstoupení bylo také to, že jako šéf odborové ústředny se chtěl vyhnout úplnému volebnímu debaklu, který by výsledek mezi 2 – 3% představoval.

Středula tak trochu sehrával habaďůru i v jiné věci. Prý měl k dispozici 62 tisíc podpisů, a přesto je ministerstvu vnitra nepředložil. Není to jistě lež v plném smyslu slova, ale pravda to zřejmě také není. A pokud šéf největší odborové ústředny v zemi není schopen získat 50 tisíc relevantních podpisů k nominaci, je tak trochu šéfem na baterky. Konec konců jeho skutečnou politickou sílu ukázalo, kolik lidí se účastnilo na odborářské demonstraci, pořádané v Praze na Václavském náměstí počátkem října. Této demonstrace se účastnilo cca 4 tisíce lidí, převážně tedy odborových funkcionářů. A je otázka, kolik z tohoto součtu lidí představovali němečtí či jiní turisté, kteří se rádi v příslušné části Václavského náměstí pohybují.

Ještě ve sobotu se snažil Středula ujistit delegáty sjezdu ČSSD, že on a oni jsou jedno tělo a jedna duše. S ohledem na očekávatelný debakl Středuly v prezidentské volbě, Středula žádné volební eso do budoucna prostě není.

Konec konců jako šéfovi odborů by mu mělo vadit to, že jsme díky válce na Ukrajině a mnoha stupidním rozhodnutím Evropské unie a současné české vlády přišli o dovoz levných ruských surovin. To zvyšuje ceny, počínaje energiemi přes pohonné hmoty až po průmyslové kovy a potravinářské výrobky, takže to snižuje životní úroveň českého obyvatelstva. A Středula nic. Válka na Ukrajině byla vyvolána agresí Ruska vůči Ukrjaině, ale ani struktury NATO včetně našeho největšího spojence – Spojených států – nejsou bez viny. Proč má být NATO rozšiřováno dále na východ, až k ruským hranicím? Že by to ohrožovalo bezpečnost Ruska, o tom nemůže být sporu. Politické pozice Středuly jsou ovšem plně v linii současné pětikoaliční vlády. Tedy v této oblasti. A ta je bohužel v řadě směrů klíčová pro oblast životní úrovně.

Prostě nejen, že je Středula maršálem bez vojska, ale on svým odborářům a dalším zaměstnancům, v jejichž prospěch by měl pracovat, neprospívá a možná spíše škodí.

Svým rozhodnutím podpořit pravicovou kandidátku, která blouzní o omezení obchodních vztahů s Čínou, což by opět zhoršilo možnosti odbytu českého průmyslu s velkými dopady do zaměstnanosti, se ukazuje, že Středulovi jsou zájmy zaměstnanců, o které by se měl starat, zcela lhostejné. Poté, co by klesl objem dodávek náhradních dílů pro automotive do Německa i jinak v důsledku poklesů prodejů německých a dalších evropských aut do Číny, by také čeští subdodavatelé začali méně vyrábět a začali by propouštět zaměstnance. Středula přeci nemůže být tak hloupý, aby tohle nevěděl.

A tak se znovu vracím k myšlence, kterou jsem ve svých článcích vyjádřil už v počátcích Středulovy kandidatury. Pokorný se Sobotkou se domluvili, že Středula zaprvé získá v prvním kole prezidentské volby vysoké procento hlasů a zadruhé, že s těmito hlasy bude manipulovat před druhým kolem prezidentské volby v neprospěch A. Babiše. Jedno i druhé se ukázalo být jako chiméra. Faktická váha J. Středuly je někde mezi 2 – 3% hlasů, takže pro „posílení“ sociální demokracie jeho angažmá nedává žádný velký smysl. Jak to kdysi říkal zvěčnělý filosof Ivan Sviták: „Součet dvou nul je vždycky jenom nula“.

Zkrátka vedení sociální demokracie by mělo na nevydařený experiment s J. Středulou, coby prezidentským kandidátem, jenž neoslovil veřejnost, mělo rychle zapomenout.

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pondělí 9.1.2023 14:29 | karma článku: 37,84 | přečteno: 1357x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Můj přítel Jiří Horák

Když jsem si v jednom médiu přečetl včera článek ke 100. narozeninám Jiřího Horáka, mrzelo mě, že jsem sám o něm nic nenapsal.

26.4.2024 v 9:37 | Karma: 12,25 | Přečteno: 331x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

SOCDEM na cestě podrazů…

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila podivnou cestu. Cestu podrazů. Podrážela především voliče, kterým často slibovala hory s horáky.

25.4.2024 v 12:20 | Karma: 19,52 | Přečteno: 474x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Národní značka Číny posiluje nejrychleji na světě

Čína prosazuje respekt rozdílného a za jejími iniciativami, jako je Pás a stezka nebo budování „globálního společenství sdílené budoucnosti lidstva“, je praktická mírová spolupráce.

17.4.2024 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Hodně drahá cesta premiéra ČR do Washingtonu

Premiér Fiala vyrazil do Washingtonu, kde bude zejména přijat americkým prezidentem Bidenem. Američané tak oceňují v případě českého premiéra podle všeho zejména to, jak vstřícně se chová k požadavkům amerických zbrojovek.

16.4.2024 v 11:06 | Karma: 34,99 | Přečteno: 1312x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Gerhard Schröder osmdesátníkem…

Za poslední dva roky nebylo v sousedním Německu – kromě předáků AfD – médii pronásledovanější osoby, nežli byl právě bývalý spolkový kancléř a bývalý předseda SPD, Gerhard Schröder.

9.4.2024 v 10:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,31
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik